Legea interzice acordarea sancţiunilor în baza filmărilor de pe camerele de bord
A fi sau a nu fi amendat pe baza imaginilor de pe camerele de bord. Aceasta este întrebarea pe care şi-o ridică frecvent atât poliţiştii, cât şi şoferii.
A fi sau a nu fi amendat pe baza imaginilor de pe camerele de bord. Aceasta este întrebarea pe care şi-o ridică frecvent atât poliţiştii, cât şi şoferii. Deşi legea spune clar că agenţii nu pot da niciun fel de sancţiune bazându-se doar pe filmările camerelor auto, acest lucru se întâmplă adesea.
Aşa se face că magistraţii ajung să anuleze amenzile, iar mai apoi Poliţia plăteşte toate cheltuielile de judecată.
Un bărbat este deranjat că un alt şofer mergea pe banda a doua şi nu i-a făcut loc pe şosea, aşa că decide să-şi facă dreptate singur printr-o metodă pe care cu toţii am întâlnit-o: cea a înjurăturilor şi a semnelor obscene. Victima s-a oprit direct la poliţie cu filmările de pe camera de bord.
Rezultatul? Şoferul recalcitrant trebuie să plătească o amendă de 1.300 de lei. În procesul verbal poliţstul a scris că amenda a fost data în baza imaginilor de pe camera de bord. Cu toate acestea, legea interzice acest lucru.
De multe ori, deşi nu au fost la faţa locului, poliţiştii îi cheamă la audieri pe cei implicaţi. În cazul în care şoferul vinovat îşi recunoaşte fapta, atunci se alege şi cu o amendă. Astfel de sancţiuni însă pot să fie contestate şi anulate în instanţă, spun avocaţii.
În plus, poliţia pierde bani.
Un proiect de lege prin care poliţiştii puteau da amenzi în baza camerelor de bord a fost respins în Parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰