Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lista documentelor cu care poți vota la alegerile locale sau europarlamentare 2024

Alegerile locale și europarlamentare 2024 vor avea loc duminica aceasta, pe 9 iunie. Românii își vor putea alege pentru următorii 4 ani primarii, consilieri, președintele Consiliului Județean, iar pentru următorii 5 ani, europarlamentarii. Cetățenii au la dispoziție 11 acte de identitate valabile pe care le pot folosi în ziua votului.

de Redactia Observator

la 03.06.2024 , 21:44

Persoană care introduce buletinul de vot într-o urnă Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00 - Shutterstock

Care sunt actele de identitate cu care poți vota în 2024. Pentru alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii care au peste 18 ani prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV. 

Cum decurg alegerile locale din 9 iunie

Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:

Articolul continuă după reclamă
  • cartea de identitate
  • cartea electronică de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • buletinul de identitate
  • paşaportul diplomatic
  • paşaportul diplomatic electronic
  • paşaportul de serviciu
  • paşaportul de serviciu electronic
  • pașaportul simplu
  • pașaportul simplu electronic
  • pașaportul simplu temporar
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Pe acelaşi subiect

Pentru alegerile locale cetățenii pot vota doar din România, la secțiile unde sunt arondați conform reședinței sau domiciliului. Pentru alegerile locale vor fi puse la dispoziție liste complementare pentru cetățenii UE cu reședință în țara noastră. Dacă locuiți mai mult de 15 zile la altă adresă față de cea din buletin este necesară o viză de flotant pentru a putea vota la alegerile local.

Pentru alegerile europarlamentare 2024 românii pot vot atât la secția unde sunt arondați, cât și în oricare altă secție dacă nu vă aflați la adresa de domiciliu. Românii din diaspora pot vota la orice secţie de votare organizată de MAE în ţara în care aceştia se află. Pentru a-şi exprima opţiunea, românii trebuie doar să prezinte actul de identitate, iar după validarea acestuia pot intra în cabina de vot. Românii din diaspora vor avea la dispoziţie aproape o mie de secţii în care vor putea vota la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie.

Alegătorii în stare de invaliditate, care nu se pot deplasa sau sunt internaţi într-o unitate sanitară sau socială, persoanele reţinute, arestate preventiv sau la domiciliu sau care sunt aflate în închisoare șo nu şi-au pierdut dreptul de a vota o pot face doar dacă depun o cerere specială.

Ce trebuie să faci când ajungi în secția de votare. Alegătorii primesc 5 buletine de vot

Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot, o ștampilă și o tușieră. Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59. După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I. 

Primul pas pe care trebuie să îl faci când ajungi în secția de votare este prezentarea actului de identitate, care va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem de care se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asta pentru ca autoritățile să evite eventuale fraude, precum votul multiplu. 

După identificare şi permisiunea de a-ți exercita dreptul la vot, te prezinți la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare. La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Vei semna în lista electorală și vei primi buletinele de vot, dar şi ştampila cu menţiunea "VOTAT". După exercitarea dreptului de vot, îți vei ridica actul de identitate şi vei părăsi secţia de votare. 

Află de AICI mai multe detalii despre procesul de votare la alegerile din 9 iunie, pas cu pas.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Alegeri locale 2024 » Lista documentelor cu care poți vota la alegerile locale sau europarlamentare 2024