Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum se echivalează sau se recunosc probele de competențe de la Bacalaureat 2021

Elevii de clasa a XII-a nu vor susține nici în acest an, la Bacalaureat, probele de competențe digitale, de comunicare și cele lingvistice. Ele se vor echivala sau se vor recunoaște, potrivit Ministerului Educației.

de Redactia Observator

la 13.06.2021 , 17:03

Două eleve verifică informațiile scrise la examenul de Bacalaureat, la Limba și Literatura Română
În acest an, probele de competențe de la bacalaureat 2021 se echivalează sau se recunosc - Mediafax Foto / Adi Piclisan via Hepta

Elevii claselor a XII-a şi a XIII-a au încheiat cursurile pe 4 iunie 2021. Prima probă scrisă a Bacalaureatului este programată în 28 iunie. Nici în acest an, absolvenții de liceu nu vor susține probele de competențe digitale, de comunicare și cele lingvistice. Ele se vor echivala.

Cum se echivalează competențele digitale: la Bacalaureat 2021

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2021 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a, a transmis Ministerul Educației. 

Articolul continuă după reclamă

Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

Pe acelaşi subiect
  • nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
  • nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
  • nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

În cazul candidaților la examenul național de bacalaureat 2021 care nu au studiat disciplina Tehnologiei informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a și/sau a X-a, pentru stabilirea nivelului de competență digitală se calculează media aritmetică a mediilor anuale obținute la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalentă acesteia pe parcursul învățământului liceal sau profesional.

Candidații la examenul național de bacalaureat 2021 care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale — proba D din cadrul examenului de bacalaureat.

Cum se echivalează competențele de comunicare orală în limba română și maternă

Nivelul elevilor la competențele lingvistice de comunicare orală în limba română / limba maternă la examenul de Bacalaureat 2021 se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina limba și literatura română/limba și literatura maternă.

Nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă acordate:

  • nivelul „utilizator mediu” pentru media cuprinsă între 5 și 6,99
  • nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10

Echivalarea competențelor lingvistice în limbi de circulație internațională

În ceea ce privește competențele lingvistice în limbi de circulație internațională, echivalarea lor se face cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Nivelul unic de competență se acordă conform următoarei grile:

  • calificativul A1 pentru media cuprinsă între 5 și 5,99
  • calificativul A2 pentru media cuprinsă între 6 și 6,99
  • calificativul B1 pentru media cuprinsă între 7 și 8,49
  • calificativul B2 pentru media cuprinsă între 8,5 și 10

Totodată, candidații la examenul național de bacalaureat 2021 care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Bacalaureat » Cum se echivalează sau se recunosc probele de competențe de la Bacalaureat 2021