Înmatriculările de mașini noi în România au scăzut dramatic în 2020
Pandemia de coronavirus blochează vânzările de mașini. Mai mult de jumătate dintre europeni spun că nu își vor mai cumpăra un automobil nou în perioada următoare. Şi românii sunt mai prudenți, iar asta se vede inclusiv în cifre. Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 30 de procente, în primele șase luni ale anului.
- Estimările sunt pesimiste și pentru restul anului.
- Media pe piața europeană la înmatriculări auto e minus 38 la sută.
Criza sanitară a afectat inclusiv piaţa auto. Experţii spun că scăderile de până acum, la înmatriculările maşinilor noi, nu au atins încă cel mai jos punct.
Adrian Mitrea, jurnalist auto: Avem o scădere de 38 la suta pe piața auto europeană pana acum și pentru România avem o scădere de 30 la sută. Este posibil ca pana la final de 2020 piața să scadă și mai mult pentru că încă nu ne-am insanatosit din punct de vedere economic, din punct de vedere social si sunt si multe necunoscute.
Lipsa unor previziuni clare i-a făcut pe mulți să mai aștepte. Investițiile mari au fost deja amânate.
Mai mult de jumatate dintre europeni spun ca nu vor cumpara o masina noua, ci o vor pastra pe cea actuala. Cei mai rezervati sunt polonezii si irlandezii. Si romanii se gandesc de doua ori inainte sa faca o astfel de achizitie, deoarece pentru multi dintre ei pandemia a venit la pachet cu diminuari salariale.
Și dealerii auto recunosc că vânzările nu merg ca într-o perioadă normală. Luna iunie le dă speranțe că ușor, ușor, lucrurile vor reveni la normal. Mizează pe faptul că românii sunt mânați de impuls atunci când achiziționează o mașină.
Alexandru Seremet, dealer auto: Cel putin la nivelul marcilor premium observam ca achizitia se face emotional. Noi vrem sa afisam o pozitie sociala. In vest masina nu mai e vazut ca un element de statut.
Robert Niculescu, coordonator vanzari: In momentul de față am introdus partea de vanzare online. Orice doritor isi poate alege de pe site o masina.
Dealerii auto cred că tocmai teama de îmbolnăvire ar putea impulsiona vânzările de mașini, pentru că oamenii încearcă să evite transportul în comun.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰