Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bugetul pe 2024 ne va costa scump în 2025. Subvenţii record pentru partide şi majorări pentru primari, oameni-cheie în alegerile de la anul

A fost o seară tensionată la Guvern, cu încleştări între liderii PSD şi PNL pe tema bugetului de anul viitor. Împărţirea banilor l-a epuizat pe ministrul de Finanţe, care, potrivit surselor Observator, nu ar fi închis un ochi 48 de ore. După miezul nopţii, au venit anunţurile aşteptate de o ţară întreagă. Salariile bugetarilor cresc cu 5%, iar venitul minim brut va ajunge la 3700 de lei din iulie. Premierul mai anunţă şi că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite în 2024. 

de Redactia Observator

la 11.01.2024 , 19:09

Nouă ore a întârziat sedinţa în care Guvernul a adoptat Legea Bugetului. Timp în care tensiunile politice au fost la cote maxime în urmă negocierilor dure pe banii pentru Agricultură, Energie și Justiție. Surse Observator spun că ministrul Marcel Boloş nu a făcut declaraţîi după finalizarea bugetului pentru că a fost epuizat după 2 zile nedormite. 

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Vreau să îi mulțumesc domnului ministru al Finanțelor pentru tot efortul depus.

Aproape toți angajații Statului vor avea salariile majorate cu 5%, iar pensionarii vor avea venituri mai mari

Vezi și

Punctul de pensie va fi indexat cu rată inflaţiei şi va ajunge la 2032 de lei. Un plus de 13,8% care ar trebui să acopere scumpirile. Aşa că pensiile ne vor costă peste 131 mld lei, ceea ce înseamnă 7,6% din PIB. Problema este că toate contribuţiile angajaţilor sunt insuficiente pentru a plăti cele 4,7 milioane de pensii. Deficitul va fi acoperit cu bani din taxe și impozite. Iar subvenția se ridică la peste 25 mld de lei. 2 57

Pe acelaşi subiect

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, cât și pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie. Majorăm așa cum am promis salariile profesorilor. Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale.

Salariile profesorilor vor creşte cu 20%

Veniturile dascălilor vor creşte cu 20%, în două tranşe, însă în documentul final nu s-au stabilit procentele. Magistraţii îşi vor primi restanţele de la stat tot eşalonat, în cinci ani. Iar venitul minim nu va scădea de la 1 ianuarie, după ce s-a hotărât că măsura neimpozitării a 200 de lei să fie prelungită în 2024.

Guvernul estimează un deficit bugetar de 5% din PIB anul viitor. Diferența dintre cheltuielile și încasările Statului va fi una uriaşă: aproape 87 de miliarde de lei. Chiar și așa, Coaliția a găsit bani pentru toți primarii și liderii județeni. Aleșii partidelor sunt cei care se vor lupta pentru voturi în campaniile electorale. Iar implicarea lor va face diferenţa în bătălia pentru Putere.

Subvenţii uriaşe pentru partide

În an electoral, primarii și şefii de Consilii Judeţene vor fi stimulaţi cu o majorare de 5%. Odată cu ei, vor beneficia de această majorare peste 460.000 de angajați din administraţia locală. Concret: şefii de CJ și primarii din resedinţele de județ vor primi în plus 1000 lei pe luna. Iar primarii de comune - între 400 și 500 de lei. 

Şi subvenția pentru partide va bate toate recordurile. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, acestea vor încasa 314 milioane de lei de la Stat, adică 63 de milioane de euro. 

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari. Toate sunt nevoi reale ale țării. Repet: nu vor există creșteri de taxe în 2024.

Adrian Codîrlaşu, analist economic: Aceste măsuri puternice de taxare suplimentară vor fi luate în 2025. Atunci se va plăti notă de plata a cheltuielilor sociale de anul viitor.

Taxele pentru case şi maşini se vor mări din 2024

În 2024, taxele locale pentru case și mașini vor crește cu 14%, iar acciza la carburanţi - cu 9%. Tot de anul viitor vom plăti mai mult pentru tutun și alcool, precum şi pentru alimentele şi băuturile cu zahăr. Iar TVA-ul pentru casele de până la 120.000 de euro va fi aproape dublu: de la 5 de la 9%. 

Statul speră să adune 10 miliarde de lei din combaterea evaziunii fiscale, plus alte 16 miliarde din noile taxe pentru bănci, companii multinaționale și firmele din mediul privat. Toate acestea vor intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Adrian Codîrlaşu, analist economic: Cei care își plătesc taxele suportă taxe mai mari tocmai că o altă parte a populației și a mediului de afaceri nu își plătesc taxele.

Guvernul estimează o creştere economică de 3,4% anul viitor şi o inflaţie între 5 şi 6 procente. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Alegeri locale 2024 » Bugetul pe 2024 ne va costa scump în 2025. Subvenţii record pentru partide şi majorări pentru primari, oameni-cheie în alegerile de la anul