Antena Meniu Search
x

Video Viitorul verde, tot mai departe. Nu avem suficiente staţii electrice şi nici o reţea de energie bine pusă la punct

Visăm la un viitor electric pe şoselele ţării noastre, dar realitatea ne aduce cu picioarele pe pământ! Nu avem suficiente puncte de încărcare pentru maşinile electrice. Si nici o reţea pregătită să transporte atâta energie.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 29.10.2021, 17:08

Vezi și
  • Guvernanţii promit că, în 5 ani, numărul punctelor de încărcare va creşte de 30 de ori.

Vânzările o arată: maşinile electrice ne tentează din ce în ce mai mult, dar staţiile de încărcare nu ţin pasul. Pe şoselele din România circulă peste 7.000 de maşini electrice. Iar numărul punctelor de încărcare e de şapte ori mai mic. Descurajator. Guvernanţii, în schimb, au planuri mari. Pentru a primi bani prin PNRR, au promis că în cinci ani o să avem cel puţin 30 mii de astfel de staţii. 

Adrian Mitrea, analist auto: "Cu indulgenţă, avem 1000 de amplasamente in care sa zici ca pot fi incarcate 2 – 3 maşini simultan. Trebuie să creştem numărul ăsta de 10 ori. Ceea ce nu cred ca poate fi făcut."

Transelectrica spune că putem face faţă la mărirea parcului auto electric

Calculele sunt clare.  În momentul de faţă, cele 7.000 de masini electrice consumă zilnic aproape 9 megawaţi / oră. Dacă în 5 ani vom avea tot atâtea maşini câte puncte de încărcare îşi propun guvernanţii, ajungem la un consum de 36 megawati / oră in fiecare zi. O provocare pentru infrastructura actuală. Cu toate acestea, Transelectrica, operatorul național de transport de energie electrică, dă asigurări că sistemul energetic va face faţă.

Bogdan Toncescu, CEO Transelectrica: "Dacă vreți și o estimare a consumului, ar însemna undeva la jumătate din consumul pe care îl are Bucureștiul în momentul de față. Deci, într-adevăr, va fi nevoie de mobilizare a tuturor actorilor din piață astfel încât aceste stații să poată fi puse în funcțiune și să alimenteze mașinile electrice care în 10 ani probabil că or să fie, cu siguranță că or să fie mai multe."

În plus, compania promite investiţii serioase în următorii 10 ani. Fără acestea, viitorul verde e tot mai departe. 

Alexandru Teodorescu, şef staţii de încărcare: "O staţie de 50 kw/h este de 20.000 - 25.000 euro."

Iar una de 150 kw/h poate ajunge chiar şi la 50 mii euro. Staţiile de încărcare cu o putere mai mare de 350 kw/h costă 100.000 euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri Auto » Viitorul verde, tot mai departe. Nu avem suficiente staţii electrice şi nici o reţea de energie bine pusă la punct