Antena Meniu Search
x

Video Pact PNL - PSD pentru turul II al alegerilor prezidenţiale - surse. Românii votează, în premieră, trei weekend-uri la rând

Saga alegerilor prezidenţiale şi parlamentare a ajuns la final. Coaliţia de guvernare a stabilit astăzi că mergem la urne pe 24 noiembrie, 1 Decembrie, de Ziua Naţională, şi pe 8 decembrie. Prin urmare, prezidențialele și parlamentarele vor fi intercalate, iar românii vor vota trei weekenduri la rând.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 04.07.2024 , 14:02

Ce ştim sigur în acest moment este că ţopăiala pe calendar, aşa cum a numit-o premierul Marcel Ciolacu, înainte de negocierile cu partidele din Opoziţie, a luat sfârşit astăzi, în şedinţa Coaliţiei de guvernare, pentru că liderii PSD şi PNL au agreat, după mai puţin de 2 ore de discuţii, un nou calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Dacă în iunie am avut alegeri comasate, la final de an vom avea alegeri intercalate. Mai exact, vom avea trei weekend-uri consecutive de alegeri în românia, un fapt nemaiîntâlnit în istoria alegerilor din ţara noastră. 

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare, intercalate

Înţelegerea la care au ajuns PSD şi PNL, după şedinţa de astăzi a Coaliţiei, este următoarea: vom avea turul I al alegerilor prezidenţiale pe data de 24 noiembrie; o săptămână mai târziu, pe 1 Decembrie, românii vor ieşi la urne pentru a alege Senatul şi Camera Deputaţilor, apoi, după o altă săptămână, vom avea finala pentru Cotroceni, pe 8 decembrie, turul II al alegerilor prezidenţiale.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Vezi și

Surse Observator, de la vârful Coaliţiei de guvernare, spun că există o înţelegere în culise între cele două partide, înţelegere pe baza căreia s-a ajuns la acest calendar electoral.

Pe acelaşi subiect

PNL şi PSD, înţelegere de culise pentru turul II al alegerilor prezidenţiale

Mai exact, cele două partide ar fi convenit, după discuţiile între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, la o susţinere reciprocă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. De exemplu, dacă Nicolae Ciucă va rata finala în finala prezidenţială, iar Marcel Ciolacu va intra în turul al doilea, atunci să existe o susţinere din partea PNL pentru Marcel Ciolacu, în schimbul garanţiei că şeful PSD i-ar oferi lui Nicolae Ciucă funcţia de premier, după alegeri. Evident, această înţelegere va funcţiona şi în sens invers, dacă Nicolae Ciucă va intra în finala prezidenţială, iar Marcel Cilacu va rata turul al doilea, atunci liberalii l-ar numi premier pe Marcel Ciolacu.

A venit imediat şi replica lui Mircea Geoană, numărul 2 din NATO, cel care este aşteptat să-şi anunţe candidatura pentru Palatul Cotroceni. A ironizat Mircea Geoană înţelegerea dintre cele două partide şi a spus că, după lupte seculare, rămâne cum am stabilit. Anul 2024 rămâne anul independenţilor, spune Mircea Geoană, după ce, în trecut, lideri din PNL şi şi PSD au spus că ar fi posibile discuţii între cele două partide pentru susţinerea lui Mircea Geoană. Nu mai este cazul acum, vom avea o luptă totală la alegerile prezidenţiale, cel puţin în primul tur, acolo unde ne aştepată o confruntare teribilă între Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi, foarte posibil, Mircea Geoană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Pact PNL - PSD pentru turul II al alegerilor prezidenţiale - surse. Românii votează, în premieră, trei weekend-uri la rând