Antena Meniu Search
x

Care este poziția corectă la volan. Sfaturi de la specialiștii în kinetoterapie

Chiar dacă traversăm o perioadă dificilă, vremea frumoasă ne îmbie la... vacanţă. Iar cel mai la îndemână mijloc de transport, unde putem să respectăm şi regulile de distanţare, rămâne maşina.

de Georgiana Ion

la 23.07.2020, 14:35

Vezi și
  • Braţele trebuie să fie aşezate pe volan în dreptul orelor 10 si 2.
  • Secialistii în kineto-terapie ne dau mai multe detalii.

Toţi şoferii ştiu însă că după câteva ore de condus apar durerile de spate şi de gât. Uneori, dăm vina pe aer condiţionat, însă specialiştii ne atenţionează, este vorba doar despre poziţia greşită pe care o menţinem tot drumul.

Dar cum la condus nu putem renunţa, haideţi să învăţăm cum să stăm corect la volan. 

Ca şi în cazul poziţiei de stat la birou, când suntem la volan nu există o regulă generală. Ortopezii recomandă plecarea de la o poziţie standard, ajustată în funcţie de corpul şi nevoile fiecărui şofer.

Tarek Nazer, medic ortoped: Trebuie sa avem spatarul la un unghi de 90 de grade, ca sa punem zona de presiune egala, la nivelul coloanei lombare, toracale dar si cervicala. Pozitia capului nu trebuie sa fie prea in fata cand conducem, atunci putem favoriza aparitia unei cifoze la nivelul coloanei cervicale, daca stam un pic spre dreapta sau spre stanga, atunci putem avea probleme de scolioza.

Ştim de la instructorii auto că braţele trebuie să fie aşezate pe volan în dreptul orelor 10 si 2, însă specialistii în kineto-terapie ne dau mai multe detalii.

Elena Căciulan, preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din România: Este important sa nu-si puna bratul pe portiera, pentru ca mentinerea bratului pe portiera pentru o perioada lunga de timp nu face decat sa apara dureri la nivelul umarului, da? Si uitati-va la pozitia umerilor, asimetrica, el se va duce catre partea opusa si va mentine pozitia asta prelungit.

Atenţie, o poziţie comodă nu înseamnă o poziţie pe care o adoptăm de obicei atunci când ne relaxăm pe canapea, în faţa televizorului.

Elena Căciulan, preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din România: De cele mai multe ori, atunci cand conducatorul auto are o pozitie de relaxare maxima, in care aluneca, da, il vedeti in aceasta pozitie, se produce o cifozare la nivelul regiunii toracale. 

Tarek Nazer, medic ortoped: Este confortabila pe moment, ca te gandesti ca stai pe spate si linistita. Pe termen lung si stand multe ore, nu. Provoaca o zona de stres asupra coloanei si automat apar si problemele, hernii de disc.

Trebuie să fim atenţi la postură nu doar când plecăm la drumuri lungi, ci şi atunci când conducem zilnic prin oraş.

Potrivit unui studiu recent, romanii petrec in ambuteiaje in jur de 32 de ore pe an. Dar noi suntem abia pe locul 9 in topul european, primele trei pozitii sunt ocupate de catre britanici, care stau in trafic 45 de ore pe an, apoi de belgieni, cu 39 de ore, iar pe locul 3 se afla italienii, cu 37 de ore.

Specialiştii ne recomandă să-i oferim corpului o pauză după fiecare două ore de condus.

Elena Căciulan, preşedintele Colegiului Fizioterapeuţilor din România: Pentru ca trebuie sa se relaxeze, trebuie sa faca cateva miscari, pot sa faca 3, 4 pasi in jurul masinii, pot sa faca miscari de streching, adica de intindere, sa isi intinda corpul, sa isi miste bratele.Trebuie sa avem in vedere aceasta regiune, cervicala, care este foarte importanta. Iar la final vom pastra 25, 30 de secunde aceasta pozitie cu barbia in flexie.

Poziţia corectă la volan ne va ajuta să ne ferim de accidente pentru că influenţează vizibilitatea, precizia manevrelor, dar şi gradul de oboseală al şoferului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri Auto » Care este poziția corectă la volan. Sfaturi de la specialiștii în kinetoterapie