Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Discuţia cu un şofer care vrea să vândă o maşină inundată, considerată daună totală. "Motorul nu are absolut nimic"

După ploile torenţiale din ultimele săptămâni, şi site-urile auto au fost inundate de maşini avariate sau distruse în urma viiturilor. Multe autoturisme sunt cosmetizate şi vândute, la un preţ tentant, fără să fie menţionat că au suferit avarii din cauza apei. Conform specialiştilor, o maşină intrată la apă este considerată daună totală. 

de Ana Grigore

la 07.10.2024 , 19:33

Mii de maşini au fost luate de viitură luna trecută. După potop, în Galati - cel mai afectat judeţ- au apărut zeci de anunuturi cu masini second-hand. Majoritatea autoturismelor sunt prezentate ca fiind în perfectă stare. Iar proprietarii care totuşi recunosc că autoturismul a intrat la apă, aduc garanţii că funcţionează perfect.

Vânzător: Maşina a fost inundată într-un garaj. Motorul nu are absolut nimic, vă daţi seama. Maşina este curăţată, adică aţi scăpat şi de spălat. A fost scoasă mocheta, scaunele, s-au curăţat şi s-au lăsat să se usuce

Reporter: Nu îşi poate da cineva seama că a fost inundată, nu?

Vezi și

Vânzător: Nu!

Pe acelaşi subiect

După câteva luni, încep să apară problemele

"Apă deteriorează în general componentele electrice și electronice ale mașinii, și mai departe motorul și transmisia", explică Adi Ilinoiu, expert auto.

Clienții sunt atrași de preţurile mici, de multe ori chiar și la jumătate faţă de nivelul pieţei. Înainte de a cumpăra un astfel de chilipir, ar trebui să urmăm câtiva pași simpli:

"Trebuie verificate anumite părti ale mașinii, începând cu farurile și stopurile. dacă observăm la interior urme de umezeală, aburi, este posibil că acea mașînă să fi fost inundată. De cele mai multe ori rămân mici urme de miros și în cadrul ventilației, a sistemului de AC. Ne uităm să vedem dacă motorul este in regulă, dacă are urme de rugină", spune Adi Ilinoiu, expert auto.

Mulţi șoferi recunosc că ar putea fi păcăliţi ușor. Anul acesta, în România a fost înregistrat un număr record de mașini inundate, iar mii de șoferi au rămas cu pagubă.

"Singură varianta este o poliţă Casco, care are această clauză de pătrundere în locuri inundate. Se face o constatare la service, în cele mai multe cazuri mașînă este declarată dauna totală pentru că o reparație ar fi ineficientă. Pot apărea în exploatare daune create de coroziune, scurtcircuit, mai ales la mașinile de fabricație recentă unde discutăm de multă electronică", spune Marius Constantinescu, broker asigurări.

Doar in primele 9 luni ale acestui an, la nivelul ţării, peste 10.000 de masini au fost inundate, in urma furtunilor puternice. Din acest total, doar 3200 de masini au avut asigurare casco. Restul proprietarilor a trebuit sa suporte singuri cheltuielile.

Șoferii trebuie să fie atenți și la mașinile aduse din străinătate

"Din 2020, multe ţări mari au fost afectate de inundaţii. Printre ele sunt Germania, Belgia, Ţările de Jos, Austria, Republica Cehă", spune Matas Buzelis, expert auto

Şi în acest caz, preţurile sub nivelul pieţei sunt un indicator că maşina ar putea avea probleme.

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri Auto » Discuţia cu un şofer care vrea să vândă o maşină inundată, considerată daună totală. "Motorul nu are absolut nimic"