Video Cele trei scenarii posibile pentru guvernare. Care este cea mai fragilă variantă
Partidele îşi fac deja calcule pentru instalarea unui Guvern. Au apărut deja diverse scenarii vehiculate de liderii politici. Iar în urmă cu puţin timp, demisia lui Ciolacu din fruntea partidului a fost anulată, după ce acesta a primit vot de încredere în unanimitate. Marius Gîrlaşiu este cu noi si ne explică toate variantele posibile, în funcţie şi de cine va ieşi preşedinte.
Scenariile posibile pentru guvernare
- Scenariul 1 - Coaliţie PSD + PNL + USR + UDMR - 55% - 60% majoritate
Surse PSD spun că Marcel Ciolacu le-a cerut liderilor din PSD să nu se poziţioneze, aşadar nu o va susţine nici pe Elena Lasconi, nici pe Călin Georgescu. Va da cel mai probabil un mesaj pro-european, un mesaj pentru susţinerea căilor Euro-Atlantice, dar nu va spune alegătorilor PSD votaţi cu unul sau cu altul dintre finalişti.
Unul pro-european de uniune naţională. O coalţiei care să protejeze drumul României şi locul României în NATO şi UE. Liderii PSD au discutat în şedinţă şi ar vrea o variantă fără USR. Însă chiar şi aşa, dacă s-ar negocia acum o coaliţie cu PNL, UDMR şi minorităţi, am avea probleme la împărţirea funcţiei de premier, pentru că ştim că liberalii au o opţiune clară, Ilie Bolojan, nu e clar dacp sunt dispuşi să renunţe. În plus, PSD este îndreptăţit să dea premierul.
-
Scenariul 2 – Coaliţie PSD + PNL + UDMR + minorităţi - majoritate 50% + 1
Al doilea scenariu: O variantă cu o majoritate fragilă. Surse de la vârful PNL, unde sunt două tabere, există Ilie Bolojan şi alţi lideri care au spus că sunt dispuşi să intre într-o coaliţie împotriva extremismului, dar există şi lideri cu influenţă în PNL care spun că soluţia ideală ar fi ca PNL să rămână în opoziţie pentru a nu deconta anul viitor măsurile economice dure care vor urma şi o nouă alianţă cu PSD.
-
Scenariul 3 – Coaliţie PSD + AUR + SOS + POT - majoritate 55% - 60%
Scenariul 3: Este cel mai puţin probabil pentru că Marcel Ciolacu şi alţi lideri au garantat în campania electorală că PSD nu va guverna cu partidul suveraniste şi extremiste. Mihai Tudose punea o nuanţă şi spunea că se mai poate negocia. PSD mai poate rupe o parte din AUR, un partid balama, cu care să reuşească să guverneze cu UDMR.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰