Antena Meniu Search
x

Video Schema prin care ajung în România gunoaiele britanicilor. Anunţul autorităţilor după ancheta BBC şi Observator

România, groapa de gunoi a Europei. V-am arătat asta în campania "După noi, gunoiul" şi mergem mai departe cu dezvăluirile. Observator şi BBC au mers pe firul transporturilor ilegale de deşeuri din Marea Britanie până la noi. Avem şi o veste bună. În urmă cu doar câteva minute, ministrul Mediului a anunţat că va adopta săptămâna viitoare o hotărâre de guvern: prima barieră în calea gunoaiele străine. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 09.12.2021, 19:44

Vezi și

La doi paşi de Dunăre, în Călăraşi, mizeria se întinde ca o plagă. Am ajuns groapa de gunoi a lumii. Poarta principală de intrare a deşeurilor străine în România este portul Constanţa. În februarie anul trecut, în zeci de containere în care ar fi trebuit să fie bunuri second-hand, au fost descoperite tone de gunoi din Marea Britanie. O echipă Observator împreună cu BBC a documentat întreg circuitul deşeurilor, de la firmele englezeşti până la depozitare. 

Angus Crawford, jurnalist BBC: Autoritățile cred că aici este o parte din gunoi, pe un teren privat imens, în afară Bucureștiului. Munții de gunoi se văd de la distanță. Operatorul spune că este doar deșeu românesc, dar Garda de Mediu insistă că e gunoi din Europa, inclusiv din UK. 

Cum sunt ascunse gunoaiele ce ajung în România

La Ulmeni, tot în Călăraşi, teoretic ar fi un depozit ecologic pentru sortarea gunoiului. Practic, neregulile se ţin lanţ, iar un raport al Gărzii de Mediu, obţinut pe surse de Observator, arată că firma care se ocupă de deşeuri ar avea două registre în care sunt trecute cantităţile de deşeuri primite. Metoda prin care alte ţări scapă de gunoiul lor este simplă: de exemplu, o companie britanică aduce în România bunuri second-hand. Amestecă printre ele deşeuri. Bunurile ajung în magazinele de profil, iar gunoaiele la diverse gropi sau pe câmpuri, la întâmplare. 

Pe acelaşi subiect

Am cerut şi noi un punct de vedere de la firma care a primit deşeurile, dar, după mai multe amânări, au refuzat o întâlnire.  

Leonard Petre, Primăria Olteniţa: Vin gunoaiele, se astupă cu pământ, se da foc că să scadă volumul, că să probăm asta nu ne dau voie să intrăm acolo decât în anumite condiții, însoțiți de bodyguarzi.

Reporter: Ați fost amenințat, intimidat? 

​Leonard Petre, Primăria Olteniţa: Ni s-a dat de înțeles.

Gunoiul, o afacere cu profit uriaș dar care ne intoxică. Guvernul promite măsuri

Şi echipa Observator a fost urmărită în permanenţă. 

Înregistrare cu camera ascunsă:

Î: Dar de ce m-ați urmărit? 

R: Așa mi s a spus, eu așa fac. Să știți că avem 5-6 mașini care vor stă după dumneavoastră.

Afacerea uriaşă şi fără de lege nu cunoaşte graniţe. Observator v-a arătat pe larg fenomenul importurilor de deşeuri în campania După noi, gunoiul. Marele câştig al demersului nostru este un proiect de hotărâre de Guvern ce va fi adoptat săptămâna viitoare. Ar putea fi primul pas spre curăţenie: deşeurile să intre în ţară doar prin 15 puncte, strict controlate.  

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Avem Hotărârea de Guvern. Eu aş interzice mâine orice transfer de deşeuri, inclusiv în scopul reciclării. Ne rămâne să facem un sistem riguros de control.

Până atunci, din afacerile murdare cu gunoi unii fac bani mulţi în timp ce otrăvesc pământul, apele şi aerul pentru toţi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Dupa noi, gunoiul » Schema prin care ajung în România gunoaiele britanicilor. Anunţul autorităţilor după ancheta BBC şi Observator