Antena Meniu Search
x

6 milioane de lei oferiți de Guvern, ca ajutor de urgență. Cine beneficiază de acești bani

Guvernul a mărit miercuri cuantumul unor ajutoare de urgență care vor fi acordate, în acest an, în limita a 6 milioane de lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteorologice periculoase.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 03.08.2022, 19:17

6 milioane de lei oferiți de Guvern, ca ajutor de urgență. Cine beneficiază de acești bani - Profimedia

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, măsura a fost luată ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri al INS, astfel că valoarea ajutoarelor de urgență s-a majorat în medie cu 50% față de cea acordată anul trecut pentru situații similare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Astfel, pot fi acordate ajutoare de 10.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv, față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021, și ajutoare de 7.000 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%, față de 4.000 lei în 2021. De asemenea, se pot acorda ajutoare de 4.500 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25% și 50%, față de (2.500 lei în 2021, și de 2.500 de lei pentru cei ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%, față de 1.500 lei anul trecut.

Pe acelaşi subiect

Totodată, vor fi acordate ajutoare de 1.500 de lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul acestora, cu 500 de lei mai mult decât anul anterior. În cazul pierderii de vieți omenești, hotărârea de Guvern mai prevede acordarea a 7.500 de lei, indiferent de numărul victimelor.

Guvernul a simplificat procedura de acordare a ajutoarelor de urgență

Ministerul Muncii anunță că, în contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale.

„Ajutoarele de urgență nominale vor fi aprobate de ministrul Muncii și Solidarității Sociale sau persoana desemnată în acest scop, în baza borderourilor întocmite de agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene sau locale pentru situații de urgență, și a constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor. Borderourile se avizează de primarii localităților afectate și de prefecți”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri economice » 6 milioane de lei oferiți de Guvern, ca ajutor de urgență. Cine beneficiază de acești bani