Video META a descoperit fermele de troli folosite de unii candidaţi la prezidenţiale
Războiul virtual între candidaţii la funcţia supremă în Stat se ascute. Mii de conturi de false si ferme de trolli încearcă să influenţeze votul românilor. Asta a descoperit META, plaftorma care gestionează Facebook si Instagram, după sesizarea trimisă de Ministerul Digitalizării. Anuntul a fost făcut astăzi de Guvern, iar Ministerul de Interne a transmis că Politia Română a deschis un dosar penal.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Autostrada de 415 kilometri la care se lucrează de 20 de ani. Au terminat până acum doar un sfert
Un raport META, trimis către Ministerul Digitalizării, arată că unii candidati au folosit ferme de boţi pentru a manipula opinia alegătorilor pe reţelele de socializare. Mii de conturi false ar fi inundat retelele sociale cu mesaje de propagandă generate de inteligenta artificială.
META a descoperit fermele de troli
"Au fost mai mulţi candidaţi. Toate aceste conturi au fost blocate. Au fost identificate aceste reţele care au fost blocate. Vorbim în cazul fiecărui avatar de cont de alte zeci sau sute de conturi aflate în spatele acelui cont", a declarat Bogdan Ivan - ministrul Digitalizării.
Poliţia Română a deschis un dosar penal în acest caz. Iar procurorii fac cercetări cu privire la constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicare de informații false.
"Boţii acţionează ca un om de rea credinţă sau de bună credinţă, în funcţie de cum e programat, pentru a executa anumite chestiuni în spaţiul digital şi în context electoral pot da share, comentarii dacă platformele le permit asta. Din păcate, le cam permit", a declarat Dragoş Stanca, expert social-media.
"În momentul de faţă, toate dispozitivele sunt banate, blocate. Foloseau nume fictive, promovau anumiți candidați, promovau hate-speech împotriva altor candidați și foloseau conținut creat inclusiv prin inteligența artificială", a declarat Bogdan Ivan - ministrul Digitalizării.
Săptămâna trecută, Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi l-au acuzat pe Mircea Geoană că ar folosi ferme de trolli pentru a-şi ataca rivalii pe reţelele de socializare.
"Nu există ferme de trolii în România este clar, eu nu folosesc aşa ceva. Nu folosesc, la fel ca PSD. Domnul ministru Gruia a spus ca PSD nu foloseşte conturi false, vă confirm că nici campania mea nu foloseşte", a declarat Mircea Geoană, candidat independent.
Reţele de socializare acuzate că au o parte din vină
Experţii în social-media spun că şi marile reţele de socializare au o parte din vină.
"Autorităţile noastre sunt legate de mâini şi de picioare dacă marile platforme online, Meta şi Alphabet, nu fac ce ar trebui să facă, să ne protejeze democraţia şi buna informare. Există ferme de boţi, programe care fac mult mai eficient ceea ce fac trolii, oamenii rău intentionaţi, dar cu puterea maşinăriei. Şi din păcate cu complicitatea platformelor big-tech", a declarat Dragoş Stanca, expert social-media.
Partidele din România investesc zeci de milioane de euro pentru propaganda din mediul online. De cele mai multe ori banii vin direct din subventia primită de la Bugetul de Stat.
"Există cu siguranţă reţele de troli sau de postaci care crează haos online sau susţin anumite idei. Din păcate există şi o piaţă pentru asta, alimentată din bani publici de partidele noastre politice care au alocat 76 milioane euro pentru aceasta operaţiune, din banii noştri", a declarat Dragoş Stanca, expert social-media.
Tot astăzi, Parlamentul a cerut SRI să verifice dacă printre cei 14 candidaţi aflaţi în cursa prezidenţială există lideri politici care pot pune în pericol securitatea natională. Sesizarea a fost trimisă de Comisia care controlează activitatea Serviciului Român de Informaţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰