Antena LIVE

Curs valutar

Liderul suprem al Iranului nu mai are încredere în nimeni. Se teme că spionii israelieni au penetrat până şi Gărzile Revoluţionare

Liderul suprem al Iranului l-a avertizat pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah să fugă din Liban cu câteva zile înainte de a fi ucis de Israel p  27 septembrie. Ayatollahul Ali Khamenei este acum profund îngrijorat de nivelul de infiltrare al spionilor israelieni în rândurile guvernului de la Teheran, au declarar pentru Reuters trei surse iraniene. 

De la 03.10.2024, 16:11
WhatsApp
Liderul suprem al Iranului nu mai are încredere în nimeni. Se teme că spionii israelieni au penetrat până şi Gărzile Revoluţionare Profimedia

Război în Orientul Mijlociu. Liderul suprem al Iranului "nu mai are încredere în nimeni" şi îi investighează pe ofiţerii din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare Iraniene care călătoresc frecvent în străinătate sau au rude în afara ţării, relatează Reuters. Amintim că Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene (CGRI) este diferit de armata ţării, fiind considerat armata privată a ayatollahului şi având rolul de a sigura integritatea Republicii Islamice.

Khamenei l-a avertizat pe Nasrallah despre planul Israelului de a-l ucide

Imediat după explozia pagerelor Hezbollah din Liban de pe 17 septembrie, Khamenei a trimis un mesaj printr-un emisar pentru a-l implora pe secretarul general al Hezbollah,  Hassan Nasrallah, să plece în Iran, invocând informații care sugerau că Israelul avea agenți inflitraţi în Hezbollah și intenționează să-l ucidă, a declarat una dintre surse, un înalt oficial iranian, pentru Reuters. 

Emisarul era un înalt comandant din CGRI, generalul de brigadă Abbas Nilforoushan, care se afla cu Nasrallah în buncărul său când a fost lovit de bombele israeliene, fiind şi el ucis. Khamenei, care a rămas de sâmbăta trecută într-o ascunzătoare din Iran, a ordonat personal atacul de marţi asupra Israelului, a declarat un înalt oficial iranian.

Pe acelaşi subiect

A fost o răzbunare pentru morţile lui Nasrallah și Nilforoushan, au declarat Gărzile Revoluționare într-un comunicat care a menționat, de asemenea, uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran în iulie și atacurile Israelului asupra Libanului. Israelul nu a revendicat responsabilitatea pentru moartea lui Ismail Haniyeh, precizează Reuters. 

Temerile de la Teheran privind siguranța lui Khamenei și pierderea încrederii atât în Hezbollah, cât și în cadrul guvernului iranian sunt coraborate de 10 surse care au descris o situație ce complică funcționarea eficientă a alianței numite Axa Rezistenței, formate din aliaţi "proxy" ai Iranului. 

"Iranul este profund infiltrat"

Haosul instalat îngreunează alegerea unui nou lider Hezbollah de teamă că riscul unor spioni israelieni infiltraţi ar pune în pericol succesorul, au spus patru surse libaneze. "Practic, Iranul a pierdut cea mai mare investiție pe care a avut-o în ultimele decenii. Iranul a fost zguduit din temelii. Arată că Iranul este profund infiltrat: nu numai că l-au ucis pe Nasrallah, l-au ucis şi pe Nilforoushan", a evaluat Magnus Ranstorp, un expert militar suedez. Nilforoushan era un consilier militar de încredere al lui Khamenei.

Pierderea capacităţii militare și a conducerii Hezbollah ar putea împinge Teheranul să comită atacuri împotriva ambasadelor și personalului israelian din străinătate, pe care le făcea în trecut până la ascensiunea forțelor sale "proxy", a spus Ranstorp.

Moartea lui Nasrallah a determinat autoritățile iraniene să investigheze amănunțit posibile infiltrări în rândul ofiţerilor CGRI şi de securitate, a declarat un al doilea oficial iranian de rang înalt. Îi vizează în special pe cei care călătoresc în străinătate sau au rude care locuiesc în afara Iranului. Teheranul a devenit suspicios în legătură cu anumiți membri ai Gărzilor Revoluţionare care călătoreau în Liban, a spus el. Îngrijorările au apărut când una dintre aceste persoane a început să întrebe despre locul unde se află Nasrallah şi în special despre cât timp va rămâne în anumite locații, a adăugat oficialul.

Liderul Suprem "nu mai are încredere în nimeni"

Individul a fost arestat împreună cu alți câțiva ofiţeri după ce a fost dată alarma în cercurile de informații iraniene. Familia suspectului, care nu a fost numit, s-a mutat în afara Iranului. Asasinarea lui Nasrallah şi Nilforoushan a creat neîncredere între Teheran și Hezbollah și în sânul Hezbollah. Liderul Suprem "nu mai are încredere în nimeni", a spus o a treia sursă.

Alarma că agenţii Mossad, serviciile secrete externe ale Israelului, s-au infiltrat în cercurile iraniene s-a dat după uciderea comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, într-un atac aerian israelian din iulie asupra unei locaţii secrete din Beirut, în timp ce se întâlnea cu un comandant al CGRI, au declarat pentru Reuters două surse Hezbollah și un oficial libanez. 

Atacul respectiv a fost urmat câteva ore mai târziu de asasinarea liderului Hamas Haniyeh la Teheran. Spre deosebire de moartea lui Haniyeh, Israelul a revendicat public uciderea lui Shukr. Acesta a ajucat un rol cheie în dezvoltarea celui mai avansat armament al Hezbollah, inclusiv rachete de precizie, și a fost responsabil de operațiunile grupurilor șiite împotriva Israelului în ultimul an, a spus armata israeliană.

Nu este pentru prima dată când iranienii se tem că agenţii Mossad au penetrat instituţiile iraniene. Fostul președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat în 2021 că șeful unei unități de informații iraniene care trebuia să vizeze agenții Mossadului era el însuși un agent al agenției de spionaj israeliene. Israelul a obținut astfel documente sensibile privind programul nuclear al Iranului. Informaţia a fost confirmată tot în 2021 de fostul șef al spionajului israelian Yossi Cohen care a oferit detalii la BBC despre 20 de agenți Mossad non-israelieni implicați în sustragerea unor documente secrete despre programul nuclear iraniean dintr-un depozit.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi orientul mijlociu israel iran atac rachete hezbollah razboi hamas
Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalele care au ajuns pe cale de dispariție. Trei specii adorate de oameni sunt...
Fanatik.ro
Publicat 03.10.2024
„Ciclonul Fechet” – a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi
spotmedia.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Patru zodii binecuvântate după 5 octombrie. Oportunități uriașe pentru...
Gandul
Publicat 03.10.2024
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din...
Adevărul
Publicat 03.10.2024
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Cu ce probleme se confruntă...
A1
Publicat 03.10.2024
Horoscopul zilei de 4 octombrie 2024. Berbecii au parte de o resetare în zona...
CaTine
Publicat 03.10.2024
Cum i-a spus Karmen Simionescu fiicei sale că va divorța de Bogdan Căplescu....
spynews.ro
Publicat 03.10.2024
Ce salariu a avut Mircea Geoană ca șef la NATO: „N-am vorbit despre asta, dar...
GSP
Publicat 03.10.2024
Locatarul unui bloc, deranjat de o escortă care s-a mutat deasupra lui! Femeia...
Click.ro
Publicat 03.10.2024
O cometă nemaivăzută din Epoca de Piatră vizitează iar Pământul în...
Useit
Publicat 03.10.2024
Gabriela Cristea a reinventat ciocolata Dubai. Cât costă o porție de 450 de grame
Redacţia.ro
Publicat 03.10.2024
Cum s-a sfârșit pentru liberali prima alianță cu „ciuma roșie”...
libertatea.ro
Publicat 03.10.2024
Selena Gomez a strălucit în timpul vizitei sale la New York. Diva a purtat două...
ZU
Publicat 03.10.2024
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Hello taste
Publicat 03.10.2024
Puncte albe pe gingia bebelușului. Ce sunt și care sunt cauzele nodulilor Bohn
Deparinti
Publicat 03.10.2024
Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în...
ziare.com
Publicat 03.10.2024
Julián Gil își sperie din nou fanii cu starea precară de sănătate. “Corpul...
Happy
Publicat 03.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre tulburările de somn și diabet. Cum afectează lipsa odihnei...
Medicool
Publicat 03.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024