O țară frumoasă, cum ajungem la ea? Peştera Topolniţa, deschisă doar cinci ore pe an

De Redactia Observator.
Publicat: 19.08.2019, 21:35.
Actualizat: 19.08.2019, 21:37

Un obiectiv turistic unic în România este deschis vizitatorilor doar 5 ore pe an, dintr-un motiv tipic românesc - lipsa unor aprobări. Vorbim despre Peştera Topolniţa, din judeţul Mehedinţi, locul unde se află cea mai mare colonie de lilieci din ţară.

Un obiectiv turistic unic în România este deschis vizitatorilor doar 5 ore pe an, dintr-un motiv tipic românesc - lipsa unor aprobări. Vorbim despre Peştera Topolniţa, din judeţul Mehedinţi, locul unde se află cea mai mare colonie de lilieci din ţară. După 65 de ani de aşteptare, lucrurile s-ar putea schimba. Până atunci, echipa campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" a intrat în labirintul subteran lung de 25 de kilometri. Aventura începe încă de la intrarea care se face printr-o uşă de mărimea unui geam de baie.

Mehedinţi. Locul unde Dumnezeu a sculptat în piatră unul dintre cele mai spectaculoase poduri naturale din lume, iar oamenii au cioplit în stâncă cea mai mare statuie din Europa.

Minunile se opresc însă aici şi începe paradoxul românesc. Topolniţa - o peşteră unică, deschisă doar cinci ore pe an pentru că nimeni n-a fost în stare să obţină nişte aprobări.
La fel de românesc este şi drumul până la ea.

Suntem pe DJ 607 B. Un drum care are mai multe litere şi cifre decât asfalt. Mereu pe lista de aşteptare, dar niciodată pe cea cu realizări.

Nici de drumul la pas, de pe marginea prăpastiei, nu s-a mai interesat nimeni.

Aceste bare de metal, care ar trebui să-i protejeze pe turişti, sunt aici de aproape un secol.

Traseul a fost amenajat prima şi ultima oară special pentru vizita Regelui Mihai, pe când era elev în clasa a patra. De atunci, nimeni n-a mai mişcat un deget.

Sunt mulţi cei care vor să vadă peştera, iar în cele cinci ore în care este deschisă, nu intră toată lumea. Unii fac cale întoarsă şi speră să prindă loc la anul.

Aşa că se uită fascinaţi doar la intrarea ciudată prin care turiştii se strecoară cu greu pentru că este o spărtură într-un bloc de beton.

În peşteră găsim formaţiuni fosiliere unice in lume. Peştera este una caldă, cu temperatură medie de 8-12 grade pe tot parcursul anului. Unii o plasează în top 20 cele mai lungi peşteri din lume. Unicitatea ei constă în faptul că aici găsim cea mai mare colonie de lilieci din România.

8 mii de exemplare stau ascunse în cei 25 de kilometri de galerii care n-au văzut niciodată lumina soarelui, doar pe ce a lanternei.

Grupuri de câte 10-15 turişti sunt plimbaţi de mai mulţi ghizi, prin galeriile înguste. Turul durează cam 20 de minute, timp în care descoperi doar unu la sută din ceea ce se află ascuns în munte.

La capătul unei galerii lungi de 300 de metri ajungem în sala mare, sala guano. Guano vine de la lilieci. Ce înseamnă mai exact, găsiţi şi voi pe internet. Traseul este spectaculos, iar sala de aici este de-a dreptul uimitoare.

Grota este declarată rezervaţie speologică, aşa explică autorităţile faptul că este deschisă doar cinci ore pe an, de ziua Peşterii Topolniţa. De fapt, s-ar putea vizita mult mai des. Iar ideea le-a venit abia acum, după 65 de ani de restricţii.

Din luna septembrie, peştera se deschide pentru toată lumea, iar perioadele de vizitare vor fi august-decembrie şi martie-mai. De la 5 ore pe an, va putea fi vizitată opt luni, pe mai multe trasee. Atenţie, doar cu o programare făcută la Geoparcul Mehedinţi.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Citește și
Eveniment • pe 07.11.2020 la 11:49
Foto
Accident grav lângă Orșova. Două victime încarcerate, una a fost declarată decedată. Video
Social • pe 16.10.2020 la 07:53
Cele mai moderne costume de pompieri au ajuns în Mehedinți

Top știri

1
Eveniment • pe 02.12 la 09:13

Tatăl Luizei Melencu a murit. Claudiu Melencu a fost găsit fără viaţă, în casă, în seara dinaintea zilei de naştere a Luizei

Claudiu Melencu, tatăl Luizei Melencu, una dintre tinerele pe care le-ar fi ucis Gheroghe Dincă, a murit marţi seară. El avea deja probleme de sănătate, care s-ar fi agravat după dispariţia şi apoi moartea violentă a fiicei sale. Pe 2 decembrie, Luiza ar fi împlinit 20 de ani.

ULTIMELE ȘTIRI
22:01 Petrecerea de la Bruxelles, cu trei eurodeputaţi implicaţi, continuă să nască o serie de controverse 21:36 Fetiţă de 4 ani, în stare critică, după ce a fost răpită şi batjocorită de un vecin. Bărbatul, condamnat la moarte în China 21:32 Cele mai multe state europene menţin închise pârtiile de schi în această iarnă 21:10 Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi 21:06 Perioada de autoizolare pentru persoanele expuse la noul coronavirus ar putea fi redusă, în Statele Unite ale Americii 20:59 A început goana după brazii de Crăciun. Preţurile sunt încă mici 20:32 Britanicii încep vaccinarea în masă, noi ne luptăm cu miturile. Ce spun specialiştii 20:32 România, debut cu stângul la Campionatul European de handbal feminin din Danemarca 20:08 Autorităţile dau din umeri, forţate să ia decizii în cazul groaznic din spitalul reşiţean: "Angajatului nu îi pasă. Se fac cercetări" 20:07 Anul nou aduce scumpiri în lanț, în România, din cauza accizelor şi a preţului la carburanţi
CITEȘTE ȘI
PARTENERI
Celebrul bucătar Salt Bae, decizie de ultimă oră luată după drama care a îndoliat o lume întreagă
pe antenasport.ro
Gestul uriaș pe care Ion Țiriac l-a ținut secret: ”Dacă nu făceam asta, eram ultimul om”
pe antenasport.ro
După o nuntă plină de peripeții, Ninel Conde anunță deja dorința de a rămâne însărcinată
pe tvhappy.ro
Horoscop vineri, 4 decembrie: Săgetătorii sunt copleșiți de emoții
pe spynews.ro
Oana Zăvoranu continuă „războiul” cu Cristina Ich! După ce i-a pus la îndoială cariera, „Querida” îi critică aspectul fizic: „Un struț cu burtă și posterior lăsat”
pe spynews.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro