Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezultate vot Primăria Craiova. Cine câștigă alegerile locale 2024

Milioane de români au mers la vot, iar acum o parte așteaptă rezultatele la alegerile locale 2024, pentru a afla cine va fi primarul din Craiova în următorii 4 ani, dar şi cum arată componenţa Consiliului Local şi Consiliului Judeţean Dolj. Rezultatele exit-poll și rezultatele parţiale, provizorii şi oficiale de la BEC le aflați pe Observatornews.ro.

de Maria Dogaru

la 10.06.2024 , 19:53

Rezultate vot Primăria Craiova. Cine câștigă alegerile locale 2024
Rezultate vot Primăria Craiova. Cine câștigă alegerile locale 2024 - Profimedia

UPDATE 18:30 Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, care, potrivit rezultatelor parţiale, a câştigat al patrulea mandat în această funcţie din partea PSD, afirmă că social democraţii au câştigat şi 14 mandate în Consiliul Local Craiova, din cele 27 în total.

"Am terminat numărarea paralelă. PSD a câştigat 14 mandate şi, deci, majoritate în Consiliul Local. Ceilalţi competitori au obţinut 4 mandate (n.red.: PNL), 4 mandate (n.red.: ADU), respectiv 5 mandate (n.red.: AUR). Mulţumesc pentru susţinere celor care au votat PSD!", a scris, pe Facebook, Olguţa Vasilescu, care este şi preşedintele PSD Craiova.

Lia Olguţa Vasilescu a câştigat cel de-al patrulea mandat de primar al municipiului Craiova, cu un procent de circa 55%, potrivit datelor parţiale AEP.

Articolul continuă după reclamă

Pe locul al doilea se situează candidatul AUR, Marian Vasile, cu circa 16%, urmat de candidatul Alianţei Dreapta Unită, Emilia Neagu, cu circa 13%, şi candidatul PNL, Nicolae Giugea, cu circa 8,5%.

La Consiliul Local Craiova, pe primul loc se află PSD, cu circa 44%, urmat de AUR - cu circa 16,5%, Alianţa Dreapta Unită cu circa 14% şi PNL cu circa 13%.

În municipiul Craiova, prezenţa la vot a fost de 39,28%, cu mult sub prezenţa înregistrată la nivelul judeţului care a fost de 52,25%.

UPDATE 10 iunie, ora 09:25 Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a câștigat un nou mandat la Primăria Craiovei. De asemenea, și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a câștigat un nou mandat. „Conform rezultatelor exit poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obținut scorul de 65,32 la sută pentru funcția de primar, iar PSD are 61,02 la sută la Consiliul local. Mulțumesc tuturor craiovenilor care mi-au acordat votul și echipei de militanți care m-a ajutat în campanie! Rămânem concentrați până la numărarea finală în secțiile de vot!”, a scris, pe Facebook, Lua Olguța Vasilescu.

Conform exit-poll-ului realizat de Inter Regional Media, la comanda „Jurnalul Olteniei”, Olguța Vasilescu este urmată în preferențile alegătorilor de Emilia Neagu (Alianța Dreapta Unită), Marian Vasile (AUR) și Nicolae Giugea (PNL). Sondajul a fost realizat în 40 de secții de votare din Craiova.

UPDATE 00:30 Biroul Electoral Central a început să comunice rezultatele parţiale la Alegerile Locale 2024, însă până acum au fost numărate puţine secţii. În tabelul de mai sus poţi filtra rezultatele pentru a afla cine a câştigat primăria sau consiliile în localitatea ta. Rezultatele parţiale, provizorii şi finale vor fi disponibile, în timp real, mai sus, pe măsura ce BEC le va transmite.

UPDATE 23:30 Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, anunţă că datele unui exit poll realizat în municipiu arată că ea a obţinut peste 65 la sută din voturi pentru un nou mandat.

”Conform rezultatelor exit poll de la ora 21, comandat de Jurnalul Olteniei, pe Craiova, am obţinut scorul de 65,32 la sută pentru funcţia de primar, iar PSD are 61,02 la sută la Consiliul local”, a anunţat, duminică noapte, pe Facebook, Lia Olguţa Vasilescu.

UPDATE 22:00: Urnele de vot s-au inchis la Alegerile Locale 2024. În scurt timp, aici veţi găsi rezultatele provizorii, parţiale şi finale ale votului pentru Primăria Municipiului Craiova, de îndată ce ele vor fi făcute publice de Biroul Electoral Central.

La fel ca în 2020, alegerile locale 2024 din Craiova sunt într-un singur tur. Pe 9 iunie, pentru alegerile locale am primit patru buletine de vot, pentru a ne alege primarii, șefii de Consilii Județene, aleșii din Consiliile Locale plus aleşii din Consiliul Județean. Primele rezultate ale votului - exit poll -  sunt gata la ora 22:00, într-o ediţie specială Observator, cu Alessandra Stoicescu. Apoi, pe parcursul zilelor următoare vom prezenta în timp real rezultatele parţiale şi rezultatele oficiale de la BEC.

​Secțiile de votare sunt închise la ora 22:00, față de ora 21.00, cum a fost la precedentele alegeri. Această modificare a intrat pentru prima dată în vigoare acum, la alegerile locale 2024 şi alegerile europarlamentare 2024. Însă, preşedinţii secţiilor de votare pot chiar prelungi votul până la ora 24:00, dacă situaţia o va impune. Votarea a început la 7:00 dimineaţa.

Candidaţii care se luptă pentru Primăria Craiova

 • Nicolae Giugea (PNL)
 • Marian Vasile (AUR)
 • Lia-Olguța Vasilescu (PSD)
 • Marius-Alexandru Mirea (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
 • Ștefan-Claudiu Vava (PRO România)
 • Emil-Iulian Mladin (Partidul Alternativa Dreaptă)
 • Gabriela Porumboiu (Partidul Oamenilor Tineri)
 • Florentina-Emilia Neagu (propusă de USR, susținută de Alianța Dreapta Unită)
 • Răzvan-Cristian Diaconu (S.O.S. România)
 • Cosmin-Marian Poteraș (REPER)
 • Elena Oancea (candidat independent)
 • Aurelian-Leonard Dan (candidat independent)

Peste 200.000 de candidați la alegerile locale 2024

Peste 200.000 de candidați s-au înscris la alegerile locale. Mai exact, au fost depuse și validate 207.389 de candidaturi. 

La acest scrutin vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale şi judeţene. Dintre cei 11.386 de candidaţi înscrişi pentru posturile de primari, 9.776 candidează în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban. În rural, pentru funcţiile de edil candidează 10,56% femei, iar în urban - 12,36%. Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, "seniorul candidaţilor", are 100 de ani. De asemenea, doi candidaţi la alegerile locale au 95 de ani, iar doi candidaţi au 94 de ani.

Previziuni privind rezultatul alegerilor locale 2024

"PSD va avea cel mai mare număr de primari, urmat de PNL şi la mare distanţă de UDMR. Celelalte partide vor avea un număr foarte mic de primari. La nivel de voturi în 2020, PNL a avut mai multe decât PSD. Pentru că PNL a câştigat oraşe mari, PSD a câştigat mai mult în comune", a declarat Cristian Pîrvulescu, decan Facultatea de Ştiinţe Politice SNSPA.

PSD conduce în prezent 20 de Consilii Judeţene şi are peste 1.300 de primari în toată tara. Liberalii conduc 17 judeţe şi au mai bine de 1.200 de primari. Analiştii spun că partidul care va câstiga alegerile locale va porni cu prima sansă în bătălia prezidenţială. "Un rezultat sub 1000 de primari al PNL va defavoriza în mod clar candidatul PNL", a adăugat Cristian Pîrvulescu

Calendarul alegerilor din 2024

Anul acesta, românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate pentru data de 9 iunie

 • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
 • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
 • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

Observatornews.ro vă aduce rezultatele exit-poll, primele rezultate parțiale și rezultatele finale de la Alegerile locale din 2024, precum și cele mai importante știri din ziua votului: declarațiile făcute de principalii candidați din București și marile orașe, după vot, dar și după aflarea rezultatelor, și date în timp real despre prezența la vot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Alegeri locale 2024 » Rezultate vot Primăria Craiova. Cine câștigă alegerile locale 2024