Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reportaj BBC - Observator despre piața neagră a gazelor cu efect de seră. În România, buteliile cu gaz periculos sunt vândute direct din portbagaj

Reţelele mafiote fac trafic de droguri, de ţigări, de oameni, dar şi de substanţe cu efect de seră. E o afacere ilegală de care probabil nu aţi auzit dar din care se câştigă milioane de euro. Românii sunt implicaţi în comerţul cu gaze folosite în frigiderele şi aparatele de aer condiţionat. Au un efect extrem de nociv asupra mediului înconjurător şi din acest motiv folosirea lor este restricţionată. Jurnaliştii Observator au însoţit o echipă BBC News pe urmele celei mai puţin cunoscute pieţe negre.

de Redactia Observator

la 15.12.2021 , 11:14

Septembrie 2021. Pe un câmp de lângă Suceava, un individ vinde gaz periculos direct din portbagaj unui jurnalist BBC sub acoperire. Şi nu e prima oară când are loc o astfel de negociere.

”100 sigur, dar 150 sau 180 poate, nu știu. (...) Unii le duc cu duba în Anglia, la fel şi în Germania, unde le transportau şi cu autobuzul. Luau mult deodată: 50, 70 sau 80 de butelii, în funcţie de cum erau şi ei încărcaţi”, spune cel care vinde gazul direct din portbagaj.

Suntem în nordul României - calea prin care intră, spre întreaga Europă, gaze cu efect de seră. Buteliile sunt aduse ilegal din China sau Turcia.

Vezi și

Gazul fluorurat este de 4.000 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon

Pe acelaşi subiect

Mihai Stoica, activist: ”România, ca ţara membră a Uniunii Europene, are o graniţă foarte poroasă şi probabil de asta foarte multe dintre aceste gaze fluorurate cu potenţial mare de încălzire globală ajung în vestul Europei”.

Traficul se desfăşoară lună de lună. Nu mai departe de ieri, un microbuz cu 150 de butelii de unică folosinţă cu agenţi frigorifici a trecut ilegal graniţa dinspre Ucraina. A fost oprit de vameşi, iar cele 10 kilograme de gaz fluorurat, în valoare de peste 20.000 de euro, au fost confiscate. Şoferii sunt cercetaţi pentru tranzit de substanţe şi preparate periculoase. Dacă ar fi scăpat neprinşi, reţeaua ar fi putut câştiga aproape 50 de mii de euro.

Tony Smith, producator BBC: ”Am fost foarte surprinși să aflăm că există un astfel de trafic cu produse din China, care ajung în România prin Ucraina, iar apoi aceste butelii cu gaze sunt transportate tocmai în Marea Britanie”.

Angus Crawford, reporter BBC: ”Şi cine şi-ar fi imagina că e vorba de o piaţă de milioane de lire sterline pe an. Este o infracţiune surprinătoare”.

Jurnaliştii Observator si BBC au mers pe urmele traficului de gaz fluorurat, încercând să înţeleagă cum a ajuns România să trimită gaz folosit pentru frigidere şi aparate de aer condiţionat spre ţări precum Germania, Franţa, Italia, Anglia, ascuns în microbuze.

Fragment din reportajul BBC News: 

Reporter: ”E o piaţă neagră de care probabil nu aţi auzit. E piaţa gazelor care dăunează mediului. Aşa ceva ar trebui să exste pe piaţă în Marea Britanie?”

Specialist: ”Sub nicio formă. Gazul acesta e de 4000 de ori mai dăunător decât dioxidul de carbon”.

Comisia Europeană a restricționat, în 2014, folosirea agenţilor frigorifici cu efect de seră

În 2014, Comisia Europeană a impus limite pentru folosirea agenţilor frigorifici cu efect de seră, şi a cerut înlocuirea lor cu gaze mai prietenoase cu mediul. Autorităţile britanice s-au conformat.

Angus Crawford, reporter BBC: ”Guvernul britanic a eliminat aceste gaze şi ne îndeamnă să folosim alternative mai verzi. Dar asta necesită modernizarea sistemelor, ceea ce e foarte scump. Rezultatul? O piaţă neagră de milioane, în continuă creştere”.

Cererea însă a rămas la fel de mare, peste tot. Limitele impuse la nivel de Europa au făcut ca oferta de agenţi frigorifici să scadă, iar preţul să crească. Aici intervine România. Ca să poată funcţiona, maşinile şi supermarketurile din Europa au găsit gaze la preţ bun, la noi.

Activist: Traficanții de gaz fluorurat își plătesc amenda cu banii de pe două butelii vândute

Deşi comercializarea de gaze fluorurate este ilegală, pedepsele sunt prea mici, spun activiştii de mediu: maximum 2.000 de lei. În Germania, de exemplu, ajunge la 150 de mii de euro.

Mihai Stoica, activist: ”O butelie de 12 kg este pe piata neagra între 130 și 160 de euro. Deci practic daca ești persoana fizică și faci comerț ilegal cu gaze fluorurate de acest tip (...) poti să-ți acoperi amenda din 2 butelii”.

Ieri Ministerul Mediului a lansat o propunere de colaborare cu ANAF şi Garda Naţională de Mediu, ca să stea cu ochii mai bine pe vămi şi pe traficul de gaze fluorurate

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » După noi, gunoiul » Reportaj BBC - Observator despre piața neagră a gazelor cu efect de seră. În România, buteliile cu gaz periculos sunt vândute direct din portbagaj