Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce ofertă a primit un şofer din Bucureşti pentru o poliţă RCA pe 12 luni. Criza din energie a ajuns în service-uri

Haosul de pe piaţa energiei va aduce şi poliţe RCA mai scumpe în perioada următoare. Specialiştii estimează că preţurile asigurărilor vor creşte, din cauză că service-urile sunt nevoite să plătească facturi uriaşe la gaze şi electricitate. La unii asigurători însă, tarifele uriaşe se văd deja, după ce a intrat în vigoare regulamentul prin care îşi stabilesc cum doresc preţurile. Aşa se face că, în unele cazuri, poliţele obligatorii costă aproape cât cele CASCO.  

de Mădălina Chiţac

la 06.10.2022 , 19:21

Criza din energie îi determină pe proprietarii de service-uri să mărească tarifele. În acest atelier de reparaţii, spre exemplu, factura la electricitate s-a dublat, aşa că şi ora de manoperă e mai scumpă cu 40%. A ajuns la 120 de lei. Lucru care se va reflecta şi în preţul poliţelor RCA. 

Răzvan Pavel, reprezentant broker de asigurare: Probabil că o creştere de 10-15% ar putea să vină doar din energia electrică şi gaze. 

Cu sau fără legătură cu scumpirile de pe piaţa energiei, unii asigurători au mărit deja tarifele. În unele cazuri, chiar substanţial. De exemplu, în oferta primită de un şofer din Capitală, preţul celui mai mare jucător de pe piaţa RCA este aproape triplu în comparaţie cu tarifele cerute de celelalte companii. Mai exact, 3.486 de lei costă asigurarea pe 12 luni, în comparaţie cu cel mai mic preţ - 1.292 de lei. 

Vezi și

Ce ofertă a primit un şofer din Bucureşti pentru o poliţă RCA pe 12 luni

Pe acelaşi subiect

Alt conducător auto, tot din Bucureşti, a primit din partea aceleiaşi companii, un preţ de peste 6 mii de lei, de două ori mai mare faţă de ofertele existente pe piaţă. Contactată de Observator, societatea nu a dorit să comenteze situaţia. O explicaţie vine din partea brokerilor. 

Răzvan Pavel, reprezentant broker de asigurare: Fiecare asigurător poate să folosească diversi factori de cotare, factori de cotare noi pe care poate anul trecut nu i-au folosit, de exemplu, localitatea sau marca de maşină. O zonă în care este o aglomeraţie de maşini...automat acolo vor fi multe accidente, multe acciente înseamnă un cost mai mare pentru compania de asigurare. Automat asta duce la un preţ mai mare pe asigurare. La polul celălalt, un sat, unde se circulă foarte puţin. 

Alt criteriu: locul din care cumpărăm poliţa RCA. 

Valentin Ionescu, director ASF: Dacă vor cumpăra online, preţul plătit va fi ceva mai mic. Comisionul pe online e mult mai mic, decât cel imtermediat în formă fizică de un broker. Categoria de vârstă cu cele mai mari riscuri e categoria cu vârsta sub 30 de ani, unde vedem şi maşini foarte vechi, la mâna a doua. Riscul să se întâmple un accident e mai mare la acestă categorie de vârstă. 

În plus, odată cu noul regulament, care a intrat în vigoare luna trecută, asigurătorii nu mai trebuie să dea Autorităţii de Supraveghere Financiară explicaţii cu privire la modificările de preţuri. 

Valentin Ionescu, director ASF: Ei aveau obligativitatea, în legislaţia veche, să ne notifice aceste tarife înainte. În momentul de faţă, această obligativitate a fost ridicată, tocmai datorită faptului că exista pericolul de infrigement asupra României pe legislaţia RCA. 

ASF spune însă că monitorizează permanent piaţa asigurărilor şi că anul acesta a avut 33 de controale. Dar chiar şi aşa, şoferii tot se plâng de preţurile poliţelor RCA.

''Îs cam mari. Accidente nu facem.''

''Cât plătiţi pentru poliţa RCA?

În jur de 1000 de lei. 

Mai mult? 

Clar!

Cu cât a crescut preţul? 

Cu 50% minim.'' 

În primele 6 luni ale acestui an, preţurile poliţelor RCA au crescut, în medie, cu 81%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar dacă preţurile sunt mai mari, automat şi profitul companiilor e mai mare, cu  89%. Au câştigat nu mai puţin de 4,2 miliarde de lei. 

În primul semestru din acest an au fost încheiate peste 4,2 milioane de polițe RCA, aproape jumătate dintre ele în Capitală. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri Auto » Ce ofertă a primit un şofer din Bucureşti pentru o poliţă RCA pe 12 luni. Criza din energie a ajuns în service-uri