Metodă inedită pentru a debloca traficul. Ardelenii din Floreşti împart maşinile în funcţie de zona de interes
Un tânăr din comuna Floreşti, de lângă Cluj-Napoca, a descoperit metoda prin care nimeni să nu mai stea blocat în trafic. Ardeleanul le-a propus vecinilor să nu mai circule fiecare cu maşina lui ci să se grupeze, în funcţie de zona în care lucrează. Peste 200 de oameni au fost de acord cu ideea.
Un tânăr din comuna Floreşti, aflată în apropierea oraşului Cluj-Napoca, a descoperit metoda prin care nimeni să nu mai stea blocat în trafic ore în şir, zi de zi. Ardeleanul le-a propus vecinilor să nu mai circule fiecare cu maşina lui ci să se grupeze, în funcţie de zona în care lucrează. Până acum, peste 200 de oameni au fost de acord cu această idee.
Comuna Floreşti, comuna cu cei mai mulţi locuitori din România, are şi un trafic pe măsură. Deşi sunt la doar trei kilometri de Cluj-Napoca, oamenii spun că zilnic stau ore în şir în trafic.
Însă în multe dintre maşini este numai şoferul. Dacă acesta ar lua cu el alţi doi, trei oameni în drumul spre Cluj-Napoca şi înapoi, traficul s-ar elibera cu tot atâtea autoturisme.
De la acest calcul a pornit un tânăr din Floreşti care a creat un grup pe Facebook pentru împărţirea maşinilor.
Oamenii postează când pornesc şi anunţă care este traseul, aceasta fiind una din regulile de bază.
În doar trei zile, peste 200 de oameni s-au alăturat grupului.
"Am încercat să facem o schimbare. Nu e neapărat ceva nou pentru că s-a mai încercat această soluţie, dar s-a încercat prin intermediul unei aplicaţii mobile", anunţă iniţiatorul proiectului.
Oamenii refuză transportul gratuit
Până când numărul utilizatorilor creşte, tânărul încearcă şi o altă variantă. Să ia în drumul lui, gratuit, oameni care aşteaptă autobuzul spre oraş. Mulţi sunt însă reticenţi.
"Cred că asta e mentalitatea românului. Cum să te duci cu cineva care îţi oferă ceva gratuit? Dacă îţi oferă gratuit, înseamnă că ceva este acolo, ceva este la mijloc. Nu prea au încredere toţi oamenii. Adică sunt şanse destul de mari să se întâmple chestii care nu vrei să ţi se întâmple şi atunci preferi să mergi cu ceva sigur", spune autorul ideii de decongestionare a traficului.
Pe viitor, iniţiatorul grupului speră să se formeze un obicei din împărţirea maşinilor în drumul spre serviciu şi înapoi spre case.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰