Antena Meniu Search
x

Unde votez la alegerile locale şi europarlamentare? Află care este secţia ta de votare

Alegerile locale 2024 vor avea loc duminică, pe 9 iunie. În aceeași zi vor avea loc și alegerile europarlamentare. Românii își vor alege următorii primari, consilieri, președintele Consiliului Județean dar și europarlamentarii. Românii care nu știu unde trebuie să voteze la alegerile locale și europarlamentare din 2024 pot afla aceste informații de pe Registrul Electoral.

de Redactia Observator

la 03.06.2024 , 22:24

O femeie care introduce un buletin de vot într-o urnă
Informațiile pot fi aflate pe Registrul Electoral

Unde puteți vota pentru alegerile de anul acesta. Alegerile locale și europarlamentare 2024 vor fi comasate, românii vor primi 5 buletine de vot pe 9 iunie.

Unde puteți vota în funcție de domiciliu pentru alegerile locale și europarlamentare

De reținut! Pentru alegerile locale cetățenii pot vota doar în România, la secțiile unde sunt arondați conform reședinței sau domiciliului. Pentru alegerile locale vor fi puse la dispoziție liste complementare pentru cetățenii UE cu reședință în țara noastră. Dacă locuiți mai mult de 15 zile la altă adresă față de cea din buletin este necesară o viză de flotant pentru a putea vota la alegerile locale. Dacă nu știți secția de votare la care sunteți arondați, o puteți afla accesând site-ul Registrului Electoral, AICI.

Articolul continuă după reclamă

Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare. Pe Registrulelectoral.ro poți afla secția de votare la care ești arondat. Pentru a vedea acest lucru trebuie să introduceți următoarele date:

Pe acelaşi subiect
  • CNP - codul numeric personal
  • Numele de familie

După ce ați introdus datele veți fi redirecționat spre o altă pagină unde vă va indica exact secția de votare la care sunteți arondat.

Cum aflu secția pentru alegerile europarlamentare 2024

Pentru alegerile europarlamentare 2024 românii pot vot atât la secția unde sunt arondați, cât și în oricare altă secție dacă nu vă aflați la adresa de domiciliu. Românii din diaspora pot vota la orice secţie de votare organizată de MAE în ţara în care aceştia se află. Pentru a-şi exprima opţiunea, românii trebuie doar să prezinte actul de identitate, iar după validarea acestuia pot intra în cabina de vot.

Românii din diaspora vor avea la dispoziţie aproape o mie de secţii în care vor putea vota la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie. Practic, dublu faţă de acum cinci ani. Cele mai multe secţii de votare sunt în ţările unde trăiesc şi marile comunităţi de români. Şi vedem pe hartă: în Italia vor fi 150, pentru că acolo sunt aproape un milion două sute de mii de români. Pe locul doi este Spania, unde vor fi 147 de secţii de votare.

Cum decurg alegerile locale din 9 iunie. Alegătorii primesc 5 buletine de vot

Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot, o ștampilă și o tușieră. După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate.

Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.

Tot ce trebuie să știi despre alegerile de pe 9 iunie 2024

Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV.  Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:

  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu
  • pașaportul simplu electronic
  • pașaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Alegeri locale 2024 » Unde votez la alegerile locale şi europarlamentare? Află care este secţia ta de votare