Video

Afacerile murdare care transformă România în pubela Europei: ''Sunt enorm de mulţi bani în joc. Deşeurile vor depăşi în curând ca importanţă drogurile''

De Bianca Iacob.
Publicat: 25.05.2021, 21:28.
Actualizat: 28.05.2021, 01:18

Aţi separa gunoiul, dacă aţi şti că de asta depinde viaţa voastră? Dar dacă aţi şti că neglijenţa de acasă îmbogăţeşte firme care fac bani negri din gunoi? Cu fiecare zi în care nu reciclăm, câştigă cei care ascund sau ard deşeuri. De câteva luni, Observator investighează afacerile murdare şi modul în care România se transformă în pubela Europei.

Aici începe drumul gunoiului. Din tot ce cumpărăm, vom arunca, în medie, aproape o treime. Peste 200 de kilograme de gunoi produce în fiecare an fiecare dintre noi.

Teodor Niţă, procuror: Sunt enorm de mulţi bani în joc. Deşeurile vor depăşi în curând ca importanţă drogurile.

De aici, din casa fiecăruia, se face diferenţa dintre o problemă şi o resursă. Dintr-o ţară de gunoaie şi un mediu sănătos. Sute de tone de deşeuri pleacă în fiecare zi doar din sectorul 6.

Citește și:

Dan Ceauşescu, manager centru de sortare: De la bloc, ele ar trebui predate pe categorii sub nicio formă amestecate!

În cel putin două categorii ar trebui să împărţim gunoiul încă de acasă. În doi saci separaţi. Fracţia umedă, adică deşeuri biodegradabile, resturi de alimente sau de vegetaţie, care vor lua direct drumul gropii de gunoi. Şi fracţia uscată, adică tot ce poate fi refolosit şi care ar trebui să ajungă într-o primă fază într-un centru de sortare, acolo unde angajaţii împart din nou gunoiul reciclabil în 14 categorii. De la plastic şi sticlă, până la carton şi aluminiu.

Cu ochii atenţi pe benzile încarcate cu deşeuri, fiecare angajat pândeşte doar câte un tip de ambalaj. Unii adună numai plasticul, alţii sticla sau hârtia, în timp ce aluminiul este extras de un magnet. Aici, aproape totul se transformă din gunoi – în marfă. Cu o condiţie.

Dan Ceauşescu, manager centru de sortare: Clătit! Fie că e vorba de sticlă, că e vorba de PET, orice recipient trebuie golit de conţinut şi eventual clătit.
Reporter: Scoatem etichete de pe sticle?
Dan Ceauşescu, manager centru de sortare: Nu, nu e nevoie.

Recipientele de sticlă au de departe viaţa cea mai lungă: se degradează într-un milion de ani, dar pot fi reciclate la infinit. Şi e mai ieftin decât să le producem de la zero.

Plasticul, inamicul principal al mediului înconjurător

Plasticul ne afectează cel mai mult. Şi a ajuns să ne sufoce. În fiecare minut, echivalentul unui camion cu plastic ajunge în oceane şi ucide un milion de creaturi marine în fiecare an. Odată sortat, gunoiul va pleca sub forma de baloţi în centrele de reciclare. Aici e locul unde lumea este reclădită din gunoi.

''E foarte tare! Practic vezi lumea pe dinăuntru cumva!''

În fabricile de reciclare, vechile obiecte capătă o nouă viaţă. Din 8-9 PET-uri, de exemplu, se poate face un tricou.

Ionuţ Marcoşanu, manager centru de reciclare: Momentan, suntem în zona de depozitare a anvelopelor. Din care noi reuşim să producem pudretă de cauciuc pe care o vedeţi în ziua de astăzi în parcuri.
Reporter: A, spaţiile de joacă pentru copii?
Ionuţ Marcoşanu, manager centru de reciclare: Şi spaţiile de joacă pentru copii. Practic, nimic nu se pierde.

Octavian Berceanu, comisar Garda de Mediu: Vorbim de miliarde de euro, ca o materie primă constantă, nu? Şi am avea o ţară curată.

Şi totuşi, reciclăm doar în jur de 14% din tot ce aruncăm. Fie primăriile nu se implică în proces, fie pubelele lipsesc, fie prea puţini oameni conştientizează că fără reciclare ne aruncăm viitorul la gunoi. Plasticul care ajunge astăzi în natură ne va ucide peste câţiva ani.

Schimbarea ar trebui să înceapă în şcoli, acolo unde însă nu există un program naţional de colectare selectivă. Surprinzător, în România, vârstnicii sunt cei preocupaţi de reciclare.

''Noi ăştia mai în vârstă mai şi ţipăm câteodată: haideţi, mă, tinerilor chiar nu vă interesează nimic?''

Şi paradoxal, deşi România nu face faţă propriei mizerii, am devenit şi groapa de gunoi a Europei.

Theodor Niţă, procuror: În loc să le reciclăm pe ale noastre primim sute de containere din alte părți care își ecologizeaza țară. Asta mă doare, că sunt român, înainte de a fi procuror.
Reporter: Care e topul ţărilor care aruncă gunoiul cel mai des la noi în curte?
Theodor Niţă, procuror: Toate!

Amploarea fenomenului e prezentată într-o campanie a organizaţiei Greenpeace. Aşa ar arăta reşedinţa premierului britanic, dacă aici s-ar aduna tot plasticul pe care Regatul Unit îl trimite zilnic către alte ţări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Alex Velea, replică dură la adresa lui Cătălin Măruță. Iubitul Antoniei, în război cu soțul Andrei: ”Totul e o mască, un rol...pentru bani”
spynews.ro
Mama unei victime de la Colectiv vorbește despre cum arată condamnarea prin care trec nevinovații: „Am divorțat. Mi-am pierdut familia”
libertatea.ro
Horoscopul zilei de 22 iunie 2021. Taurii își revin pe plan financiar. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Imagini teribile: A blocat bulevardul cu BMW-ul și apoi s-a năpustit cu crosa asupra mașinii din spate
gandul.ro
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte milioane de euro a câștigat
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Cine este femeia din viața lui Lorenzo Lazo. Fostul soț al lui Edith Gonzalez are o nouă iubită
tvhappy.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Noua divizare economică a lumii! Vaccinarea cea mai nouă armă a economiilor bogate
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro