Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Medicament pentru diabet, "vânat" pentru cure de slăbire. Ozempic e de negăsit în farmaciile din SUA: bolnavii nu-şi pot continua tratamentul

Criză de medicamente în farmacii. Mulţi americani bolnavi de diabet se află în impas, după ce injecţiile cu Ozempic, pe care le foloseau ca să ţină sub control nivelul de zahăr din sânge, au devenit o raritate pe piaţă. Şi asta nu pentru că a crescut brusc numărul pacienţilor cu diabet, ci pentru că medicamentul este folosit în cure de slăbire şi e practic vânat de cei care vor să piardă rapid în greutate.

de Redactia Observator

la 13.01.2023 , 15:52

Criză de Ozempic în SUA
Criză de Ozempic în SUA - Profimedia / Facebook

Tammie Rachell Largent-Phillips, în vârstă de 52 de ani, suferă de diabet zaharat de tip 2. În ultimii doi ani, a reuşit să treacă de greutăţile bolii cu ajutorul Ozempic, un medicament care ţine sub control nivelul de zahăr din sângele pacienţilor cu diabet. Dar în luna noiembrie, a fost nevoită să caute un alt tratament pentru că Ozempic nu se mai găsea în farmacii. Potrivit NBC News, în ultimele luni cererea pentru acest medicament a explodat, simultan cu o scădere a producţiei. Aşa s-a ajuns la o criză de Ozempic pe piaţa farmaceutică.

Criză de Ozempic. Medicamentul pentru diabet, folosit în cure de slăbire

Medicamentul e tot mai căutat nu din cauza creşterii numărului de bonavi de diabet, ci pentru ajutorul oferit în timpul curelor de slăbire. Administrat într-o doză mai mare, poate duce la pierderea în greutate, spun medicii. De altfel, producătorul Ozempic, Novo Nordisk, vinde medicamentul cu o concentraţie mai mare special în acest scop, sub numele Wegovy. Când acesta a devenit tot mai greu de găsit, oamenii s-au reorientat către Ozempic, pentru a scăpa de kilograme.

Articolul continuă după reclamă

Acum, pacienţii cu diabet care foloseau medicamentul se află într-un impas. "Este foarte frustrant", spune Tammie Rachell Largent-Phillips. Femeia din Florida, Statele Unite ale Americii, adaugă că nivelul de zahăr din sângele său trece prin fluctuaţii serioase din cauza schimbării medicaţiei. "Chiar şi la scurt timp, oamenii se pot simţi rău din cauza nivelului ridicat de glucoză", spune Dr. Robert Gabbay, de la Asociaţia Americană pentru Diabet.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Tammie Rachell Largent-Phillips, care şi-a povestit necazul inclusiv pe contul ei de TikTok, a precizat că nu-i învinuieşte pe cei care au cumpărat Ozempic pentru dietă şi slăbit, dar cere producătorului să suplimenteze stocurile de medicamente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Sanatate » Medicament pentru diabet, "vânat" pentru cure de slăbire. Ozempic e de negăsit în farmaciile din SUA: bolnavii nu-şi pot continua tratamentul