Cireşele s-au copt mai devreme anul acesta
Până anul acesta, gustam primele cireşe la sfârşit de lună. Acum, ploaia le-a ajutat să se coacă mai devreme. Fructele au crescut mai mari decât se aşteptau agricultorii şi în cel mult zece zile vor fi coapte.
De Redactia Observator la 07.05.2014, 20:41Până anul acesta, gustam primele cireşe la sfârşit de lună. Acum, ploaia le-a ajutat să se coacă mai devreme. Fructele au crescut mai mari decât se aşteptau agricultorii şi în cel mult zece zile vor fi coapte.
Ploile ne-au încurcat planurile de plimbare, dar datorită lor vom mânca cireşe mai repede anul acesta. Pomii au crescut mari şi frumoşi, iar în cel mult zece zile vor fi plini cu fructe coapte. Au nevoie de puţin ajutor pe ultima sută de metri, tot din partea vremii.
Iar oamenii sunt tare mândri de munca lor. Mai ales că o livadă de cireşi nu se întreţine uşor. Iulian Schitiu creşte pomii cu dragoste şi se bucură când vede că fructele dau în pârg.
Mai ales că e singura lor sursă de venit. Şi primele semnale din piaţă arată că nu se vor scumpi anul acesta. Kilogramul de cireşe se va vinde tot cu 8 lei, la începutul lunii iunie, apoi preţul va scădea la 5-6 lei în plin sezon.
Cireșele se vor coace în acest an cu aproape 10 zile mai devreme datorita vremii călduroase și precipitațiilor abundente. Astfel, în aproximativ două săptămâni vom avea cireșe românești pe piață.
Cât privește prețul cireșelor românești, Aurel Tănase consideră ca acesta va fi comparabil cu cel de anul trecut. Conform informațiilor din piață, în 2013 prețul unui kilogram de cireșe autohtone a fost de 10 lei la începutul lunii iunie după care a scăzut la 8 lei în două-trei săptămâni și s-a stabilizat în jurul a 5-6 lei în iulie când a fost saturație pe piață