Antena Meniu Search
x

Video Hotelurile din marile orașe, îngenuncheate pe rând de pandemie și scumpirile la energie: ”Călătoriile de afaceri au scăzut cu până la 90%”

După doi ani de pandemie, la care s-au adăugat şi scumpirile din energie, patronii multori hoteluri şi pensiuni au cedat. Astfel, pe site-urile de anunţuri e plin de hoteluri scoase la vânzare. Numărul unităţilor de cazare care se vând este deja de aproape trei ori mai mare faţă de anul trecut. Cele mai multe sunt în oraşe şi asta pentru că turismul corporate a lipsit complet.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 09.02.2022, 21:37

Vezi și

Cel mai mare hotel din Piatra Neamţ şi unul dintre cele mai importante din toată regiunea Moldovei este acum scos la vânzare. Înainte de pandemie, 2019 a fost anul cu cei mai mulţi turişti de la înfiinţarea hotelului.

Cătălin Roca, director general hotel: ”Având la acel moment la final de an un grad de ocupare de peste 70%, peste 100 de angajaţi care deserveau 155 de camere cotate la patru stele, 3 restaurante, 5 săli de conferinţă, dar şi un coffe bar şi o cofetărie. Din păcate, în acest moment, uitându-ne către viitor, nu suntem prea optimişti”.

Cu utilităţi din ce în ce mai scumpe, un număr mult prea mic de turişti şi un context economic nefavorabil, hotelul este acum scos la vânzare pentru 12 milioane de euro.

Aceeaşi soartă o au de altfel foarte multe hoteluri şi pensiuni din ţară. Numărul unităţilor de cazare scoase la vânzare anul trecut a fost de aproape trei ori mai mare decât în 2020, iar multe business-uri mici, care cu greu au putut să rămână pe linia de plutire, au făcut rabat de la calitate.

Pe acelaşi subiect

Hoteluri şi pensiuni scoase la vânzare în 2021

Roxana Ilinca, consultant în turism: ”Călătoriile în scop de afaceri au scăzut cu până la 80-90%, motiv pentru care hotelurile din oraşele mari au avut de suferit. În acest moment sunt cheltuielile legate de utilităţi care au crescut enorm, dar mai e şi lipsa personalului. Nu au fost turişti, aşa că nici angajaţii nu au putut fi ţinuţi”.

Potrivit unui site de specialitate, în 2021, cele mai multe anunţuri de vânzare ale hotelurilor şi pensiunilor au fost înregistrate în judeţul Arad, cu 245 de unităţi scoase pe piaţă, urmat de Bucureşti-Ilfov, cu 205 anunţuri.

Mulți investitori din turism preferă să construiască de la zero

Pe cât de multe sunt scoase la vânzare, pe atât de puţin interes există pentru ele. Cei mai mulţi investitori preferă să construiască de la zero.

Călin Ile, preşedinte FIHR: ”Nu vedem acelaşi interes şi din partea cumpărătorilor, dar arată deja un fenomen. Din fericire, sunt şi alţii care vin cu noi investiţii şi astfel credem că se face un echilibru şi că în general industria va creşte. Asta dacă va fi stabilitate”.

Estimările din domeniu vorbesc despre o creştere în anul 2022 de până la 25 de procente, urmând ca industria să revină la nivelul anului 2019 abia de anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Hotelurile din marile orașe, îngenuncheate pe rând de pandemie și scumpirile la energie: ”Călătoriile de afaceri au scăzut cu până la 90%”