Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cartea de identitate a vehicului. Ce este, când este nevoie de ea şi cine o eliberează

Dacă aţi achiziţionat o maşină din altă ţară şi vrei să circuli cu ea în România, trebuie să ştii că este absolut necesar să ai o carte de identitate a vehiculului, care va demonstra autenticitatea pieselor utilizate, precum şi va evalua starea elementelor de identificare a vehiculului.

de Redactia Observator

la 18.09.2023 , 12:40

Cartea de identitate a vehicului. Ce este, când este nevoie de ea şi cine o eliberează Cartea de identitate a vehicului. Ce este, când este nevoie de ea şi cine o eliberează - Profimedia

Cartea de identitate a vehiculului este cel mai important document, obligaţia deţinerii acesteia fiind reglementată de Ordonanţa Guvernului numărul 78 24/08/2000, cu modificările şi completările ulterioare. Conform legislaţiei, vehiculele rutiere trebuie să fie omologate şi să deţină o carte de identitate pentru a putea circula pe drumurile publice.

Ce este cartea de identitate a vehiculului şi la ce foloseşte

Cartea de identitate a vehiculului se prezintă ca un formular în patru pagini și are formatul A4. În acest document se regăsesc informații despre identitatea proprietarului, detalii necesare identificării mașinii și date tehnice. Folia de securitate, aplicată pe anumite rubrici ale cărții de identitate, are rolul de a zădărnici tentativele de falsificare a acesteia.

Articolul continuă după reclamă

Pentru vehiculele utilizate care au fost înmatriculate ultima dată într-un Stat membru al Uniunii Europene, aflate însă la prima înmatriculare în România, RAR va elibera cartea de identitate a vehiculului (CIV), fie în mod direct dacă vehiculul deține omologare UE de tip și nu a suferit modificări în raport cu configurația omologată, fie în urma omologării individuale.

Pe acelaşi subiect

Este recomandat ca acest act să fie păstrat într-un loc sigur, la care doar proprietarul mașinii are acces. Pentru protecția îndelungată a cărții de identitate, este nevoie ca aceasta să fie stocată într-o mapă impermeabilă sau chiar într-o cutie metalică, având rezistență la incendiu.

Cine eliberează cartea de identitate a vehiculului nou

Certificatul de autenticitate este eliberat de Registrul Auto Roman sub egida Ministerului Transporturilor şi este absolut necesar în cazul maşinilor aduse din străinătate şi care urmează a fi înmatriculate în România, dar el poate fi eliberat şi la cerere. 

Unde găseşti seria pe cartea CIV

Autoturismele nu pot fi vandute, inmatriculate sau inregistrate in Romania decat dupa aceasta omologare. Talonul este si el un alt document similar cartii de identitate si contine detalii despre masina. Descopera in continuare mai multe informatii despre talonul auto, cartea de identitate a vehiculului, precum si despre locul unde poate fi gasita seria CIV pe formatele noi ale acestora documente.

Documente necesare pentru eliberarea cărţii de identitate auto

  •  act de identitate solicitant;
  • cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant pe propria sa răspundere, va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează activitatea);
  • documentul de înmatriculare din țara de origine;
  • certificatul de conformitate (CoC) emis de producătorul vehiculului (obligatoriu pentru vehiculele ale căror emisii poluante și CO2 au fost măsurate în conformitate cu procedura WLTP, de regulă vehicule fabricate după data de 31.08.2018).

Ce poţi face dacă ai pierdut cartea de identitate auto

În cazul pierderii, furtului sau distrugerii cărţii de identitate a vehiculului, RAR eliberează un duplicat al acesteia.

Documentele necesare obţinerii unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului sunt:

  • cerere activitate RAR (cererea se va completa olograf de către solicitant, pe propria sa răspundere; va fi semnată în prezenţa angajatului R.A.R. care efectuează prestaţia);
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care atestă calitatea de deţinător legal a solicitantului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deţinător în evidenţele autorităţii de înmatriculare.
  • dacă solicitantul nu este deţinătorul vehiculului (persoană fizică), sau dacă deţinătorul este persoană juridică, este necesară prezentarea actului de reprezentare legală (împuternicire notarială, dacă deţinătorul este persoană fizică, sau delegaţie, dacă deţinătorul este persoană juridică);

Delegaţia trebuie să conţină datele de identitate ale reprezentantului deţinătorului, să identifice vehiculul prin numărul său de identificare (seria de şasiu sau caroserie), să specifice care este activitatea pentru care s-a emis delegaţia (eliberare duplicat al cărţii de identitate), să poarte număr de înregistrare şi să fie semnată (şi ştampilată, dacă este cazul) de către emitent.

Începând cu data de 16.07.2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 109/2018, pentru obţinerea duplicatului CIV este obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării sale.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri Auto » Cartea de identitate a vehicului. Ce este, când este nevoie de ea şi cine o eliberează