Antena Meniu Search
x

Video Haos la Guvern: "detaliul" omis în "Ordonanţa Trenuleţ". Ciolacu scoate din OUG măsura fiscală care-i nemulţumea pe magistraţi şi grefieri

Bugetul pe 2024. Haos total la Guvern joi, în ziua stabilită pentru a adopta Legea Bugetului. Şedinţa de Guvern a întârziat mai bine de 7 ore până la momentul publicării acestei ştiri. Asta pentru că Executivul nu a avut avizele necesare nici pentru buget, nici pentru ordonanţa cu măsurile fiscale. Sursele Observator au transmis că, pe ultima sută de metri, au apărut modificări în ceea ce priveşte salariul minim şi salariile din Educaţie. În plus, s-ar modifica în ultima clipă şi fondurile alocate pentru programul Rabla.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 14.12.2023, 19:18

Vezi și

Proiectul privind bugetul de stat pentru 2024, dar și proiectul privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 au fost discutate joi, 14 decembrie, în ședința Guvernului. "Legea Bugetului pentru anul următor și Ordonanța Trenuleț le-au dat bătăi de cap guvernanților. Ședința în care cele două proiecte trebuiau să fie aprobate a fost amânată mai bine de 7 ore, au fost negocieri maraton aici la Guvern și s-au făcut modificări pe ultima sută de metri", transmite, de la Guvern, Florentina Lazăr, reporter Observator.

Bugetul pe 2024. "Detaliul" omis în Ordonanţa Trenuleţ

"După întâlnirile cu sindicaliștii din educație, directorii unităților de învățământ au primit 5% în plus la salariu. Între timp, Consiliul Economic și Social a dat avize negative pentru cele două proiecte și a concluzionat că bugetul este unul optimist pentru anul următor. Ministerul de Finanțe a omis să treacă un "detaliu" esenţial în Ordonanța Trenuleț: prelungirea măsurii prin care 200 de lei din salariul minim pe economie sunt scutiți de taxe", adaugă Florentina Lazăr, reporter Observator.

"Dacă nu va fi prelungită anul viitor, angajații plătiți cu salariul minim vor câștiga de la 1 ianuarie cu 83 de lei mai puțin în mână. După protestele din Justiţie și negocieri între premier și șefa ICCJ s-a stabilit să fie eliminat din OUG articolul prin care era eşalonată plata unor drepturi salariale restante pentru magistraţi, grefieri şi personalul auxiliar", mai spune Florentina Lazăr, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Proiectul privind bugetul pe 2024, în varianta iniţială

Potrivit unui comunicat al Guvernului, printre proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului de joi se numără proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024, proiectul de lege privind bugetul de stat 2024 și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Veniturile bugetului general consolidat ar urma să fie de 586 mld. lei în 2024, adică o creştere cu 13%, arată proiectele de legi ale bugetului de stat în 2024, publicat de Ministerul Finanţelor în dezbatere publică. De asemenea, cheltuielile ar urma să fie de 673 mld. lei, adică o creştere de 9%.

De asemenea, Guvernul dezbate joi un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, dar și un proiect de ordonanță privind unele măsuri pentru gestionarea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, precum și pentru evidențierea veniturilor suplimentare prin Contul Național pentru Evidența Veniturilor din Digitalizare (CNEVD).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Haos la Guvern: "detaliul" omis în "Ordonanţa Trenuleţ". Ciolacu scoate din OUG măsura fiscală care-i nemulţumea pe magistraţi şi grefieri