Antena Meniu Search
x

Video Risc de poprire a conturilor pentru șoferii români care iau amenzi în UE. Ce se va întâmpla cu sancțiunile

Reguli noi pentru şoferi. În curând, o amendă luată în München va fi aproape la fel ca una luată în Ploieşti, spre exemplu. România se aliniază la standardele europene iar în următorii doi ani, dacă suntem prinşi la volan în străinătate fără să fi plătit taxele de drum, ţara în care comitem abaterea ne va trimite amenda acasă.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 02.02.2022, 20:42

Vezi și

Regulile impuse de Uniunea Europeană nu par să fie însă pe placul şoferilor români. Indiferent pe unde circulăm în UE, dacă nu plătim taxele de drum, amenda va ajunge aproape instantaneu în cutia poştală a proprietarului maşinii

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor: Sistemul unic de taxare european reprezintă o platformă. În această platformă apar datele tuturor vehiculelor care tranzitează Uniunea Europeană. În acest moment punem bazele în România integrării în acest sistem european de taxare.

Amenzi diferite în țările membre ale Uniunii Europene

În Austria, spre exemplu, echivalentul rovinietei pentru un autoturism costă 10 euro pentru 10 zile. Amenda pentru neplată e de 120 de euro. În Polonia, taxa e între 5 şi 20 de euro, iar amenda e de 110 de euro. În Franţa, sancţiunea e de aproape 70 de euro. 

Pe acelaşi subiect

Andre Rotaru, reporter Observator: În momentul în care suntem surprinşi, de o cameră specială, să spunem din Germania, circulând fără a avea toate taxele plătite, sistemul caută automat numărul nostru de înmatriculare în bazele de date ale ţărilor membre ale Uniunii Europene. În momentul în care caută numărul nostru şi în baza de date din România, găseşte acolo şi toate datele necesare pentru a ne trimite sancţiunea acasă.

Silviu Arsenescu, comisar-şef DRPCIV: DRPCIV este desemnat punct naţional de contact. Va pune la dispoziţia entităţilor abilitate să perceapă tarife rutiere electronice datele privind vehiculele înmatriculate în România şi deţinătorii lor. 

ANAF ar putea pune popriri, dacă nu se plătesc amenzile luate în străinătate

Legea e încă incompletă. În teorie, amenzile se vor achita la direcţiile locale de taxe şi impozite, iar în caz de neplată ANAF ar putea să pună popriri pe conturile şoferilor. Încă nu se ştie nici cum vor putea fi contestate aceste amenzi. În acelaşi timp, există şi şoferi cu maşini înmatriculate în străinătate care nu plătesc taxele în România, doar că nu ştim câţi anume şi nici ce sume se pierd aşa. 

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt Ministerul Transporturilor: Nu cred că s-a făcut o statistică de genul acesta până acum. Nu sunt foarte mulţi care să spunem nu îşi plătesc taxele. 

Şi asta pentru că şoferii maşinilor înmatriculare în străinătate par imuni la camerele de supraveghere ale CNAIR. Anul trecut, acestea nu au detectat nici măcar un străin fără rovinietă. Singurii prinşi sunt cei opriţi de poliţie din alte motive sau verificaţi la vamă, peste 5.500 anul trecut. Asta înseamnă şi că cei care au, spre exemplu, maşina înmatriculată în Bulgaria, au cale liberă fără rovinietă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri Auto » Risc de poprire a conturilor pentru șoferii români care iau amenzi în UE. Ce se va întâmpla cu sancțiunile