Antena Meniu Search
x

Video 10 milioane de români încă vor avea păcănele la ei în oraş. Legea, "îmblânzită" în Parlament înainte de a fi adoptată

Păcănelele dispar din sălile de jocuri. Dar numai în localităţile mici, în sate şi oraşe unde trăiesc mai puţin de 15 mii de români. Legea a fost votată, azi, în Parlament, însă nu fără scandal. Opoziţia acuză că măsura e prea blândă şi nu va rezolva problema dependenţei de jocuri de noroc. Iniţiatorii spun însă că este doar un prim pas. Alte legi, mai restrictive, vor urma.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 09.04.2024, 20:18

Vezi și

Aparatele de tip slot dispar doar în localităţile în care trăiesc mai puţin de 15 mii de persoane. Aproape 3.000.

"Chitila este una dintre ele. Un oraș lipit de Bucureşti, unde ultimul recensământ a arătat că locuiesc puţin sub 15 mii de persoane. Doar în acte, căci cetăţenii rezidenţi sunt considerabil mai mulţi. Aici, sălile de jocuri pe care le vedem la tot pasul, vor trebui să renunţe la păcănele", transmite Cristina Filip, reporter Observator. 

Adoptarea legii a fost salutată inclusiv de premierul Marcel Ciolacu

"Zilele bune ale celor care au profitat cu lăcomie vânzând iluzii oamenilor s-au încheiat. Parlamentul a votat astăzi scoaterea păcănelelor din peste 90 la sută din localitățile din România", a scris prim ministrul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Pe acelaşi subiect

Potrivit recensmntului din 2021, însă, peste 10 milioane de români trăiesc în cele 105 oraşe medii şi mari, unde legea nu se aplică. Adică peste jumătate din populaţie.

Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor: Satul românesc, comunele şi oraşele mici ale României, în care nu există alte distracţii pentru copii şi pentru tineri singura distracţie este barul care are păcănelele şi te duci la ele şi te joci. De aceea am început cu cea mai vulnerabilă categorie.

Explicaţia nu a fost accepată însă de opoziţie.

Liviu Moşteanu, deputat USR: Sunteţi părtaşi la distrugerea a sute de mii de familii din România, dacă interziceţi păcănelele doar în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori. E praf în ochi şi ştiţi foarte bine asta.

George Simion, deputat AUR: Aveţi pantofi de 1.500 de euro şi sunteţi sponsorizaţi din banii de pe jocuri de noroc. Să vă fie ruşine! 

Apărut anul trecut, proiectul de lege prevedea, la început, scoaterea sălilor de jocuri în afara localităţilor. Iniţiatorul legii spune că nu a renunţat la idee. Industria jocurilor de noroc depăşeşte 10 miliarde de euro pe an.

Oamenii au păreri împărţite

Localnic: Cea mai bună idee! Sunt o grămadă care îşi bagă banii în aşa ceva. Muncesc ziua şi seara îi lasă aici.

Localnic: Până la urmă, oricum, dacă se scot, unde s-or muta, acolo se duc oamenii. Deci, efectiv, cine vrea să joace, joacă.

Legea urmează să intre în vigoare la 10 zile după ce este semnată de preşedinte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » 10 milioane de români încă vor avea păcănele la ei în oraş. Legea, "îmblânzită" în Parlament înainte de a fi adoptată