AFP scrie despre apariția lui Călin Georgescu la secția de votare. Peste 100 de susţinători, "la urne" în Mogoşoaia: "Hoţilor! Deschideţi secţiile"
Peste 100 de români s-au dus duminică dimineaţa "la urne" alături de candidatul extremei drepte, în semn de protest faţă de anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România şi au scandat "Călin Georgescu preşedinte!", "Hoţilor!" şi "Deschideţi secţiile de votare!", relatează AFP.
Milioane de alegători erau chemaţi duminică să aleagă între Călin Georgescu, acuzat de simpatii ruse, şi rivala sa proeuropeană Elena Lasconi. Însă, vineri, într-o nouă răsturnare, Curtea Constituţională a decis să anuleze scrutinul, care să reînceapă de la zero, o măsură fără precedent în această ţară din Europa de Est şi extrem de rară în Europa.
Cauza - "numeroase nereguli şi încălcări ale legii electorale care au falsificat" votul, pe fondul unor suspiciuni de amestec rus. Candidatul naţionalist a denunţat o "lovitură de stat", după ce a creat o surpriză clasându-se pe primul loc în turul întâi, la 24 noiembrie şi fiind creditat ca favorit în sondaje, scrie AFP.
"Sunt aici în numele democraţiei (...). Este doar un simbol, un moment de tăcere", a declarat el în faţa unei şcoli din comuna Mogoşoaia, lângă Bucureşti, unde ar fi urmat să voteze.
"Este Ziua Constituţiei, însă nu există nimic constituţional în România", a adăugat el, acuzând autorităţile de faptul că au acţionat de frica victoriei sale.
- George Simion s-a răzgândit și le cere acum oamenilor să iasă în stradă, după decizia CCR: "Democrația din...
- Proteste după anularea alegerilor. Decizia CCR a scos zeci de oameni în stradă: "Este un atac împotriva...
- AUR a anunţat că îl susţine pe Călin Georgescu la prezidenţiale. George Simion: "Nu candidez, aş fi mai bun de...
- Ultimele calcule pentru prezidenţiale. Crin Antonescu se teme de o trădare, iar Călin Georgescu ia în calcul şi...
- Surse: Crin Antonescu, turneu la sediile PNL. Este mai acceptat de electoratul pesedist decât de cel liberal
Atmosferă tensionată
El a anunţat că a contestat anularea atât în justiţia română, cât şi la Curtea Euroepană a Drepturilor Omului (CEDO). Călin Georgescu a declarat că nu-şi îndeamnă susţinătorii "să facă ceva", iar în ţară nu s-a constatat nicio adunare importantă.
O profesoară, Adriana Iercau, în vârstă de 60 de ani, îşi exprimă indignarea faţă de hotărârea justiţiei.
"Nimic, nimic nu este dovedit", declară ea. "Acum lucrurile stau aşa: dacă ai o opinie contrară de opinia televiziunilor aservite, eşti putinist". Ea îl consideră pe Călin Georgescu pur şi simplu "un patriot, un suveran care-şi iubeşte ţara şi poporul".
"Totul mergea bine până când ei au decis să omoare democraţia instaurată în 1989", când a căzut comunismul, declară alt protestatar, Sorin Scuratovschi, în vârstă de 48 de ani, care-l invocă pe Dumnezeu şi pe preşedintele ales american Donald Trump, două referonţe constante ale fostului candidat.
Temeri la Bruxelles și Washington
Călin Georgescu, un obişnuit al unor discursuri naţionaliste şi mistice, şi-a afişat în trecut admiraţia faţă de Vladimir Putin, însă de-acum declară că "nu este un fan" al acestuia şi neagă orice legătură cu Rusia.
El se opune ajutării Ucrainei şi propovăduieşte înainte de toate căutarea "păcii", o poziţie obişnuită a susţinătorilor retoricii ruse.
Posibila sa victorie provoca la Bruxelles şi Washington temeri cu privire la o reorientare strategică în acest stat membru al Uniunii Europene (UE) şi un pilon al NATO de la începutul Războiului din Ucraina vecină.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰