Antena LIVE

Curs valutar

Zelenski pariază totul pe puterea Occidentului de a forţa Rusia să pună capăt războiului în această toamnă. Analiză

Război în Ucraina. Conştient de lipsa perspectivelor favorabile pe front şi confruntat cu riscul scăderii ajutorului militar din partea unor aliaţi cheie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski lucrează la o foaie de parcurs unilaterală care aspiră să pună capăt război în această toamnă şi în care pariază totul pe presiunea internaţională asupra Rusiei pentru a obţine pacea în condiţii acceptabile pentru Kiev, scrie luni EFE într-o analiză citată de Agerpres. 

De la 09.09.2024, 14:15
Zelenski pariază totul pe puterea Occidentului de a forţa Rusia să pună capăt războiului în această toamnă. Analiză Profimedia

Cu ajutorul a mici "pastile" de informaţii pe care jurnaliştii şi analiştii încearcă să le pună cap la cap ca şi cum ar fi vorba despre un puzzle, preşedintele ucrainean a dat detalii despre o agendă în care deocamdată cel mai solid element este aşa-numitul "plan pentru victorie", agendă pe care Zelenski a început să o împărtăşească cu partenerul său cheie, SUA.

"Am construit acest plan pornind de la premisa că poate deveni realitate datorită partenerilor noştri, nu datorită voinţei sau lipsei de voinţă a Federaţiei Ruse", a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat săptămâna trecută, cu câteva zile înainte de a aprecia că războiul s-ar putea încheia în această toamnă dacă aliaţii Ucrainei ar pune suficientă presiune asupra Kremlinului, oferind sprijin militar suplimentar Kievului.

În discursul adresat naţiunii duminică, Zelenski a dezvăluit câteva detalii despre "planul pentru victorie" delegaţiei de congresmeni americani cu care s-a întâlnit în acest weekend la un forum economic la care a participat în Italia. Zelenski a vorbit pentru prima dată despre acest "plan pentru victorie" la 27 august, când a explicat că intenţionează să prezinte acest document preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi candidaţilor republican şi democrat în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump şi Kamala Harris.

Kursk ca element cheie

Pe acelaşi subiect

După cum a explicat atunci liderul de la Kiev, ideea lui este să predea documentul celor trei - Biden, Harris şi Trump - în luna septembrie. "Principalul punct al acestui plan este de a forţa Rusia să pună capăt războiului", a spus el. Unul dintre principalele atuuri pentru a realiza acest lucru, a spus el, va fi succesul operaţiunii ucrainene din regiunea rusă Kursk, unde Kievul controlează aproximativ 1.300 de kilometri pătraţi la o lună după ce şi-a lansat ofensiva transfrontalieră.

"Se pare că intenţia din spatele operaţiunii de la Kursk a fost de a forţa Moscova să trimită trupe din Donbas acolo (la Kursk - n.r.), să întărească moralul în ţară şi, poate, să-l oblige pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să negocieze", a declarat pentru EFE analistul ucrainean Volodimir Dubovik. Dar nu pare să funcţioneze. Nu pare că Putin cedează. Se pare că este pregătit pentru un război lung", a subliniat el.

Pe lângă posibilitatea unui schimb de teritorii ocupate între Kiev şi Moscova, planul are o componentă economică şi include propuneri privind rolul pe care Kievul trebuie să-l joace în arhitectura de securitate internaţională, după cum a explicat Zelenski. Al patrulea pilon al documentului detaliază măsurile care urmează să fie adoptate pentru ca Rusia să pună capăt agresiunii militare împotriva Ucrainei.

În paralel cu prezentarea acestui plan către partenerii săi, Kievul se pregăteşte să organizeze un al doilea Summit pentru Pace înainte de sfârşitul anului, la care - spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în prima ediţie a acestui eveniment, desfăşurat în iunie în Elveţia fără reprezentare din partea Rusiei - se ia în calcul invitarea Federaţiei Ruse.

Din declaraţiile lui Zelenski şi ale altor purtători de cuvânt ucraineni reiese că obiectivul acestei a doua întâlniri este ca un număr cât mai mare de ţări să facă presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să accepte o pace în condiţiile propuse de Kiev în documentul - care ar putea fi sau nu aşa-numitul "plan pentru victorie" - pe care Ucraina îl prezintă la summit.

Rolul Chinei şi al Indiei

Poziţia adoptată de puteri apropiate Rusiei, precum China sau India, depinde în mare măsură de eficacitatea acestei presiuni. Kievul le face curte insistent, dar până acum nici India, nici China nu s-au arătat dispuse să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a forţa Rusia să se retragă total sau parţial din Ucraina, aşa cum cere Zelenski. Eforturile lui Zelenski de a căuta soluţii la un conflict care pare că stagnează coincid cu creşterea în sondaje a procentului de ucraineni dispuşi să accepte o negociere cu Rusia.

Întrebat despre starea de spirit în societatea ucraineană, sociologul Andrew Cernousov vorbeşte despre două fenomene. Pe de o parte, numărul celor care doresc să pună capăt prin dialog dramei personale pe care le-a provocat-o războiul este în creştere, dar factura invaziei ruse este deja prea mare pentru unii ucraineni, care ar vedea compromisul ca pe o trădare. "Ar simţi că a fost în zadar să-şi piardă casele, familiile, că au fost nevoiţi să-şi sacrifice viaţa", subliniază el cu referire la acest segment de populaţie. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina volodimir zelenski occident
Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu au aceste obiecte în mașină. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 18.09.2024
Rușii sunt rugați să ajute și în pauzele de muncă la creșterea natalității
spotmedia.ro
Publicat 17.09.2024
Un oraș românesc seamănă izbitor cu Roma și Istanbul, fiind construit pe...
Gandul
Publicat 18.09.2024
Schimb de focuri în centrul Moscovei, lângă Kremlin. În atac sunt implicați...
Adevărul
Publicat 18.09.2024
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician...
A1
Publicat 16.09.2024
Horoscopul zilei de 19 septembrie 2024. Taurii trebuie să privească cu...
CaTine
Publicat 18.09.2024
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere...
spynews.ro
Publicat 18.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Ce ingrediente folosesc unguroaicele atunci când pun varză la murat, pentru a fi...
Click.ro
Publicat 18.09.2024
Ultimele mesaje transmise de submersibilul Titan au fost dezvăluite. Ce s-a...
Useit
Publicat 18.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Povestea gemenilor din Tg Jiu care au plecat de acasă și sunt de negăsit de...
Redacţia.ro
Publicat 18.09.2024
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene....
libertatea.ro
Publicat 18.09.2024
Lui Sean „Diddy” Combs i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune. Câți bani era...
ZU
Publicat 18.09.2024
Pandișpan cu mere. Rețeta unui desert simplu și delicios
Hello taste
Publicat 18.09.2024
Experiențe la fel de intense ca nașterea. Ce alte dureri se aseamănă și sunt...
Deparinti
Publicat 18.09.2024
Haos pe calea ferată, din cauza inundațiilor. Anunțul făcut de CFR, după ce...
ziare.com
Publicat 18.09.2024
Confesiunile dure ale actorului Erkan Petekkaya. În copilărie a fost dus la...
Happy
Publicat 18.09.2024
Cum acționează probioticele naturale din mâncarea fermentată. Varza murată...
Medicool
Publicat 18.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024