Mădălina Iacob, interviu exclusiv cu Ministrul Educaţiei. Ligia Deca: Aproximativ 190 de unităţi de învăţământ vor fi relocate
Chiar dacă elevii încă sunt în vacanța de vară, nu mai este mult timp până când va suna clopoțelul de intrare și vor începe cursurile. Ministrul Educaţiei a vorbit în exclusivitate despre schimbările din educaţie.
De Redactia Observator la 04.09.2023, 16:24Anul școlar 2023-2024 va debuta luni, 11 septembrie 2023. Durata anului școlar este de 36 de săptămâni de cursuri, cu cinci vacanțe școlare. Ultima zi de cursuri va fi pe data de 21 iunie 2024.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vorbit în exclusivitate pentru Observator despre ce schimbări ne aduce noul an şcolar şi dacă suntem pregătiţi să începem.
"Cu siguranţă suntem pregătiţi să începem noul an şcolar. Ca în fiecare an sunt lucruri pe care ne-am fi dorit să le finalizăm mai din timp. Este de notorietate faptul că au existat o serie de fonduri pentru reabilitări şcoli, pentru consolidări, pentru eficienţă energetică. În multe dintre localităţi avem astfel de evenimente în desfăşurare ceea ce generează o presiune pe infrastructura şcolară.
Am făcut toate eforturile, am avut multe întâlniri cu inspectorii în aşa fel încât să pregătim începerea anului şcolar. Am rugat să evităm să avem trei schimburi, sprijine relocările acolo unde ele sunt posibile şi să asigurăm un învăţământ de calitate. Asta înseamnă fără ore reduse, înseamnă pe cât posibil să planificăm înainte împreună cu autorităţile publice locale încât şcoala să poată începe normal.
- "E o imbecilă, n-a călcat într-o clasă şi e ministrul Educaţiei. Te împuşti". Dosar penal pentru profesoara...
- Ligia Deca, numită "imbecilă" şi "analfabetă" de o profesoară, în faţa elevilor. Reacţia femeii, după ce a...
- Fraudă la BAC. Dispozitivul prin care un elev a transmis pe reţelele sociale subiectele de la Geografie, din...
- Fraudă la BAC. Ministrul Ligia Deca, despre "scurgerea" subiectelor la examen: Camere microscopice, aflate în nasture
În ţară vorbim despre un număr de aproximativ 190 de unităţi de învăţământ care vor fi relocate în diferite procente, vorbim de unele şcoli în care toţi vor fi relocaţi pentru că ele se află în reabilitare, vorbim despre şcoli în care o parte vor fi relocaţi fie datorită lucrărilor, fie pentru că sunt prea mulţi elevi pentru infrastructura existentă a şcolii şi vorbim despre şcoli în care relocarea se face în cadrul aceleaşi unităţi de învăţământ, unde avem corpuri multiple şi unul dintre ele intră în lucrare de reabilitare sau alt tip de lucrare. Sau acolo unde se pot muta dintr-o aripă în alta. Ne dorim ca aceste lucrări să impacteze cât mai puţin asupra activităţii.
Am toată empatia pentru dificultăţi. Îmi dau seama că o relocare nu se poate face într-un singur spaţiu, avem nevoie de toate spaţiile existente şi atunci activitatea şcolii respective va fi împărţită în alte spaţii care pot fi utilizate pentru procesul didactic. Nu va fi pentru totdeauna şi cu siguranţă rezultatul final va fi în beneficiul elevilor şi în beneficiul a tot ceea ce ne dorim noi de la un învăţământ de calitate", a declarat Ligia Deca.
Interviul integral cu Ministrul Educaţiei poate fi urmărit în materialul video de mai sus.
Structura anului școlar 2023-2024
La fel ca anul precedent, structura anului școlar 2023-2024 este formată din module și intervale de cursuri. Astfel, în anul 2023-2024, elevii vor avea 5 module, despărțite de 5 vacanțe.
- Modulul 1 – începe de luni, 11 septembrie 2023 – până vineri, 27 octombrie 2023.
- Modulul 2 – începe de luni, 6 noiembrie – până vineri, 22 decembrie 2023.
- Modulul 3 – începe de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024. Se stabilesc informațiile, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali, dar și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;
- Vacanță mobilă sau vacanța de schi – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.
- Modulul 4 – începe de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, ori luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare/județene al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024.
- Modulul 5 – începe de miercuri, 8 mai 2024 – până vineri, 21 iunie 2024.