Meniu
Search
x

300 de lei în plus în buzunarele românilor. Măsura discutată de guvern după ce puterea de cumpărare s-a prăbușit

Plătim mai mult pentru orice. Şi vorbim despre hrană, energie sau combustibili. Avem o cifră a inflaţiei de 8,35 la sută iar Banca Naţională prognozează că aceasta ar putea ajunge la o valoare de două cifre anul acesta. 

De Larisa Bernaschi la 14.02.2022, 15:04
Vezi și

Valul de scumpiri pe care l-am resimţit în ultima perioadă este acum confirmat şi de statistica oficială. Rata anuală a inflaţiei a accelerat peste aşteptări în prima lună a acestui an şi a urcat la 8,35%, potrivit datelor INS.

Asta înseamnă că faţă de anul trecut în aceeaşi lună plătim mai mult atât pentru alimente, cât şi pentru carburanţi, utilităţi sau servicii.  Gazele, de exemplu, s-au scumpit în decurs de doar un an cu peste 60 la sută, iar la alimentarea maşinii plătim cu un sfert mai mult. Şi acesta este doar începutul. BNR estimează că pe la jumătatea anului vom avea o inflaţie de două cifre, motiv pentru care Guvernul se vede acum nevoit să vină cu soluţii rapide.

Ceea ce vedem în fiecare zi la raft atuncu cand  mergem la magazin preactic este confirmat şi de INS care spune că rata inflației a ajuns la 8,4%. Au fost majorări de prețuri la absolut toate produsele fie că vorbim de servicii sau produse alimentare sau nealimentare, relatează Larisa Bernaschi, reporterul Observator.

Dacă ne uităm la alimente, cel mai mult s-a scumpit uleiul cu peste 25%, dar și cartofii, mălaiul sau faină. Practic vorbim de alimentele de bază. S-au scumpit însă și gazele cu 61 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Practic, acesta este motivul pentru care vedem toate aceste scumpiri de la raft.

Pe acelaşi subiect

Ce soluții discută coaliția de guvernare pentru limitarea scumpirilor

Sunt discuții în coaliția de guvernare pentru găsirea unor soluții de temperare a acestor scumpiri sau care să vină măcar în ajutorul populației. Tocmai de aceea, președintele PNL, Florin Cîțu, spune că va propune în cadrul coaliției de guvernare, o reducere a CAS cu 5%, ceea ce ar aduce în buzunarele românilor aproape 300 de lei lunar.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu spune că asta nu este o soluție de lungă durată și pentru că trebuie să fie luate măsuri pentru a opri creșterile la energie electrică și gaze, adică cauza tuturor scumpirilor. Guvernul trebuie să ia o decizie rapidă pentru că luna viitoare expiră acea ordonanță de urgență privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și curent electric. Ne așteptăm ca zilele viitoare guvernul să vină cu soluții, vom vedea și dacă ia în calcul inclusiv reducerea TVA, o soluție despre care Florin Cîțu spune că ar reduce rata inflației cu aproximativ 2 procente. 

Florin Cîţu: Am dat soluţii, ca economist. Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră 

Forin Cîţu a afirmat, luni, că a prezentat soluţiile privind reducerea TVA şi a contribuţiilor, ca economist, şi a atras atenţia că, cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră. Când am construit bugetul deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile începând cu acest an, până în 2024, a mai spus Cîţu, precizând că resurse sunt în PNRR. ”În coaliţie vom vedea ce discutăm. V-am dat soluţii, acolo, ca economist. Cine ignoră lecţiile crizei din 2008 o să fie responsabil pentru o criză majoră, în perioada următoare”, a spus liderul PNL, la Parlament, potrivit news.ro. 

El a precizat că atunci, economia a fost recuperată foarte greu. ”Lecţiile pe care le-am aplicat în 2020 au dus la o revenire a economiei, cea mai rapidă, aşa popun şi acum, măsuri prin care creştem veniturile tuturor românilor. Vă spun că va fi complicat, eu am văzut tot felul de discuţii în spaţiul public, dar va fi complicat pentru PNL să susţină o măsură prin care vor creşte veniturile doar în sistemul bugetar”, a spus Cîţu. 

Preşedintele PNL a mai afirmat că ”ideea este să ne gândim la o soluţie pentru a creşte veniturile tuturor românilor, şi a celor care au lucrat la casierie în supermarket, şi care au lucrat în toată această perioadă de pandemie, şi celor care lucrează pe şantier, în companii unde se fac componente pentru export. Tuturor angajaţilor din România, dacă vrem să îi ajutăm, aceasta este soluţia, să reducem contribuţiile”, a afirmat Florin Cîţu. 

Potrivit lui Cîţu, ”cealaltă variantă a fost demonstrată deja în 2016, când au scăzut TVA-ul  de la 24% la 20% şi inflaţia a scăzut cu aproape patru puncte procentuale. 

”Dacă vrem să ajutăm rata inflaţiei, punem pe masă această soluţie foarte bună şi scade imediat rata inflaţiei, prin reducere de TVA”, a arătat liderul liberal, precizând că, dacă vorbim de sursa de finanţare, e foarte simplu, pentru că ”avem 14 miliarde de euro, gratis de la Uniunea Europeană şi mai avem încă vreo 14 din împşrumuturi cu 0.15.”

”Toţi acei bani se duc în investiţii, avem bani în PNRR, unii gratic alţii cu dobândâ mică. Deci, resurse la buget sunt. Când am construit bugetul, anul trecut, deja aveam simulare ca să reducem contribuţiile, începând cu acest an, până în 2024, pentru că ştiam deja că vin resurse. Deci, nu este o idee nouă (...)  a fost luată în calcul şi se poate implementa, scopul este să ajutăm pe toţi românii care astăzi lucrează în România, nu doar pe cei din sistemul bugetar”, a mai spus el.  

Florin Cîţu a menţionat că va discuta aceste propuneri în coaliţie, însă vrea ca mai întâi să vadă ce propuneri din la MInisterul Finanţelor.  Partidul Naţional Liberal propune o reducere a TVA de aproximativ 2 %. În felul acesta, susţine preşedintele PNL Florin Cîţu, şi inflaţia ar scădea treptat. Propunerile vin în contextul în care inflaţia a crescut la 8,35% în luna ianuarie 2022.

„Ca principiu, pentru că aici Uniunea Europeană are mesaje pe care trebuie să le luăm în context, ca principiu, noi nu vrem să creăm mai multe tipuri de TVA. Deja avem, în România, trei tipuri de TVA. Putem să ne gândim la o reducere a TVA-ului şi de la 19 la 17% şi de la 9 la 7% şi apoi, bineînţeles, pentru alimente, la zero. Sunt mai multe variante dar eu mă gândesc că trebuie să ajutăm pe toată lumea, nu doar un anumit sector din economie. Dacă vrem să reducem TVA, atunci trebuie să luăm o măsură care să reducă TVA-ul pentru toată lumea”, a afirmat el.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat duminică soluţiile pentru reducerea inflaţiei prezentate pe Instagram de liderul PNL, Florin Cîţu, afirmând că îşi doreşte rezolvarea problemei privind inflaţia şi menţinerea acesteia la un nivel „cu o cifră”, dar că trebuie mai întâi rezolvate cauzele inflaţiei, principala cauză fiind preţurile foarte ridicate din domeniul electricităţii şi gazelor naturale. Liderul social-democrat a subliniat şi că ar fi preferat ca acest subiect să fie discutat la Guvern, nu pe Instagram.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » 300 de lei în plus în buzunarele românilor. Măsura discutată de guvern după ce puterea de cumpărare s-a prăbușit