Antena Meniu Search
x

COPIII CAUTA LUMINA! Inchiderea combinatului de la Campia Turzii schimba destinul localnicilor

Romania isi vinde viitorul pe nimic sau il da la fier vechi. Zeci de fabrici au tras dupa ele in ruina mii de vieti si vor mai distruge alte mii de destine. Sunt copiii ramasi in orase aproape parasite, in locuri unde nu se mai intampla nimic.

Vezi și

La Campia Turzii, oamenii isi pun capat zilelelor de disperare. Acolo a murit si ultima spranta. Fabrica de sarma mai produce doar drame.

Ramasi fara loc de munca, fostii muncitori ai combinatului Mechel incearca sa se faca auziti. Pana acum insa, nicio reactie. Pentru oamenii ramasi pe drumuri si familiile lor, disperarea a capatat deja proportiile unei tragedii.

Ramas fara speranta, un coleg de-al lor si-a pus capat zilelor in urma cu o luna. In urma lui, nimic nu s-a schimbat.

In urma cu cativa ani de zile, viitorul incepea in atelierul liceului fabricii de sarma.

“Primeam comenzi din partea combinatului, se facea si microproductie, diverse operatiuni simple pe care le faceau elevii si combinatul avea nevoie de acele semifabricate pentru a finaliza alte produse”, spune directorul liceului ethnic din oras.

Acum, imbracati in halatele rudelor proaspat disponibilizate, copiii sunt actorii unui inceput catre.nicaieri.

In 2003, Guvernul Adrian Nastase a vandut combinatul grupului Mechel pentru 27 de milioane de euro, din care peste 20 erau angajamente de investitii. Lucrurile au parut sa mearga bine, iar minunea a tinut cinci ani.

Fara prezent, cu parintii someri si fara nicio meserie, tinerii abia indraznesc sa se gandeasca la viitor. Iar atunci cand o fac, se gandesc sa evadeze cu orice pret.

Despre falimentarea fostului combinat, oamenii se tem sa vorbeasca in fata camerei. Nici macar reprezentantii Guvernului, care ar fi fost obligati sa monitorizeze daca investitorii rusi respecta sau nu contractul de privatizare, nu s-au mai interesat de soarta oamenilor de aici.

Acum trei luni, compania rusa Mechel a vandut toate activele detinute la Campia Turzii si in alte patru orase din Romania unei firme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Campanii » COPIII CAUTA LUMINA! Inchiderea combinatului de la Campia Turzii schimba destinul localnicilor