Antena Meniu Search
x

Video Camera de bord, salvarea șoferilor implicați în accidente din vina altora. Imaginile pot fi folosite ca dovezi în instanță

Camerele de bord au devenit un accesoriu aproape nelipsit din mașinile românilor. Mai ales în București, unde traficul seamănă cu o junglă. Un astfel de dispozitiv îi poate salva pe șoferi de responsabilitate, în cazul în care sunt implicați fără vină într-un accident rutier. Sunt însă cazuri în care camerele ar putea să aducă probleme, dacă încălcăm dreptul la viața privată al celorlaţi.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 27.08.2022, 20:20

Vezi și

Un bărbat a fost salvat de camera de bord de la mari probleme cu legea. Un copil s-a lovit brutal de capota mașinii sale, după ce a ieșit cu trotineta din curtea casei. Camera de bord a surprins totul. Iar cu ajutorul imaginilor, șoferul a putut să demonstreze că a frânat la timp și că vina nu îi aparține.

Camerele de bord ar putea demonstra nevinovăția unui șofer, în cazul în care a fost implicat într-un accident

Mihai Beldie, vlogger auto: „Am putea, prin intermediul ei, să demonstrăm că nu suntem de vină în cazul în care suntem implicați într-un accident. O asemenea cameră poate să devină și o posibilă dovadă în instanță.”

Într-un scenariu similar s-a aflat un șofer din București, care a fost la un pas să fie tras la răspundere pentru accidentarea unui pieton. Asta după ce un individ a sărit în fața mașinii, pentru a-i cere mai apoi bani. În funcție de caracteristicile tehnice, dar și de calitatea imaginii, prețul pentru o cameră de bord pornește de la 50 de lei și poate ajunge până la aproape 4.000 de lei. Specialiștii spun, însă, că un astfel de dispozitiv poate aduce liniștea oamenilor.

Pe acelaşi subiect

Mihai Beldie, vlogger auto: „În momentul în care ne alegem camera de supraveghere să aibă un unghi cât mai mare din punct de vedere a imaginii, să aibă o rezoluție cât mai bună.”

Aurel Moraru, instructor auto: „O imagine luată cu o cameră de bord este o dovadă de elucidare a situației de fapt. Poate să ducă la aflarea adevărului.”

Sunt și cazuri în care camerele de bord vin cu bătăi de cap. Atunci când, din dorința de a ne revolta sau de a-i amuza pe alții, postăm imaginile pe Internet. Fără să știm, însă, că încălcăm dreptul la viața privată.

Mihaela Vasile, avocat: „În măsura în care noi alegem să încărcăm aceste înregistrări pe Internet, trebuie să respectăm prevederile regulamentului GDPR.”

Dacă le încălcăm, am putea fi sancționați de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu avertisment sau amendă. Sau chiar chemați în instanţă de cei pe care îi filmăm.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri Auto » Camera de bord, salvarea șoferilor implicați în accidente din vina altora. Imaginile pot fi folosite ca dovezi în instanță