Antena Meniu Search
x

PNL va propune comasarea alegerilor locale și parlamentare. Cum justifică liberalii decizia

Liberalii au decis crearea unui grup de lucru care să analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, potrivit unor surse politice citate de Observator.

de Larisa Bernaschi

la 06.04.2023, 21:19

Vezi și

Propunerea a fost anunţată în cadrul Biroului Permanent Național al PNL de minstrul de Interne, Lucian Bode, şi va fi prezentată partenerilor de coaliție de la PSD și UDMR. Liberalii au ajuns la această decizie pentru că în 2024 vor fi patru rânduri de alegeri care înseamnă cheltuieli mari de la buget.

"Am decis împreună crearea unui grup de lucru care să analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale. Patru rânduri de alegeri în 2024 sunt multe pentru cetățeni și înseamnă cheltuieli mari la buget. Cu această propunere vom merge la partenerii noștri de coaliție" a transmis Lucian Bode, potrivit surselor citate. 

Liberalii, mai susţin sursele, își bazează ideea de comasare a alegerilor pe contextul regional complicat pentru a ține tot anul 2024 ocupat cu campanii electorale, pe reducerea cheltuielilor cu patru tipuri de alegeri, dar şi pe sondajele interne, care arată că: 67% dintre cetățeni susțin comasarea, în timp ce 30% nu susțin această variantă. 

Potrivit sondajelor, 64% dintre cetățeni nu consideră că vor avea dificultăți la vot din cauza numărului mai mare de buletine în cazul unor alegeri comasate, în timp ce 32% consideră că ar putea avea dificultăți. Un alt studiu arată chiar că 70% spun că nu ar fi încurcați sau confuzați de 6 buletine de vot. 

Pe acelaşi subiect

Premierul Ciucă: Vom propune comasarea alegerilor din 2024

"Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură şi decizie, ţinând cont că din sondaje într-o proporţie majoritară cetăţenii îşi doresc reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm, anul viitor există patru runde de alegeri. Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că practic activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor. Ca atare, dacă există posiblitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie vom derula patru rânduri de alegeri", a declarat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL de joi.

Cătălin Drulă: Propunerea comasării alegerilor arată disperarea PNL de a se agăţa de putere

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, acuză PNL că a uitat de democraţie şi vrea să se agaţe de putere când propune comasarea alegerilor locale şi parlamentare.

"Peneliştii, adică ospătarii PSD, aşa cum s-au autonumit în şedinţa de miercuri seară, sunt disperaţi. Au venit cu o propunere ridicolă, din nou: să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare. Asta arată disperarea lor de a se agăţa de putere. Ei ştiu foarte bine: este şi neconstituţional - există decizii pronunţate pe această temă - şi anormal să votăm în acelaşi timp pentru primării, consilii locale şi judeţene, dar şi pentru parlamentari. Şase buletine de vot ar fi o nebunie", declară Cătălin Drulă, conform unui comunicat al USR.

El precizează că Uniunea Salvaţi România este pregătită de alegeri oricum se vor desfăşura ele în 2024. "Noi le spunem atât: suntem pregătiţi de alegeri. Pentru că România s-a săturat şi pentru că ei trebuie să plece de la guvernare. Prin astfel de propuneri nu fac decât să arate, din nou, că nu le pasă de democraţie, le pasă doar de conturile lor, doar de şpăgile din duty free-uri, doar de BMW-uri aranjate la licitaţii. Au ajuns mai rău decât credea oricine vreodată, aşa cum şi-au spus singuri, îi servesc la masă pe cei de la PSD şi de România au uitat", susţine Cătălin Drulă.

Ciolacu: Nu cred că pe agenda de priorităţi ale românilor este comasarea alegerilor

Marcel Ciolacu a reacţionat joi spunând că nu consideră că problema comasării alegerilor de anul viitor se află pe agenda de priorităţi a românilor în prezent, iar o decizie politică în privinţa acestui subiect va fi luată la momentul potrivit, avându-se în vedere şi respectarea cadrului legal.

"Eu am o problemă cu tot..., astăzi este Ziua Internaţională a Sportului, mi-aş fi dorit mult ca marii sportivi ai României să dezbată acest lucru şi noi politicienii să vorbim de o eventuală reformă a sportului. S-a discutat despre eventualitatea comasării alegerilor. Nu cred sincer că în acest moment pe agenda de lucru sau de priorităţi ale românilor este comasarea alegerilor", a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, citat de Agerpres. 

Liderul social-democrat a subliniat că nu este momentul ca dezbaterea publică să fie acaparat de discuţii referitoare la comasarea unor alegeri, fiind alte teme mai importante pentru români. "Am terminat un scenariu, cel de anticipate, acum intrăm în scenariu de comasare... Cred că mai important este ce se întâmplă în spatele meu, Autostrada Moldovei, şi cred că este cel mai important în primul rând să găsim soluţii pentru preţurile la produsele alimentare. Şi la un moment dat, cum este normal, politic vom lua decizii şi în ceea ce priveşte comasarea alegerilor. În primul rând cred că trebuie să respectăm legea", a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri politice » PNL va propune comasarea alegerilor locale și parlamentare. Cum justifică liberalii decizia