Antena Meniu Search
x

Alegerile parlamentare 2020, votul în străinătate a început. Prima persoană din lume care a votat este o studentă din Auckland

Alegerile parlamentare au început deja pentru cetăţenii români din străinătate, care pot vota timp de două zile. Prima secţie de votare deschisă a fost cea din Auckland, în Noua Zeelandă, care i-a primit pe alegători încă de ieri, la ora 20.

de Alexandru Antonescu

la 05.12.2020, 09:02

Alegerile parlamentare 2020, votul în străinătate a început. Prima persoană din lume care a votat este Sonia Tipteriu Vezi și
  • Prima persoană din lume care a votat în alegerile parlamentare este Sonia Tipteriu.
  • Tânăra este studentă la universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.

Au urmat secţiile din Australia şi ţările Asiei dar, până acum, au votat doar câteva sute de alegători. Presa internaţională a început deja să comenteze alegerile din România şi posibilele consecinţe politice.

Prima persoană din lume care a votat în alegerile parlamentare este Sonia Tipteriu, studentă la universitatea din Auckland, în Noua Zeelandă.

Imaginile au fost postate de ambasada României din Australia, acreditată şi pentru Noua Zeelandă, iar tânăra a primit felicitări pentru simţul său civic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

S-au deschis şi primele secţii din Europa

Urnele s-au deschis la ora 7, ora locală, şi la secţiile de votare din marile oraşe australiene. Când la Bucureşti era miezul nopţii, votarea a început la Seul şi la Tokyo, unde, de asemenea, au fost postate imagini cu primii alegători şi membrii biroului secţiei.

La această oră sunt deschise şi primele secţii din Europa. Deocamdată, prezenţa este redusă. Aproape 40.000 de români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă, dar numai ceva mai mult de 21.300 şi-au exercitat acest drept.

Chiar dacă în ţară alegerile încep abia mâine, presa internaţională comentează deja scrutinul şi relevă că pandemia ar putea afecta serios participarea la vot.

"Românii se întorc la urne duminică, pentru al patrulea scrutin în doar puţin peste 18 luni. Dar un nou sondaj arată că 55 la sută din populaţie ar fi preferat să se aştepte până când pandemia ar fi fost controlată", spune  Tokunbo Salako, jurnalist Euronews.

Le Monde: situaţia sistemului de sănătate, "deplorabilă"

Un alt comentariu al postului Euronews are ca titlu o întrebare: "Va fi, oare, apatia câştigătoarea alegerilor parlamentare din România?".

"Cu cât rezultatul de duminică va fi mai strâns, cu atât negocierea politică pentru formarea unui guvern va fi mai frenetică", consideră Euronews.

În Franţa, Le Monde scrie că situaţia sistemului de sănătate, pe care o califică drept "deplorabilă", se va afla în centrul alegerilor.

Reuters: Fermierii, nemulţumiţi de închiderea pieţelor, ar putea juca un rol cheie în alegeri

Agenţia Reuters susţine că fermierii, nemulţumiţi de închiderea pieţelor, ar putea juca un rol cheie în alegeri.

Iar Associated Press are previziuni optimiste: "votul va favoriza forţele politice orientate spre reformă, care vor ţine România la distanţă de ţări populiste, tot mai eurosceptice, ca Ungaria şi Polonia".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegerile parlamentare 2020, votul în străinătate a început. Prima persoană din lume care a votat este o studentă din Auckland