Antena Meniu Search
x

RAR a anunţat de când va elibera certificatul Auto-Pass. Românii care îşi vând maşina, obligați să obțină acest document

Veşti bune pentru cei care au în plan să-şi cumpere o maşină second hand. Vânzătorii vor fi obligaţi să obțină de la Registrul Auto Român certificatul Auto-Pass, care va atesta istoricul real al maşinii. Potrivit RAR, acest document va fi eliberat începând cu 1 decembrie 2024. 

de Redactia Observator

la 08.02.2024, 21:51

Vezi și

Registrul Auto Român (RAR) va elibera, de la 1 decembrie 2024, un certificat cu istoricul mașinii, denumit RAR Auto-Pass. Va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

RAR Auto-Pass, obligatoriu pentru vânzarea unei maşini

La sfârșitul lunii mai, aplicația RAR Auto-Pass va fi gata din punct de vedere al platformei digitale și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass - service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producatorii de vehicule rutiere, anunță Registrul Auto Român.

Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minim 6 luni. Prin urmare, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto-Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

Pe acelaşi subiect

Certificatul RAR Auto-Pass, obţinut contra cost

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,). În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației, nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

Certificatul RAR Auto-Pass va costa aproximativ 50 de lei. Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

Amendă de la 2000 la 5000 de lei, pentru modificarea kilometrajului

În prezent, în România, modificarea kilometrajului nu este considerată infracțiune, însă se sancționează cu amendă de la 2000 la 5000 de lei.

Regia Autonomă Registrul Auto Român (RAR) înfiinţează şi gestionează registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România. Registrul este constituit din informaţiile obţinute de către RAR cu ocazia prestaţiilor care implică identificarea vehiculului rutier, ori cu ocazia efectuării inspecţiei tehnice periodice în cadrul reprezentanţelor RAR sau al staţiilor de inspecţie tehnică periodică autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecţia tahografelor şi/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislaţiei în vigoare, din informaţiile transmise RAR de către operatorii economici autorizaţi conform legislaţiei în vigoare care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglări funcţionale, de modificări constructive şi de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi din informaţiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri Auto » RAR a anunţat de când va elibera certificatul Auto-Pass. Românii care îşi vând maşina, obligați să obțină acest document