Zeci de tone de fructe de padure, contaminate cu virusul hepatic A
Un nou scandal in industria alimentara. Italienii au gasit fructe de padure congelate contaminate cu virusul hepatic A. Pe lista tarilor de provenienta este si Romania. Autoritatile de la Bucuresti fac acum verificari la producatorul roman
De Redactia Observator la 19.06.2013, 20:37Italienii au retras de pe rafturi fructe de padure congelate contaminate. Produsele erau aduse din tara noastra, Bulgaria si Polonia. Autoritatile din Peninsula au alertat imediat intreaga Uniune Europeana prin Sistemul de Alerta Rapida.
Producatorul din Romania, spun autoritatile, vinde afine doar in afara tarii. Prin urmare, nu exista riscul ca fructele contaminate sa fi ajuns pe piata romaneasca. Ancheta este insa in desfasurare. “Din verificarile pe care le-am facut la exportatorul roman, nu exista nicio problema. Este partenerul direct al firmei din Italia care aduna mai multe fructe din mai multe tari si probabil in procesul de prelucrare la ei sau de sortare s-a produs aceasta contaminare”, a declarat Vladimir Manastireanu, presedinte ANSVSA.
Alimentele contamintate cu virusul hepatic A imbolnavesc ficatul. Virusul incubeaza de la 15 pana la 45 de zile. Primele simtome ale hepatitei A sunt oboseala, greata si diareea. Abia dupa doua saptamani apere icterul. “Boala, hepatita A, la copii este mai usoara, sunt forme care remit in mod natural fara sa lase prea multe sechele. In schimb la adult, in functie de starea lor de sanatate, cei cu sistemul imunitar prabusit boala poate lua turnuri grave, uneori mortale”, a tinut sa spuna nutritionistul Gheorghe Mecinicopschi.
Virusul hepatic poate fi distrus doar prin tratamentul termic al alimentelor la peste 85 de grade.