Antena Meniu Search
x

Video Hoțiile cu mașini închiriate. Multe sunt dezmembrate și vândute ca piese second-hand, ori vândute cu acte false

Firmele de închirieri auto au devenit ținta hoților. Multe mașini sunt închiate pentru a fi dezmembrate și vândute ca piese second-hand sau folosite la tâlhării. A treia variantă a infractorilor, le falsifică documentele, apoi le vând mai departe.

de Redactia Observator

la 21.02.2022, 21:42

Vezi și

Ce faci ca să-ţi repari maşina? Închiriezi alta. Este ultima găselniţă a hoţilor care devin clienţi ai firmelor de închirieri maşini pentru a face rost, ieftin, de anumite piese.

Cristian Vasile, manager societate închirieri auto: Dacă unuia i s-a stricat turbina, vine la noi, închiriază o mașină similară, se duce la service și încearcă să pună piesa noastră bună pe masina lui”.

Nu de puține ori, firmele nu doar că și-au primit mașinile defecte înapoi. Ci le-au găsit pe site-urile de vânzări sau în trafic.

Mașini închiriate, scoase la vânzare cu acte false

Pe acelaşi subiect

Adrian Dragne, manager societate închirieri auto: ”L-au închiriat pentru o perioadă de 10 zile, iar a doua zi au vândut mașina. M-a sunat un prieten și mi-a zis că a întâlnit mașina într-o zonă și m-a întrebat dacă sunt în acea zonă. Am încercat să iau legătura cu cel care a închiriat mașina, nu a mai răspuns la telefon, am ajuns la fața locului și așa a fost să fie, cel care a cumpărat-o era acolo”.

Cristian Vasile, manager societate închirieri auto: ”Un cetățean din Galați care a închiriat de la noi o mașină a falsificat contractul de vânzare-cumpărare și s-a dus și a revândut-o unui client din Câmpulung”.

Firmele de dezmembrări auto nu cer actele mașinilor

Dacă nu le vând mai departe, întregi, mașinile ajung la dezmembrări. În locurile în care nu se cer acte.

Pentru că nu orice componentă a unei mașini poate fi vândută, hoții încearcă să-și ascundă urmele. Așa au apărut spațiile clandestine unde arderile și dezmebrările sunt la ordinea zilei.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu: ”Avem Bălteni, destul de aproape de București, unde sunt 24 de firme care se ocupă cu acte de deșeuri într-un sat foarte mic și tot atâtea se ocupă ilegal cu dezmembrări auto. O parte din piese merg pe piața SH a pieselor auto, la fel de clandestin și caroseriile, părțile grele, motorul în alte țări precum Turcia, de exemplu, ca fiind fier vechi”.

Cum poți verifica dacă mașina pe care vrei să o cumperi are actele în regulă

Nu doar firmele din România sunt țintele hoților, ci și cele din afară. Clienții închiriază mașini din alte state europene, le aduc în țară și, în baza unor acte false, le reînmatrculează. Polițiștii îi sfătuiesc pe cumpărători să facă verificări amănunţite.

Rodica Popescu, purtător de cuvânt DRPCIV: ”În primul rând, trebuie să acorde importanță vânzătorului. Al doilea pas ar fi verificarea corespondenței seriei de șasiu cu documentele de identitate, cartea de identitate, talonul, contractul de vânzare corespunzătoare”.

Doar în ultimul an, Poliția de Frontieră Giurgiu a confiscat la graniță 75 de mașini care figurau, în bazele de date europene, ca furate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri Auto » Hoțiile cu mașini închiriate. Multe sunt dezmembrate și vândute ca piese second-hand, ori vândute cu acte false