Video Cursuri de prim ajutor la Observator! Lecţia numărul 8: cum procedăm în cazul fracturilor
Cursurile de prim-ajutor, în studioul Observator, continuă şi în această săptămână şi ajungem, astfel, la lecţia cu numărul 8: cum să acţionăm în cazul uneia dintre cele mai comune probleme ortopedice, fracturile.
An de an, doar în America doctorii tratează aproape 7 milioane de astfel de traumatisme. Haideţi să aflăm cum le recunoaştem şi ce avem de făcut, cu ajutorul invitaţilor noştri, instructori de prim ajutor la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Iulia Rudaru, asistent-şef, şi Alexandru Andraşi, asistent.
Fracturile pot apărea la nivelul oricărui os din corp şi pot fi rezultatul unei căzături la patinoar sau al unui accident rutier grav, caz în care poate pune în pericol chiar viaţa victimei.
- Fracturile de gleznă sunt foarte des întâlnite. Fracturile gleznei apar in special in urma miscarilor bruste de rotire a gleznei in exterior sau interior. Acest mecanism de traumatism produce leziuni si la nivelul ligamentelor, aparand entorsa sau luxatia de glezna.
- Fracturile de incheietura sunt cel mai des cauzate de activitate fizica, ski, sporturile de contact. Fracturile de incheietura in randul persoanelor cu varsta de peste 75 de ani apar in special la pacientii cu osteoporoza
- Fractura de sold. Mai ales la femeile aflate la menopauza. Sunt comune in randul adultilor cu varsta de peste 65 de ani. 90% dintre aceste fracturi apar la aceasta varsta. Mai mult decat atat, intrucat scaderea nivelului de estrogen este un factor de risc pentru osteoporoza, femeile aflate la varsta menopauzei sunt de 4 ori mai susceptibile la a dezvolta o fractura de sold.
Cum recunoşti o fractură?
- durere severă în locul afectat
- inflamaţie/ sensibilitate
- învineţire
- anomalii/ diformităţi
Reguli generale în caz de fractură:
- nu deplasaţi victima dacă a suferit răni la spate/ gât/ picioare
- dacă este nevoie de deplasare, fixaţi membrul fracturat cu o atelă
- imobilizarea trebuie să cuprindă 2 articulaţii
Reguli generale în caz de fractură:
- opriţi sângerarea prin aplicarea unei comprese, apăsând rana
- menţineţi o presiune constantă asupra plăgii cel puţin 5 minute
Reguli generale în caz de fractură:
- aplicaţi un bandaj când sângerarea se opreşte
- evitaţi aplicarea unui garou
- garoul măreşte riscul de amputare
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰