E legal să conduci în papuci? Dar fără tricou? Ce spune Codul Rutier despre încălţămintea şi vestimentaţia şoferului
Românii care conduc o maşină pe şoselele din ţara noastră riscă să încaseze amenzi din numeroase motive însă, cel puţin pentru moment, nu se pune problema ca ei să fie amendaţi din cauza încălţămintei sau a vestimentaţiei.
- Şoferii îşi asumă numeroase responsabilităţi conducând pe şoselele din România.
În momentul în care obţine permisul de conducere, un român îşi asumă, măcar teoretic, o uriaşă responsabilitate. Pentru că şofatul pe străzile din România nu este chiar pentru oricine. Pe lângă pericolul de a produce accidente, un şofer din România riscă să fie amendat pentru numeroase motive.
Poţi să încasezi amendă pentru că întorci pe linie continuă sau că treci pe culoarea roşie a semaforului ori că nu ai centura de siguranţă pusă, însă cel puţin pentru moment pare că pentru un şofer din România nu contează cum este îmbrăcat sau cu ce este încălţat.
Este legal să conduci în papuci sau şlapi?
La prima vedere pare că legislaţia din România nu prevede restricţii vestimentare care să fie impuse unui conducător auto. Totuşi, pe viitor nu este exclus ca ţara noastră să-şi adapteze legislaţia la cea deja existentă în diferite ţări inclusiv din Uniunea Europeană.
De exemplu, în Spania sau în Marea Britanie se pot aplica amenzi usturătoare, de sute de euro sau de lire sterline, persoanelor care îşi conduc maşinile având o încălţăminte inadecvată. În România, deocamdată, totul se rezumă la atenţionarea şoferilor de a avea o atitudine şi un comportament prin care să nu pună în pericol ceilalţi participanţi la trafic.
Este legal să conduci fără tricou?
Ca şi în cazul menţionat mai sus şi în cazul în care conduceţi fără tricou nu ar trebui să vă faceţi, cel puţin deocamdată, mari probleme în România. Totuşi, trebuie precizat că în alte ţări s-a decis luarea unor măsuri împotriva celor care conduc la bustul gol pe motiv că se consideră a avea un comportament inadecvat la volan.
Indiferent dacă se pune problema aplicării unei amenzi sau nu, specialiştii atrag atenţia că ideal ar fi ca toţi cei aflaţi într-o maşină ar trebui să fie îmbrăcaţi corespunzător pentru că altfel riscă să se aleagă cu răni grave şi la eventuale mici tamponări.
Ai voie să conduci cu mâna în ghips?
În ceea ce priveşte posibilitatea de a conduce o maşină având o mână în ghips situaţia nu este foarte clară. În principiu, se mizează pe ideea conform căreia şoferul trebuie să fie apt din punct de vedere fizic şi psihic pentru a conduce o maşină.
Asta ar putea însemna că, într-un final, totul ar putea rămâne la latitudinea poliţistului care trage pe dreapta maşina pentru un eventual control de rutină.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰