Antena Meniu Search
x

Alegeri parlamentare 2020. Prima zi a votării în străinătate s-a încheiat. Aproape jumătate din voturile prin corespondență nu au ajuns la birourile electorale

În străinătate se votează încă de sâmbătă, când aproape 66.000 de români au participat la scrutin. Probleme au apărut, însă, la votul prin corespondenţă.

de Redactia Observator

la 07.12.2020, 14:02

Prima zi a votării în străinătate s-a încheiat
Prima zi a votării în străinătate s-a încheiat - Hepta
  • În prima zi a votării în străinătate, peste 66.000 de români au participat la scrutin.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Peste 14.000 de plicuri cu voturi ale cetăţenilor din diaspora s-au rătăcit şi nu au ajuns la birourile electorale. Asta deşi unele au fost trimise chiar şi cu trei săptămâni în urmă. Alegătorii aflaţi în această situaţie sunt invitaţi acum să voteze personal la secţii, adică exact ce ar fi vrut să evite. 

Din aproape 36.000 de plicuri trimise cu voturi, 14.280 nu au ajuns la birourile electorale. Expeditorii lor au primit mesaje care-i anunţau că voturile lor "nu au ajuns" şi îi invitau să se deplaseze la cea mai apropiată secţie de votare, pentru a-şi exprima opţiunea.

Mihaela Druia: "Ceea ce vreau eu să ştiu este unde este plicul meu. Un plic trimis cu "priority air mail", care are emblema României, se vede că este un document oficial, nu pot să cred că nu poate să ajungă în trei săptămâni".    

Alegătorii ale căror voturi s-au pierdut sunt foarte nemulţumiţi. Mulţi au optat pentru votul prin corespondenţă tocmai pentru a nu se deplasa la urne, în condiţiile pandemiei.

Cristian Ladislău-Andriş, român stabilit în Elveţia: "Opţiunea mea a fost votul prin corespondenţă, nu a fost votul la secţie! Şi mi-aş fi dorit ca această opţiune să-mi fi fost respectată".

Situaţia voturilor rătăcite este dur criticată de partide. În replică, Poşta Română arată că transmiterea plicurilor cu voturi expediate din străinătate este efectuată de operatorii poştali din ţările respective.

Ludovic Orban, premierul României: "E posibil, în anumite situaţii, să fie din cauza unui serviciu poştal al ţării respective care, poate, cine ştie, în condiţiile pandemiei, poate i s-a anulat o cursă".

În timp ce votul prin corespondenţă a creat probleme, la cele 748 de secţii de votare din toată lumea nu au fost incidente. Mii de români au dorit să-şi exprime opţiunea încă din prima zi chiar dacă au avut de înfruntat, uneori, gerul sau ploaia şi nu în ultimul rând riscul pandemiei.

În oraşul spaniol Gijon, după închiderea secţiei, doi membri ai comisiei au cântat o colindă compusă chiar de ei.    

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în prima zi a votării în străinătate la alegerile parlamentare s-a încheiat în secţiile de votare organizate în Europa, procesul electoral desfăşurându-se în condiţii foarte bune.

Până la ora 23.00, ora României, prima zi a votării s-a încheiat în 695 de secţii de votare din Noua Zeelandă, Republica Coreea, Japonia, Australia, China, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam, Kazahstan, India, Sri Lanka, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Georgia, Sultanatul Oman, Iran, Arabia Saudită, Belarus, Etiopia, Irak, Irak, Kenya, Kuweit, Qatar, Federaţia Rusă, Turcia, Africa de Sud, Bulgaria, Cipru, Egipt, Estonia, Finlanda, Republica Elenă, Iordania, Israel, Liban, Lituania, Letonia, Republica Moldova, Palestina, Siria, Sudan, Ucraina, Zimbabwe, Albania, Algeria, Angola, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Cehă, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Regatul Maroc, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Irlanda, Islanda, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Senegal.

Votarea s-a reluat şi astăzi, începând cu Noua Zeelandă şi Australia şi se va încheia mâine dimineaţă la secţiile din vestul Statelor Unite şi Canadei.

Primele rezultate de la vot, la Observator

Primele rezultate la alegerile parlamentare vor fi publicate după ora 21:00. 

Observatornews.ro vă aduce primele rezultate parțiale și rezultatele finale de la Alegerile parlamentare din 2020, precum și cele mai importante știri din ziua votului: declarațiile făcute de principalii candidați din București și marile orașe, după vot, dar și după aflarea rezultatelor, și date în timp real despre prezența la vot.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Alegeri parlamentare 2020. Prima zi a votării în străinătate s-a încheiat. Aproape jumătate din voturile prin corespondență nu au ajuns la birourile electorale