Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri Locale 2024 Reşiţa. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Reşiţa

Alegerile Locale 2024 din Reşiţa au loc pe 9 iunie. Locuitorii din Reşiţa îşi votează primarii, consilierii și președintele Consiliului Județean. Pentru funcţia de primar s-au înscris şase candidaţi, iar pe listele pentru Consiliul Local Reşiţa sunt înscrişi 135 de candidaţi.

de Redactia Observator

la 04.06.2024 , 22:02

Anul acesta 6 candidaţi se luptă în voturile cetăţenilor pentru şefia primăriei Reşiţa pentru următorii 4 ani. Printre ei se numără actualul primar Popa Ioan susţinut de PNL, contracandidaţii săi fiind Popovici Ionuţ-Mihai de la PSD, Gaiţa Bogdan Alexandru de la partidul AUR, Rotaru Andrei George susţinut de USR, Pavel Emanuel Iosif de la Partidul S.O.S. România, dar şi candidatul independent Rogin Tudor Bogdan.

Actualul primar Popa Ioan a fost ales în 2020 primar al municipiului Reşiţa, după ce a obţinut 74.41% din voturile alegătorilor şi l-a învins pe candidatul independent Chisăliţă Ioan-Narcis cu 12,48% din voturi, dar şi Todor Constantinescu Ioana de la PER, care a obţinut 3.27% din voturile alegătorilor.

Lista candidaților pentru Primăria Reşiţa 2024

Articolul continuă după reclamă

Pentru funcția de primar al Municipiului Reşiţa sunt înscrişi şase candidaţi, după cum urmează:

Pe acelaşi subiect
  • Popovici Ionuţ-Mihai (PSD)
  • Gaiţa Bogdan Alexandru (AUR)
  • Popa Ioan (PNL)
  • Rotaru Andrei George (USR)
  • Pavel Emanuel Iosif (Partidul S.O.S. România)
  • Rogin Tudor Bogdan (Candidat independent)

La Consiliul Local Reşiţa, pe de altă parte, vom putea alege dintre cei 135 de candidaţi de pe listele propuse de:

  • Alianţa pentru Unirea Românilor
  • Partidul Naţional Liberal
  • Partidul Social Democrat
  • Partidul S.O.S. România
  • Alianţa Dreaptă Unită USR-PMP-Forţa Dreptei
  • Partidul Solidarităţii Sociale
  • Partidul Umanist Social Liberal
  • Candidat independent

Curiozitățile alegerilor din 9 iunie

Pentru alegerile din 9 iunie s-au înscris 207.390 de candidați, din partea unui număr de 131 de competitori (partide și alianțe), respectiv 107 de partide, respectiv candidați independenți. Numărul total de candidaturi este mai mic de aproape 20% față de 2020, când au fost 256.038 candidaturi și de 2016, când au rămas definitive 267.242 candidaturi.

Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban. Pentru unii candidaţi vârsta e doar un număr. O dovedeşte un bărbat din Vaslui care la aproape 101 ani e pe liste la alegerile locale din 9 iunie. Bătrânul candidează pentru un post de consilier local în comuna Dumeşti din județul Vaslui. În țară mai avem doi candidați de 95 de ani și alti doi de 94 de ani.

Cei mai mulți candidați pe listele unei alianțe sunt din partea Alianței Dreapta Unită. În schimb, datele arată că PSD și PNL au mers mai degrabă separat la alegerile locale, întrucât numai 845 de candidați au fost înscriși sub Alianța electorală PSD+PNL, în 7 județe și Municipiul București, unde s-au depus 215 candidaturi.

Cei mai mulți candidați au fost propuși de PSD – 52.048, PNL – 51.373, AUR – 33.729, USR – 13.328 și PMP – 10.014. UDMR are 8.147 candidați.

Au fost depuse 1.118 candidaturi independente. Dintre acestea, cele mai multe se regăsesc în județele Mureș, Suceava, Harghita, Timiș sau Argeș. Cei mai puțini independenți s-au înregistrat în Călărași, Giurgiu, Mehedinți, Tulcea și Galați. Notăm că, în general, cei mai puțini s-au înscris în partea de sud și sud- est.

Cu ce documente poti vota la alegerile locale

Fiecare alegător poate vota unde este arondat conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate. La Alegerile Locale 2024 există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale.

Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor. Apoi se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință.

Dacă stați într-o localitate și nu aveți documente care să dovedească șederea, nu veți putea vota pentru autoritățile locale din localitatea respectivă. Așadar, sunt 2 pași care trebuie urmați: obținerea reședinței (viza de flotant) și înregistrarea în Registrul Electoral cu adresa de reședință (opțională).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Alegeri locale 2024 » Alegeri Locale 2024 Reşiţa. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Reşiţa