Antena Meniu Search
x

Ce se votează la alegerile locale 2024. Pe lângă primari, ne alegem şi consilierii locali

Alegeri locale 2024. Pe 9 iunie, românii îşi aleg nu doar primarii, ci şi consilierii locali.

de Redactia Observator

la 05.06.2024 , 08:30

Ce se votează la alegerile locale 2024. Pe lângă primari, ne alegem şi consilierii locali

Alegerile locale din 2024 reprezintă un proces electoral complex prin care românii îşi aleg reprezentanţii comunităţilor din care fac parte. Astfel, la alegerile locale nu ne vom alege doar primarul localităţii, ci şi echipa de consilieri locali.

Românii îşi aleg primarii prin vot uninominal la alegerile locale 2024

Primarul unei localităţi se alege prin vot uninominal de către cetăţenii care au reşedinţa pe raza localităţii unde se desfăşoară scrutinul. Potrivit legii, primarii se aleg direct de către cetăţenii cu drept de vot, prin vot uninominal majoritar. Altfel spus, este declarat câştigător candidatul care obţine peste 50% din voturile valabil exprimate. Secţia de votare este organizată de către autorităţi la nivelul localităţii pentru care se alege primarul.

Articolul continuă după reclamă

Votul uninominal este un tip de scrutin practicat şi în Statele Unite ale Americii sau Marea Britanie. Votul uninominal poate fi împărţit în două tururi de alegeri: majoritar relativ şi majoritar absolut. Votul uninominal relativ reprezintă în fapt turul 1 de alegeri. Dacă după acest proces nu există un candidat care să obţină cel puţin 51% dintre voturile valabile exprimate, atunci se merge în turul 2 de alegeri ceea ce reprezintă votul uninominal majoritar absolut. În această fază rămân doar primii doi candidaţi clasaţi după primul tur, iar cel care obţine cele mai multe voturi în această a doua sesiune este declarat câştigător.

Pe acelaşi subiect

Cum se alege consiliul local

Consiliul local se alege prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor. În fiecare localitate este atribuit un număr de consilieri locali. Numărul membrilor unui consiliu local nu este unul fix, el fiind stabilit în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii pe raza căreia se desfăşoară procesul electoral. De asemenea, numărul membrilor unui consiliu local este stabilit şi definitivat prin ordin direct al prefectului judeţului.

Spre exemplu, pentru municipiul Bucureşti, Consiliul General este format din 55 de consilieri locali. Pentru localităţile care numără 1.500 de locuitori, vor fi desemnaţi 2 consilieri locali, iar pentru pentru localităţile cu un număr de cetăţeni cuprins între 200.001 şi 400.000 se aleg 27 de consilieri locali.

Cine numeşte viceprimarul unei localităţi

Viceprimarul unei localităţi este ales prin vot, cu majoritate absolută, dintre consilierii locali. Propunerea poate veni atât din partea primarului, cât şi din rândul consilierilor locali. Numirea viceprimarului unei localităţi se realizează doar printr-o hotărâre a consiliului local. Viceprimarul este subordonat direct primarului, iar în anumite situaţii prevăzute de lege poate chiar prelua atribuţiile acestuia fiind înlocuitorul de drept. De asemenea, primarul unei localităţi poate delega o parte din atribuţiile sale viceprimarului.

Un viceprimar este ales de către consiliul local în termen de cel mult 30 de zile de la constituirea consiliului local. În oraşele reşedinţă de judeţ, precum şi în municipiul Bucureşti sunt aleşi doi viceprimari. În cazul în care există doi viceprimari, tot consiliul local desemnează care dintre cei doi este înlocuitorul de drept al primarului.

Cum sunt alese consiliile judeţene

Consiliile judeţene sunt alese, la fel ca în cazul consiliilor locale, prin vot. Şi, tot la fel ca în cazul consiliilor locale, şi numărul membrilor unui consiliu judeţean este stabilit prin ordin al prefectului, în funcţie de numărul de locuitori ai judeţului.

Astfel, pentru un judeţ care nu numără mai mult de 350.000 de locuitori, vor fi aleşi doi consilieri judeţeni. La polul opus, pentru judeţele cu peste 650.000 de locuitori vor fi desemnaţi 36 de consilieri judeţeni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Vă faceţi de obicei o asigurare de călătorie când plecaţi în vacanţe?
Observator » Alegeri locale 2024 » Ce se votează la alegerile locale 2024. Pe lângă primari, ne alegem şi consilierii locali