Antena Meniu Search
x

Video Poliţele RCA se ieftinesc. Se vor schimba regulile de vânzare din 10 septembrie

Veşti bune pentru şoferi. În perioada următore, poliţele RCA ar putea fi mai ieftine. Ce-i drept, scăderea de preţ nu va fi una spectaculoasă. Experţii estimează reduceri de preţ de până în 10 procente.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.08.2022, 20:23

Vezi și

După ce falimentul companiei City Insurance a zguduit piaţa asigurărilor iar tarifele asigurările obligatorii auto au explodat, acum pare că lucrurile s-au mai liniştit.

Poliţele RCA se ieftinesc

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Vedem că piaţa s-a stabilizat, preţurile au ajuns la un echilibru. Concurenţa s-a manifestat, au apărut concurenţi noi în piaţă. Pe multe categorii, preţurile au luat-o un pic în jos şi s-au înregistrat şi scăderi.

Scăderi care ar putea continua, mai ales că, din 10 septembrie, se vor schimba regulile de vânzare.

Pe acelaşi subiect

Răzvan Paval, reprezentant broker asigurare: Cea mai mare modificare este introducerea noţiunii de primă de asigurare netă de comision.

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Asigurătorul calculează acelaşi preţ indiferent de canalul de distribuţie urmând ca distribuitorii de asigurări în funcţie de politica comercială, să-şi stabilească în mod liber costul aferent distribuţiei.

Adică al comisionelor. Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuţia de RCA, a scăzut în acest an de la 14,4%, cât era la început de 2021, la 10,72%. Odată cu noul regulament, comisionul ar putea fi chiar mai mic.

Răzvan Pavel, reprezentant broker asigurare: Putem ajunge la nişte reduceri de două puncte procentuale. La asigurători se vor practica probabil aceleaşi preţuri. Pentru că şi compania de asigurare este obligată să includă în preţ nişte cheltuieli de administrare.

În plus, s-ar putea să vedem scăderi de preţuri şi la RCA-ul cumpărat din mediul online, având în vedere că pe internet există costuri de vânzare mai mici decât în cazul brokerilor sau agenţiilor fizice.

Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR: Posibil să existe anumite ajustări.

Răzvan Pavel, reprezentant broker asigurare: Cumulat, poate ajungem la un 10%. Ce mai scade din preţul RCA, ce mai scade un pic de la brokeri.

Şoferii însă sunt sceptici. 

Șoferi: Până la proba contrarie. Dacă o să scadă cu până la 10% ar fi suficient? E o sumă infimă pentru noi.

- Degeaba, dacă le-au triplat şi se scade cu 10-20% procetual. Nu ne ajută cu nimic. Trebuie să scadă direct proporţional cu suma care au şi crescut-o.

- Orice reducere de cost e bună, mai ales într-o perioadă destul de dificilă pentru majoritatea românilor.

O altă modificare vine tot din septembrie: Formularul tipărit pentru constatarea amiabilă nu mai este obligatoriu.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de BAAR. Șoferii implicați în accidente, în jur de 500.000 anual, scapă de bătăile de cap date de completarea formularului de constatare amiabilă. Nou aplicație va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS.

Specialiştii spun că, odată cu falimentul City Insurance, a apărut o schimbare majoră în obiceiul de cumpărare al poliţelor RCA.

Răzvan Paval, reprezentant broker asigurare: Dacă până la City, 55% din piaţa de asigurări cumpărau poliţe pe 6 luni, acum avem o cotă undeva la 65-70% de asigurări cumpărate pe 12 luni.

În România, există peste 7 milioane de poliţe RCA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Poliţele RCA se ieftinesc. Se vor schimba regulile de vânzare din 10 septembrie