Antena Meniu Search
x

Video Schimbări radicale la repararea maşinilor pe RCA. Aproape jumătate din şoferii implicaţi în accidente vor fi afectaţi

Nu vom mai putea repara maşinile în regie proprie sau la orice service de la colţ de stradă. Firmele de asigurări vor putea să despăgubească șoferii abia după ce aceștia fac dovada că își repară mașina într-un service autorizat. Măsura ar trebui să ne scape de maşinile devenite bombe cu ceas pe şosele şi să reducă numărul accidentelor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.02.2024, 20:07

Vezi și

În fiecare an, jumătate din maşinile controlate în trafic sunt depistate cu probleme tehnice grave. Nu le funcţionează instalaţia electrică de semnalizare, au sistemul de frânare defect sau alte nereguli care pot provoca accidente. Una dintre cauze: reparaţiile făcute în regie proprie. 

Asigurări RCA: Fără reparaţii în regie proprie

"A luat o amploare foarte mare această solicitare de plată în regie proprie. Cu consecinţe nefaste în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei", spune Dan Scărlătescu, reprezentant service auto.

Etapele sunt următoarele. În urma unui accident auto, şoferul trebuie să fie despăgubit de compania de asigurări. Aşa că se prezintă pentru a primi banii de reparaţie. În cazul despăgubirii în regie proprie, şoferul ia suma de la asigurător înainte ca reparaţia să aibă loc. Suma este propusă de compania de asigurare, care evaluează pagubele. Cu banii primiţi, şoferul trebuie să-şi repare autovehiculul. 

Pe acelaşi subiect

Numai că, de multe ori, practica e alta. "Dacă reparaţia face 5.000 de lei, asiguratorul spune: îţi dau 2.500 de lei. El dacă se duce la un service autorizat, vede că reparaţia costă 4.000-5.000 de lei, exact cum era iniţial reparaţia. Atunci ce face? Îl cheamă pe Gheorghiţă din spatele blocului. Ia dă şi mie două ciocane aici sau schimbă-mi si mie nu ştiu ce la roată", explică Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

"Ei iau banii şi nu-şi mai fac maşina. Şi-o fac în regie proprie. Şi poate iau de la dezmembrări lucruri care nu sunt ok", spune un român. 

Cum se rezolvă dosarele de daună RCA

"În România există în fiecare an în jur de 350.000 de dosare de daună RCA. Dintre acestea, în cazul a 140.000-150.000 de dosare şoferii aleg să-şi repare maşina în regie proprie. Momentan, asigurătorul nu cere vreo dovadă în ceea ce priveşte calitatea reparaţiei. În viitor însă, pentru a primi banii de la compania de asigurare, vor trebui să facă dovadă că şi-au reparat autovehiculul la un service autorizat", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Prin noile modificări ale legii, autoritățile încearcă să crească siguranța în trafic, prin reducerea numărului de autovehicule care circulă în condiții tehnice improprii. "Ai garanţia că îţi pune piese ca lumea", crede un român. "Când vor fi costuri mai rezonabile, fiecare va alege ce va fi mai bun pentru el", zice un altul.

România esta pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Peste 4.500 de evenimente rutiere au avut loc în 2023, soldate cu decesul a 1.545 de persoane. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri Auto » Schimbări radicale la repararea maşinilor pe RCA. Aproape jumătate din şoferii implicaţi în accidente vor fi afectaţi