Antena LIVE
Foto

Medicament antialergic, utilizat abuziv de femei pentru a-şi face fesele "mai mari". Consecinţele pot fi extrem de grave

Un nou trend periculos a acaparat internetul. Tot mai multe femei care se cred "prea slabe" laudă meritele unui medicament antialergic pe care îl folosesc pentru a lua rapid în greutate şi mai ales pentru a le face "fese", ignorând riscurile asociate acestei utilizări abuzive. Este vorba despre Periactin, pastile care au un efect invers faţă de Ozempic, medicamentul antidiabetic ce a devenit o problemă la nivel internaţional după ce a fost folosit în mod excesiv pentru a pierde în greutate.

De la 08.04.2023, 15:07
Medicament antialergic, utilizat abuziv de femei pentru a-şi face fesele "mai mari". Consecinţele pot fi extrem de grave TikTok

Pe Instagram, TikTok sau Youtube, îşi spun "skinny" (slăbănoage). Aceste tinere sunt obsedate să aibă "forme", adică fese şi sâni mai mari. Şi reuşesc asta cu ajutorul unui medicament pentru care în Franţa nu este nevoie de reţetă şi costă mai puţin de 10 euro o cutie: Periactin (de la laboratorul Teofarma), relatează AFP, citat de news.ro. "Eu, care nu prea mâncam, acum mi-e foame tot timpul, chiar şi în pat mănânc", spune una dintre aceste tinere. "Funcţionează foarte bine, te îngraşă imediat", arată ea.

Fotografii înainte şi după administrarea acestui medicament arată, într-adevăr, creşteri spectaculoase în greutate în doar câteva săptămâni. Problema este că Periactin (al cărui ingredient activ este ciproheptadina) nu este un supliment alimentar, ci un medicament pentru persoanele cu alergii.

Într-un comunicat de presă transmis la sfârşitul lunii martie, Societatea Franceză de Farmacologie şi Terapeutică (SFPT) a avertizat asupra acestui fenomen, considerând că "raportul beneficiu/risc al ciproheptadinei ar trebui reevaluat în vederea retragerii autorizaţiei de introducere pe piaţă sau, cel puţin, a înscrierii sale pe o listă cu reţetă obligatorie".

Ciproheptadina este un "medicament foarte vechi, comercializat în Franţa încă din anii 1960", care între timp a fost înlocuit de molecule mult mai eficiente şi care nu mai este prescris, a explicat pentru AFP doctorul Laurent Chouchana, membru al SFPT. Până în 1994, acest medicament era indicat "pentru stimularea apetitului la pacienţii cu apetit redus însoţit de scădere în greutate", indicaţie care a fost retrasă din cauza unei balanţe beneficiu/risc prost evaluate, a precizat el. Moleculele care acţionează asupra greutăţii sunt monitorizate în special pentru potenţialul lor abuz, adaugă doctorul Chouchana, după exemplul antidiabeticului Ozempic, utilizat în scop de slăbire.

Pe acelaşi subiect

"Să arătăm precum Kim Kardashian"

Reprezentanţii farmaciilor chestionaţi de AFP asigură că nu îl vând decât "foarte rar", dar medicamentul este accesibil şi pe internet, unde achiziţionarea sa este deseori însoţită şi de cumpărarea alor ajutoare pentru creşterea în greutate, precum seminţele de schinduf, potrivit site-urilor consultate de AFP.

Agenţia franceză pentru medicamente (ANSM) nu este în măsură să măsoare o "creştere a vânzărilor", a declarat aceasta pentru AFP, dar efectuează în prezent o analiză a situaţiei, pe baza căreia va lua în considerare "acţiuni graduale" pentru a limita fenomenul, dacă va fi necesar.

Anul trecut, ANSM alertase deja profesioniştii din domeniul sănătăţii cu privire la "o utilizare neconformă şi potenţial periculoasă a ciproheptadinei ca orexigen (stimulent pentru pofta de mâncare), pentru a induce o creştere în greutate în scopuri estetice".

Echipa doctorului Chouchana a fost cea care a scos la iveală această tendinţă, alertată de internauţi. "Am descoperit ucenici vrăjitori care dădeau reţete medicale incredibile, cu scopul de a arăta ca (vedeta de reality show) Kim Kardashian, la limita practicării ilegale a medicinei", spune medicul.

O utilizatoare de TikTok a mărturisit: "Am avut încredere în fete, nici măcar nu m-am dus la medicul de familie, l-am încercat".

Consecinţele folosirii excesive

Consumul de ciproheptadină nu este lipsit de consecinţe: provoacă "de cele mai multe ori" somnolenţă, dar uneori şi convulsii, halucinaţii şi efecte mai grave, cum ar fi probleme hepatice, sanguine şi cardiace, mai ales dacă există un supradozaj, ceea ce este cazul dacă ne uităm la dozele propuse în videoclipurile de pe internet, spune doctorul Chouchana.

În videoclipurile de pe internet, utilizatoarele se plâng că "dorm tot timpul" din cauza Periactinului sau că "le doare burta".

Înainte de apariţia reţelelor sociale, în anii 2000, utilizarea abuzivă a ciproheptadinei fusese semnalată în Africa. Într-un studiu ştiinţific realizat în Republica Democrată Congo în 2011, au fost observate cazuri de obezitate, în special pentru că oamenii deveniseră dependenţi de ciproheptadină.

Ți-a plăcut acest articol?

medicament retele sociale ozempic femei
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024