Amenzi usturătoare pentru şoferii care parchează pe trotuar. Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă
Propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată tacit de Senat, la sfârşitul săptămânii trecute. Propunerea include amenzi usturătoare pentru şoferii care parchează pe trotuar.
Propunerea legislativă prevede amenzi usturătoare pentru şoferii care parchează pe trotuar, fără a lăsa un metru liber pentru circulaţia pietonilor, potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax. Documentul oficial prevede anumite completări ale articolelor din capitolul VI care reglementează infracţiunile şi pedepsele aplicate, după cum urmează.
După punctul 23 de la alineatul (1) al articolului 102, se introduce un nou punct, punctul 231, care va avea următorul cuprins: "nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor".
După punctul 10 al literei d) de la alineatul (1) al articolului 108 se introduce un nou punct, punctul 101 care va avea următorul cuprins: "nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin un metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor".
Această încadrare a faptei prevede o sancţiune de 6 puncte de penalizare.
- Trotinetele electrice revin pe străzile din Copenhaga. Primăria le permite din nou, în ciuda numeroaselor accidente
- Ploaie de amenzi pentru lipsa certificatului verde. Prin ce mijloace încearcă cetăţenii să ocolească legea
- O femeie din Arad s-a trezit cu o maşină accidentată în curtea casei, fără numere de înmatriculare. Tânărul...
Amenzile pentru șoferii care parchează pe trotuar
Sancţiunea pentru această încălcare a regulilor este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.
Clasele de sancţiuni sunt:
- clasa I: 2/3 puncte-amendă;
- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
- clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
- clasa a IV-a: 9 - 20 de puncte-amendă;
- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Ca această propunre legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată de şeful statului şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰