Antena Meniu Search
x

Video Data alegerilor prezidenţiale decisă: primul tur pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie. Parlamentarele, pe 1 decembrie

Coaliţia de guvernarea decis, în sfârşit, când vom ieşi la vot pentru a alege preşedintele: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. Alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie.

de Redactia Observator

la 04.07.2024 , 11:04

UPDATE Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, după cum urmează:

  • primul tur în data de 24 noiembrie 
  • al doilea tur în data de 8 decembrie. 

De asemenea, s-a decis pentru organizarea alegerilor parlamentare pe data de 1 decembrie. Prin urmare, alegerile prezidențiale și cele parlamentare vor fi intercalate, iar românii vor vota trei weekenduri la rând.

Articolul continuă după reclamă

Data alegerilor prezidenţiale a produs o fisură majoră în Coaliţia de guvernare. Aflaţi în plină ofensivă, după ce l-au atacat la baionetă pe Generalul Ciucă, liderii PSD continuă tirul ironiilor.

Pe acelaşi subiect

"Cred că mâine o să ne spună şi cum este vremea în noiembrie-octombrie, dacă plouă, daca e frig, daca e zapada, daca incepe scoala sau nu", a declarat Mihai Tudose, lider PSD"S-ar putea ca unii să se gândească că trebuie să amânăm alegerile prezidenţiale până peste doi ani, că poate aşa intră în turul doi", a declarat Sorin Grindeanu, lider PSD.

Alegeri prezidenţiale 2024: două scenarii posibile

Surse politice spun că, după consultările dintre premier şi partidele din Opoziţie, au rămas în discuţie doar două scenarii posibile. Primul tur din bătălia pentru Cotroceni, pe 10 sau pe 24 noiembrie. Liderii PNL si-ar dori ca finala prezidentială să fie programată pe 8 decembrie, în aceeasi zi cu alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor. "Cred ca este absolut normal sa avem o intalnire in Coalitie. Asteptam de la premier sa avem aceste discuţii", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL"Când nu ai două vorbe la un loc... Ei şi-au schimbat un pic mersul după alegerile locale. Au impresia că sunt foarte puternici. De ce să ne certăm? Asta e viaţa. Face fiecare ce vrea, cum vrea", a declarat Mihai Tudose, lider PSD.

În plin război în Coaliţie, liderii PSD îl împing pe şeful Guvernului să intre în cursa pentru Cotroceni.

"Marcel Ciolacu sta cel mai bine in sondaje. Nu are niciun fel de motiv să nu fie candidat la prezidențiale", a declarat Sorin Grindeanu, lider PSD. Replica PNL a venit printr-o postare pe Facebook a deputatului Florin Roman. "PSD se chinuie să inducă ideea că Ciucă nu ar intra în Turul doi, dar realitatea ne arată că, în toate scenariile, Ciolacu nu iese victorios în Turul doi. (...) Domnul Grindeanu vrea să îi rupă capul lui Ciolacu si e tentat de functia de presedinte al PSD dacă Ciolacu va deveni preşedintele României", a scris liderul PNL din judeţul Alba. Asta, în timp ce ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, susţine că şeful Guvernului a legitimat extremismul prin discuţiile purtate cu Diana Şoşoacă. "Eu nu cred ca se rupe guvernarea acum in ultimele luni. Mai sunt cinci-şase luni. Nu se rupe Coaliţia acum. Sper să nu se rupă", a declarat Mihai Tudose. Liderii PSD şi PNL vor sta, din nou, faţă în faţă, în această dimineaţă pentru a stabili data alegerilor prezidenţiale.

Negocieri pentru data alegerilor prezidenţiale

Luni, la discuţiile cu prim-ministrul au participat, pe rând, reprezentanţii USR, AUR, UDMR, SOS România, cei ai Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor şi cei ai PUSL. Marţi, dialogul a continuat cu reprezentanţii REPER şi cei de la Forţa Dreptei.

Delegaţia USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, după cum a declarat preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi. "Acest dialog cred că nu îşi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare. (...) Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte - am spus respectarea legii şi alegeri la termen", a declarat Lasconi.

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu "a fost păcălit din nou", "pare captiv unor grupuri de interese" şi ia în calcul luna decembrie. "Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (...) Practic, a fost păcălit să facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou", a afirmat George Simion.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie. "Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului. Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările Preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului", a spus Cseke Attila.

Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat că i-a propus premierului ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie. "Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie - alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie - parlamentare, sau efectiv 10 - parlamentarele, 24 - primul tur, 8 - al doilea tur. Văd că le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu cinci ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene", a spus Şoşoacă.

Partidul Umanist Social Liberal a susţinut, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, datele calendarului referitoare la alegerile prezidenţiale - 15 şi 29 septembrie, a declarat deputatul Graţiela Gavrilescu, preşedinte al Biroului Executiv al formaţiunii. "Mesajul PUSL a fost clar. Avem asumat un calendar şi calendarul trebuie respectat de cei care l-au asumat, respectiv alianţa, de cei care conduc, pentru că au deja, să spunem, o bilă albă, în sensul că poporul a dat la alegerile europarlamentare pentru Alianţa PSD - PNL 54%. Asta ce înseamnă: că trebuie ca toţi care şi-au asumat un calendar pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare să îl respecte, astfel încât poporul care i-a votat să fie mulţumit", a declarat Graţiela Gavrilescu.

REPER susţine organizarea alegerilor prezidenţiale la termen, în noiembrie, a declarat, marţi, copreşedinta formaţiunii politice, Ramona Strugariu, după consultările de la Guvern. "Partidul REPER a mers cu un mandat foarte clar, de organizare a alegerilor la termen în primul rând şi acesta a fost cel mai direct mesaj pe care l-am transmis: nu facem jocul electoral al unui partid politic sau al celuilalt, ci să mergem pe ce spune legea şi pe un calendar care să respecte legislaţia în vigoare. Am subliniat în acelaşi timp că legislaţia în vigoare este deficitară şi avem foarte mare nevoie de o reformă electorală şi trebuie discutată cât mai repede cu putinţă", a spus Strugariu.

Forţa Dreptei susţine organizarea turului întâi al alegerilor prezidenţiale simultan cu alegerile parlamentare, pe 1 sau 8 decembrie, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii politice, Ludovic Orban. El a spus că propunerile pentru al doilea tur al prezidenţialelor sunt datele de 15 sau 22 decembrie. "Dorim ca alegerile să se organizeze atunci când este normal, aproape de terminarea mandatului Parlamentului şi al preşedintelui", a punctat Ludovic Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Credeţi că vor scădea cu mult ratele, după micşorarea dobânzii-cheie?
Observator » Alegeri prezidenţiale 2024 » Data alegerilor prezidenţiale decisă: primul tur pe 24 noiembrie, al doilea tur pe 8 decembrie. Parlamentarele, pe 1 decembrie