Antena Meniu Search
x

Cum îşi împart România PSD şi PNL. Harta pe consilii judeţene la alegerile locale - rezultate parţiale

Alegeri locale 2024 rezultate parţiale pe consilii judeţene. Chiar dacă au pierdut capitala, liberalii au obţinut un scor politic bun la consilii judeţene. Partidul Social Democrat a câştigat consiliile judeţene în 26 de judeţe, în timp ce liberalii s-au impus în doar 11 judeţe, potrivit rezultatelor parţiale. Marea surpriză este că liberalul Gheorghe Flutur a pierdut președinția Consiliului Județean Suceava în fața candidatului PSD Gheorghe Șoldan. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 10.06.2024 , 18:58

Cum îşi împart România PSD şi PNL. Harta pe consilii judeţene la alegerile locale - rezultate parţiale
Cum îşi împart România PSD şi PNL. Harta pe consilii judeţene la alegerile locale - rezultate parţiale - Observator

UPDATE 18:58 După centralizarea voturilor din 99,8% dintre secții, votul politic pentru Consiliile Județene arată astfel:

PSD - 33,14%

PNL - 26,23%

Articolul continuă după reclamă

AUR - 10, 47%

Pe acelaşi subiect

ADU - 9,72%

Potrivit rezultatelor provizorii, PSD a câştigat şase Consilii Judeţene pe care le avea PNL. Social-democraţii au urcat de la 20 la 26 de Consilii Judeţene. PSD a luat în plus judeţele: Timiş, Prahova, Maramureş, Caraş Severin, Suceava şi Vrancea, potrivit rezultatelor provizorii.

Liberalii au scăzut de la 17 la 11 consilii judeţene. Au câştigat în Iaşi, Constanţa, Giurgiu, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Salaj, Arad, Bihor, Ilfov.

Potrivit rezultator parțiale, Gheorghe Flutur a pierdut președinția Consiliului Județean Suceava în fața candidatului PSD Gheorghe Șoldan. La Botoşani însă cursa este strânsă. Numărătoarea paralelă a PNL arată că liberalii au câştigat Consiliul Judeţean Botoşani la 241 de voturi diferenţă.

Cum se împart voturile politice pe ţară

Eşecul lui Flutur în Suceava este o surpriză şi pentru liberali. Liderii partidului nu se aşteptau deloc ca Flutur să piardă iar diferenţa ar fi fost în jur de 5000 de voturi, au declarat surse liberale pentru Observator. 

Liderii partidului susţin că la votul politic diferenţa nu este mare pe ţară: PNL ar avea 2,5 milioane de voturi iar PSD, 2,8 milioane  UDMR a câştigat consiliile judeţene în Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare.

Rareş Bogdan: Am intrat în inima zonei roşii a României şi am câştigat

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat că rezultate la alegeri arată că românii au votat în cunoştiinţă de cauza, în condiţiile în care liberalii şi-au dublat procentul şi au ajuns la peste 28% la vot politic, în condiţiile în care acum un an PNL era cotat la 14%. PNL are peste 13.000 de consilieri locali, peste 500 de consilieri judeţeni, a mai precizat el.

Acesta a mai spus că este făcută renumărarea voturilor la Bistriţa, acolo unde PNL părea că a pierdut primăria la cinci voturi, "dar existau câteva secţii suspecte cu voturi anulate, aşa că am cerut renumărarea voturilor". Bogdan a adăugat că partidul a cerut renumărarea şi la Vrancea, unde scorul este de sub 0,26% în favoarea PSD.

"Le mulţumesc tuturor peste 2,3 milioane de români care au acordat încrederea lor PNL şi mai ales echipei PNL, celor 280.000 de membrii şi activişti care au făcut o campanie excepţională. Rezultatele confirmă că PNL rămâne principala forţă de dreapta a României, la un procent de peste 28% la vot politic, o chestiune care ne onorează şi, în acelaşi timp, ne obligă pentru ceea ce va urma în următoarea perioadă a acestui an electoral. Sigur că pentru noi, care în urmă cu un an de zile eram cotaţi la 14 procente, dublarea procentului electoral la votul politic ne demonstrează că românii au ales în bună cunoştinţă de cauză, corect şi în funcţie de realizările noastre atât la centru, cât şi în teritoriu, în comunele şi judeţele conduse de liberali. PNL are peste 13.000 de consilieri locali, peste 500 de consilieri judeţeni. PNL a recâştigat fiefurile din Sectorul 1, Bucureşti, şi îl felicit pe George Tuţă, a recâştigat Braşovul, prin George Scripcaru, la o diferenţă de peste 4.000 de voturi, şi merită felicitată echipa de la Braşov, Adrian Veştea, George Scripcaru. De asemenea, am intrat în inima zonei roşii a României şi am câştigat, prin Mario De Mezzo, oraşul Slatina, cu un vot copleşitor. De asemenea, în urmă cu foarte puţin timp, s-a încheiat numărătoarea paralelă şi am câştigat Botoşaniul. La Botoşani, Iftime a câştigat la 241 de voturi preşedinţia Consiliului Judeţean", a afirmat Rareş Bogdan, luni la sediul partidului din Modrogan.

Se renumără voturile la Bistriţa, acolo unde PNL, în urmă cu foarte puţin timp, părea că a pierdut primăria la cinci voturi, vorbim de zeci de mii de voturi exprimate şi diferenţa era de cinci voturi, dar existau câteva secţii suspecte cu voturi anulate, aşa că am cerut renumărarea voturilor. La Vrancea scorul este de sub 0,26% în favoarea PSD, iar PNL a cerut renumărarea voturilor la Vrancea.

El a mai anunţat judeţele şi oraşele în care a câştigat PNL. "La Iaşi PNL rămâne cea mai importantă forţă politică din Capitala Moldovei şi ieşenii îşi reafirmă sprijinul pentru Chirica şi Alexe. La Oradea şi Bihor am câştigat. La Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu câştigă iar preşedinţia judeţeului. La Alba câştigă ambii. Am câştigat nu mai puţin de 8 din 11 oraşe ale judeţului Alba. La Cluj preşedinţia CJ e câştigată de Alin Tişe, de asemenea Emil Boc câştigă cel de-al şaselea mandat la Cluj Napoca. La Arad am câştigat preşedinţia CJ. La Ilfov, Hubert Thuma e câştigător detaşat al alegerilor locale. La Giurgiu scor de peste 60% al PNL, am câştigat atât primăria, cât şi preşedinţia CJ. La Constanţa am câştigat preşedinţia CJ, şi Vergil Chiţac câştigă iar Primăria. La Braşov, Adrian Veştea şi George Scripcaru. La Sibiu, Daniela Câmpean câştigă", a adăugat Bogdan.

Vrancea, aproape să devină din nou un judeţ roşu. Lupta pentru Consiliul Judeţean este foarte strânsă

Competiţia pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea este foarte strânsă, conform rezultatelor parţiale, care arată că Nicuşor Halici (PSD) are 37,4 la sută din voturi, iar Dragoş Ciobotaru (PNL) a adunat 37,1 la suă. După numărarea a 90% din voturi, candidatul PSD Vrancea, fostul prefect Nicuşor Halici, a obţinut 37,4% din voturi, iar candidatul PNL Dragoş Ciobotaru a obţinut 37,1% din voturi. 

"Vin în primul rând cu un mesaj de mulţumire către dumneavoastră, toţi cei care aţi crezut în noi şi aţi fost alături de mine şi de echipa mea, acordându-ne votul de încredere. Am obţinut un scor fruntaş în judeţul Vrancea, printre primele din ţară. Asta după ce am intrat târziu în această competiţie, forţat de împrejurări, luptându-ne cu un contracandidat care se pregăteşte de 3 ani. Este incredibil că am reuşit să ajungem aici fără ajutorul altor partide, fără blaturi cu membri partidelor adversare, cu o campanie electorală exemplară, având alături colegi primari, candidaţi sau simpli membri PNL şi pe dumneavoastră. Sunt măgulit că am reuşit să câştig votul dumneavoastră, al focşănenilor şi am câştigat alegerile în municipiul Focşani pe votul la preşedinte CJ. Am pierdut 3 primării, însă am câştigat alte 4, adversarul nostru a pierdut 7 primarii", a scris pe pagina sa de Facebook Dragoş Ciobotaru, preşedintele PNL Vrancea.

Candidatul liberal reclamă o serie de nereguli în desfăşurarea procesului electoral. Preşedintele PNL Vrancea scrie că nu va renunţa să lupte pentru a ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean, iar dacă va fi să piardă funcţia în faţa fostul prefect de Vrancea o va face onorabil şi îl va felicita pe acesta pentru victorie. "Pentru că nu obişnuiesc să renunţ la luptă aşa uşor, am hotărât să fim extrem de atenţi în următoarele ore şi să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca votul de astăzi sa reflecte dorinţa dumneavoastră! Dacă vom pierde, o vom face onorabil. Felicitările le vom transmite mai târziu, dacă va fi cazul, până atunci însă vom verifica ce se întâmplă cu sacii de voturi de nu ajung la BEJ, ce se întâmplă cu procesele verbale de nu sunt încă încheiate şi vom fi atenţi la numărătoare, până la ultimul vot", a arătat Dragoş Ciobotaru.

Liberalul Gheorghe Flutur a pierdut şefia Consiliului Judeţean Suceava

Preşedintele în funcţie al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile de duminică. "Alegătorii au întotdeauna dreptate! Având în vedere rezultatele care se prefigurează la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, doresc să felicit câştigătorul şi să mulţumesc sucevenilor care m-au votat pe mine şi echipa mea. Urez succes noii echipe şi sper în dezvoltarea în continuare a judeţului Suceava", a transmis Gheorghe Flutur, într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a PNL Suceava.

Candidatul PSD la şefia Consiliului Suceava Gheorghe Şoldan a declarat luni că a câştigat alegerile, după ce l-a învins pe liberalul Gheorghe Flutur. Şoldan a spus la sediul PSD Suceava că numărătoarea voturilor nu s-a încheiat, dar că matematic este noul şef al CJ Suceava, având aproape 7.000 de voturi în faţa lui Flutur. "Avem un avans de 7.000 de voturi. Matematic, suntem câştigători", a declarat Şoldan, în aplauzele colegilor săi de partid prezenţi în sediul PSD Suceava.

După numărătoarea parţială a voturilor în 527 de secţii de votare din totalul celor 561, Gheorghe Flutur a obţinut 107.578 voturi, iar Gheorghe Şoldan 114.286 voturi.

Noul președinte CJ Timiș vine de la PSD

Social-democratul Alfred Simonis a câștigat șefia CJ Timiș în fața fostului liberal trecut la ADU, Alin Nica. Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, care a candidat la alegerile locale de duminică la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a obţinut cel mai mare număr de voturi, conform numărătorii paralele făcută de partidele politice. Pe locul al doilea s-a clasat actualul preşedinte al CJ, Alin Nica, candidatul Alianţei Dreapta Unită.

Alfred Simonis (PSD) este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, potrivit numărătorii paralele a partidelor, care îl dă drept câştigător, după numărarea voturilor din aproape 400 de secţii din cele 616 organizate la nivelul judeţului Timiş în alegerile locale 2024. Conform numărătorii, Alfred Simonis a câştigat alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş în toate oraşele, mai puţin Timişoara, unde Alin Nica a adunat mai multe voturi cu Alianţa Dreapta Unită.

În plus, numărătoarea paralelă arată că Alianţa PSD-PNL şi-ar fi asigurat şi majoritatea în Consiliul Judeţean, având cei mai mulţi consilieri.

Iulian Dumitrescu pierde CJ Prahova - Surse 

Virgiliu Nanu (PSD) a fost ales președintele Consiliului Județean Prahova. Alianța PSD-PUSL a obținut 30,8% și se află la mică distanță de PNL, 30,4%, potrivit rezultatelor parţiale. 

Surse PNL au declarat pentru Observator că liberalul Iulian Dumitrescu va pierde CJ Prahova. Reprezentanţi ai PSD Prahova au declarat, pentru News.ro, că pe votul politic PSD câştigă alegerile pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, aceasta fiind pentru partid o premieră.

Silviu Hurduzeu (PSD) l-a învins pe liberalul Romeo Dunca la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin

Social-democratul Silviu Hurduzeu este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, conform numărătorii paralele a partidelor politice, în urma alegerilor locale de duminică. Potrivit numărătorii paralele a voturilor, diferenţa între Hurduzeu şi Romeo Dunca, actualul preşedinte al CJ Caraş-Severin a fost de 10 procente.

Primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, care a fost reales în funcţie în vorma votului de duminică, s-a dus la sediul PSD Caraş-Severin pentru a-l felicita pe Hurduzeu pentru victoria obţinută. Silviu Hurduzeu a mai fost în trecut preşedinte al CJ Caraş-Severin, iar în prezent este deputat din partea PSD.

Liberalul Hubert Thuma, câştigător detaşat al unui nou mandat la şefia CJ Ilfov

Alianţa PSD-PNL are 57,6% din voturile pentru CJ Ilfov în urma alegerilor locale de duminică, potrivit rezultatelor parţiale. La CJ Ilfov, dupa numărarea a 69% din cele 231.440 voturi, PSD-PNL are 57.6% (87.899 voturi).

Pe locul al doilea se situează Alianţa Dreapta Unită 19,3% (29.462 voturi), urmată de AUR 12.7% (19,354 voturi). Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Ilfov, actualul preşedinte de CJ Hubert Thuma are 59% (92.287 voturi).

Ionel Dancă, candidat al Alianţei Dreapta Unită are un scor de  19.9% (30.884 voturi).

Costel Alexe este pe primul loc la şefia Consiliului Judeţean Iaşi - rezultate parţiale

La şefia Consiliului Judeţean Iaşi, din 86 la sută din voturi numărate, conduce liberalul Costel Alexe, cu 34,3 la sută, urmat de social-democratul Bogdan Cojocaru - 32,1 la sută şi de Petru Movilă (ADU) – 13,3 la sută.

Liberalii ieşeni au recâştigat primăriile Paşcani şi Podu Iloaiei, în timp ce la Târgu Frumos, edilul PSD a pierdut în faţa candidatului PNL. La Hârlău, primarul PSD a fost reconfirmat în funcţie.

La şefia Consiliului Judeţean Iaşi, în urmă cu patru ani, liberalul Costel Alexe l-a învins pe senatorul PSD Maricel Popa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Sunteţi mulţumiţi de sistemul public de sănătate din România?
Observator » Alegeri locale 2024 » Cum îşi împart România PSD şi PNL. Harta pe consilii judeţene la alegerile locale - rezultate parţiale